Έντονη ήταν η αντίδραση της Κίνας μετά τη γνωστοποίηση την Τετάρτη το βράδυ, της οικονομικής συμφωνίας μεταξύ Η.Π.Α. και Ταϊβάν για την αναβάθμιση 140 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Α/Β της ασιατικής χώρας. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε χθες ότι η συγκεκριμένη κίνηση της Ουάσινγκτον θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο.
«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό λάθος και οι Η.Π.Α. θα είναι οι μόνες υπεύθυνες για τις συνέπειες που θα επακολουθήσουν» ,σημείωσε ο Hong Lei.

Την προηγούμενη χρονιά, η Κίνα είχε προχωρήσει σε ακύρωση στρατιωτικών συμφωνιών με τις Η.Π.Α. στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για την παροχή οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν από την Ουάσινγκτον. Το τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες είχε αναγκάσει τον περασμένο Ιανουάριο τον τότε υπουργό Άμυνας των Η.Π.Α., Robert Gates να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είχε ξεκαθαρίσει ότι η απόφαση των Η.Π.Α. αποτελεί επέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν ως μια αποσχισμένη επαρχία της.

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
«Φωτιά» στις σινοαμερικανικές σχέσεις βάζουν τα F-16 της Ταϊβάν, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011, 04:37

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης