Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ομόλογός του της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ δεσμεύθηκαν να θέσουν τα θεμέλια για ένα «νέο μοντέλο» στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής των δύο ηγετών στην Καλιφόρνια.

Οι δύο πρόεδροι επιβεβαίωσαν ότι οι καλές σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον είναι σημαντικές «για τον κόσμο» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ελπίζει την επιτευξη ενός «νέου μοντέλου συνεργασίας» με το Πεκίνο, ενώ η διατύπωση από την πλευρά του κινέζου προέδρου παρέπεμψε «σε ένα νέο μοντέλο σχέσεων μεταξύ των μεγάλων χωρών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Ομπάμα «ο κινέζος πρόεδρος ανέλαβε τα ηνία της χώρας του το Μάρτιο, και η απόφασή του να μας επισκεφτεί τόσο γρήγορα καταδεικνύει τη σημασία των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας».

«Αυτή η σχέση δεν είναι σημαντική μόνο για την ευημερία των δύο χωρών μας, αλλά είναι επίσης σημαντική για την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, και ως εκ τούτου για όλο τον κόσμο», σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος που φιλοξενεί τον κινέζο ηγέτη στο μαγευτικό “Sunnylands” Rancho Mirage, 160 μίλια από το Λος Άντζελες.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, έθεσε στον επικεφαλής της κινεζικής ηγεσίας και τα ζητήματα που προκαλούν έριδες μεταξύ των δύο κρατών, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για μαζικές πράξεις κλοπής ψηφιακών δεδομένων, ιδιωτικών ή δημόσιων, κάτι που η Κίνα αρνείται. Το θέμα του «ιντερνετικού πολέμου» συζητήθηκε τη στιγμή που και η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής κριτικής μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της μεγάλης κλίμακας συλλογής ηλεκτρονικών δεδομένων στο “όνομα” της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ομπάμα κα ο Σι Ζινπίνγκ συζήτησαν επίσης το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, συμμάχου του Πεκίνου, καθώς και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι το «κλειδί για την επιτυχία, την ευημερία και τη δικαιοσύνη» , σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο.

Από την πλευρά του, ο κ. Σι είπε ότι «συναντιόμαστε εδώ σήμερα για να διαμορφώσουμε το μέλλον των σινο-αμερικανικών σχέσεων». Ανέφερε την πραγματικότητα της δεκαετίας του 1970, υπό την προεδρία του Ρίτσαρντ Νίξον, όταν το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον ήρθαν κοντά μετά από χρόνια εχθρότητας.

«Εκείνη την εποχή, οι κινέζοι και οι ηγέτες των ΗΠΑ είχαν το πολιτικό και στρατηγικό θάρρος όσο και τη σοφία, να τείνουν χείρα φιλίας πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό», ανέφερε σημειώνοντας ότι και τώρα οι σινο-αμερικανικές σχέσεις έχουν φτάσει σε ένα «νέο σημείο εκκίνησης». «Πρέπει να σκεφτούμε δημιουργικά και ενεργητικά να συνεργαστούμε προς την κατεύθυνση ενός νέου μοντέλου των σχέσεων μεταξύ των μεγάλων χωρών», είπε Στην ευρύτερη περιοχή όπου γίνονται οι διμερείς συνομιλίες έχουν ταξιδέψει αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές πολέμιοι του κινεζικού καθεστώτος, όπως μέλη του κινήματος Falun Gong, ή υποστηρικτές της ανεξαρτησίας του Θιβέτ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων . Η συνάντηση πάντως ήταν μια χαμένη ευκαιρία, για την πρώτη συνάντηση και των «Πρώτων Κυριών» Μισέλ Ομπάπα και Πενγκ Λιχουάν που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στις χώρες τους Η κα Ομπάμα παρέμεινε στην Ουάσιγκτον, αφήνοντας «μόνη» την πρώτη κυρία της Κίνας στο Rancho Mirage.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης