Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκουντλάκ Τζόναθαν παραδέχτηκε σήμερα ότι οι νιγηριανές δυνάμεις ασφαλείας ακόμη δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται οι 223 μαθήτριες που απήχθησαν στις 14 Απριλίου από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια μετά την απαγωγή τους, εν μέσω εντεινόμενων επικρίσεων για τον χειρισμό της υπόθεσης από τις Αρχές.

Ο Τζόναθαν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στις ΗΠΑ και ελπίζει ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα βοηθήσει τη χώρα να επιλύσει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας, την ώρα που ξεκινά παγκόσμια εκστρατεία για την απελευθέρωση των μαθητριών, ηλικίας 16 έως 18, που απήχθησαν από ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ ενώ ήταν στο σχολείο τους στην περιοχή Τσίμποκ του βορειοανατολικού κρατιδίου Μπόρνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νιγηρία, η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, με σοβαρά προβλήματα ασφαλείας εδώ και μήνες, ζήτησε επίσης τη βοήθεια και άλλων χωρών, όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Κίνα, δήλωσε ο Τζόναθαν σε συνέντευξη σε ραδιοτηλεοπτική εκπομπή από την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Αμπούζα, ζητώντας και τη συνεργασία των γειτονικών χωρών (Καμερούν, Τσαντ, Νίγηρας και Μπενίν).

«Συνομιλούμε με χώρες οι οποίες ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν. Πρώτες είναι οι ΗΠΑ. Έχω ήδη μιλήσει δύο φορές με τον πρόεδρο Ομπάμα», για να βοηθήσει τη Νιγηρία να επιλύσει τα προβλήματα ασφαλείας της, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο Τζόναθαν έδωσε εντολή χθες στις αρμόδιες υπηρεσίες να «κάνουν τα πάντα» για την απελευθέρωση των μαθητριών. «Υποσχόμαστε ότι τα κορίτσια, όπου κι αν βρίσκονται, θα απελευθερωθούν σίγουρα. Είναι μια ώρα δοκιμασίας για τη χώρα μας και είναι επώδυνη» τόνισε ο Νιγηριανός πρόεδρος ζητώντας τη συνεργασία των γονέων, των δυνάμεων ασφαλείας και των τοπικών κοινοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν «ό,τι είναι δυνατόν» για να βοηθήσουν τη Νιγηρία στην υπόθεση αυτή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης