Ένας άγνωστος πόλεμος διεξάγεται στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου βρίσκονται περισσότεροι από 10.000 Τούρκοι στρατιώτες με αποστολή «να εκκαθαριστεί η κατοικημένη περιοχή από τους αντάρτες του ΡΚΚ». Και είναι απορίας άξιο πως ο διεθνής τύπος -καθώς και ο ελληνικός- δεν δίνουν καθόλου έμφαση στα δραματικά και αιματηρά γεγονότα που συγκλονίζουν την περιοχή του Κουρδιστάν.

Κούρδοι διαδηλωτές στους δρόμους της πόλης Σουρ
Πολλοί από τους κατοίκους υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λίγο πριν απαγορευθεί η κυκλοφορία στους δρόμους, όπου σημειώνονται συγκρούσεις
Μόνο χθες, τουλάχιστον 68 μαχητές («τρομοκράτες», σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αnadolu Agency) του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στις πόλεις Τσίζρε και Σιλόπι, καθώς και ένας Τούρκος στρατιώτης, ενώ 22 άλλοι στρατιώτες και αστυνομικοί τραυματίσθηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς αναφέρονται και δύο πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις πόλεις αυτές έχει επιβληθεί από τις 14 Δεκεμβρίου απαγόρευση της κυκλοφορίας. Πολλοί από τους κατοίκους υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λίγο πριν απαγορευθεί η κυκλοφορία στους δρόμους, όπου σημειώνονται συγκρούσεις με Κούρδους διαδηλωτές και μαχητές του ΡΚΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στρατιώτης επιβλέπει την απαγόρευση της κυκλοφορίας στους έρημους δρόμους της Τσίζρε, όπου κυκλοφορούν μόνο θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα

Η κατάπαυση του πυρός με το ΡΚΚ τερματίσθηκε κατά την προεκλογική περίοδο στα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Από τότε καθημερινά στις στήλες των τουρκικών εφημερίδων αναφέρονται πληροφορίες για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε διάφορες πόλεις της ΝΑ Τουρκίας, αλλά και αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε δύσβατες ορεινές περιοχές και πέραν των τουρκικών συνόρων – κυρίως στον ορεινό όγκο Καντίλ του Ιράκ.

Κατά την επίσημη εκδοχή, οι επιχειρήσεις άρχισαν επειδή «η περιοχή της ΝΑ της Τουρκίας είχε καταστεί ανυπόφορη για τους Τούρκους πολίτες που καταπιέζονταν από Κούρδους εξτρεμιστές, οι οποίοι είχαν μετατρέψει τις πόλεις σε πολεμική ζώνη, με καθημερινές απώλειες για τις δυνάμεις ασφαλείας».

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, σε διάφορες πόλεις των νοτιοανατολικών τουρκικών επαρχιών, εντάθηκαν τις τελευταίες 6 ημέρες, ακόμη και με οδομαχίες σε κουρδικές συνοικίες.


 


 
Στη μεγάλη επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στις πόλεις Σιλβάν, Σουρ, Σιρνάκ, Τσίζρε και Σιλόπι, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο, συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων και 1.000 χωροφύλακες, με τις περισσότερο πολύνεκρες μάχες να έχουν σημειωθεί το τελευταίο 24ωρο.

Στις πόλεις αυτές έχουν καταφθάσει ειδικές δυνάμεις που ως τώρα στάθμευαν στο Μπολού και στο Σιρνάκ, ενώ όπως ανακοινώθηκε στις οδομαχίες χρησιμοποιούνται και βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα για να καταστρέψουν τα οδοφράγματα.

Καπνός ξεπηδά από συνοικία της πόλης Σιρνάκ, όπου μαίνονταν οδομαχίες

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε πως το κουρδικό Δημοκρατικό κόμμα του Λαού (HDP) «δρα ως εκπρόσωπος των τρομοκρατών του ΡΚΚ»Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ως τώρα κατασχέσει 2.240 όπλα, 862 από τα οποία «βαρέως τύπου», πλέον των 10 τόνων εκρηκτικών και 10.000 βόμβες βενζίνης (μολότοφ) στις επιχειρήσεις στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Ο υπουργός αποκάλυψε επίσης ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον δεκάδων δημοτικών αρχόντων, «επειδή επέτρεψαν να χρησιμοποιηθούν μηχανήματα του Δήμου για να ανεγερθούν οδοφράγματα και να σκαφτούν αναχώματα». «Τα οχυρωματικά αυτά έργα κατασκευάσθηκαν από δυνάμεις που πρόσκεινται στο ΡΚΚ, προκειμένου οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας να εμποδιστούν να εισέλθουν στις συνοικίες τους».

Τις τελευταίες ημέρες -όπως επίσης ανακοινώθηκε- έχουν συλληφθεί δεκάδες «τρομοκράτες», ενώ στην αποκλεισμένη περιοχή «έχουν παγιδευθεί 400 μαχητές του ΡΚΚ».

Αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αντλίες νερού και έριξαν δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ.

Έρευνες γίνονται  σπίτι με σπίτι

Έρευνες γίνονται σπίτι με σπίτι. Όπως γράφει η ημερήσια εφημερίδα «Yeni Şafak», τέσσερις γειτονιές όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι έχουν αποκλεισθεί, και οι πολίτες απαγορεύεται να βγουν από τις κατοικίες τους.
«Οι ειδικοί θεωρούν ότι το ΡΚΚ έχει φτάσει στα όριά του λόγω των μεγάλων απωλειών που έχει υποστεί» αναφέρουν φιλοκυβερνητικές εφημερίδες
Μιλώντας στην «Daily Sabah» ο Βαχάπ Τζοσκούν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ντίτζλε, είπε πως «οι καταστροφές στην περιοχή είναι εκτεταμένες και οι ζημιές για τους μαγαζάτορες μεγάλες».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, με σημερινές δηλώσεις του, υποστήριξε πως το κουρδικό Δημοκρατικό κόμμα του Λαού (HDP) «δρα ως εκπρόσωπος των τρομοκρατών του ΡΚΚ».

Το HDP εκπροσωπείται πλέον στην τουρκική εθνοσυνέλευση, παρά τις προσπάθειες των τουρκικών εθνικιστικών κύκλων να το αποκλείσουν, αφού κατόρθωσε και ξεπέρασε το εμπόδιο του 10% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οι φιλοκυβερνητικές τουρκικές εφημερίδες, σχολιάζοντας τις πολεμικές επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών, τις χαρακτηρίζουν «άκρως επιτυχείς» και υποστηρίζουν πως «οι ειδικοί θεωρούν ότι το ΡΚΚ έχει φτάσει στα όριά του λόγω των μεγάλων απωλειών που έχει υποστεί».

Καταστολή διαδήλωσης από την τουρκική αστυνομία με αντλίες νερού το Σάββατο στην πόλη Μπατμάν: 

Τούρκοι στρατιώτες πυροβολούν στον αέρα:


Στη Νίσιβη, μαζί με τους ήχους της μάχης, ακούγονται πατριωτικά κουρδικά τραγούδια από τους μιναρέδες:

Πολίτες -μεταξύ τους και παιδιά- διαδηλώνουν στην πόλη Τσίζρε:

Βομβαρδισμός της Τσίζρε το Σάββατο:

Επίθεση με μολότοφ σε οχήματα της αστυνομίας:

Ο στρατός παίζει τον ύμνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τα μεγάφωνα, για να κάμψει το ηθικό των Κούρδων:


Εσωτερικό κατοικίας ύστερα από τουρκική επιδρομή:

Τανκς στην πόλη Σιλόπι:


Βομβαρδισμός της Τσίζρε:

Έφοδος σε δρόμους και σπίτια:

«Εδώ είναι Κουρδιστάν!» φωνάζει η γυναίκα:

Ντιγιάρμπακιρ:

Τσίζρε, βράδυ Παρασκευής:

Σπίτι στην Τσίζρε ύστερα από επίθεση με όλμους και χειροβομβίδες:

ΠΡΟΣΟΧΗ – Σκληρές εικόνες
Τούρκοι στρατιώτες μεταφέρουν πτώματα Κούρδων:

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Με πληροφορίες από Akşam / Daily Sabah / Ηurriyet

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης