Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το ανθρωποκυνηγητό στην Τουρκία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του ενόπλου που άνοιξε πυρ στο κλαμπ Reina στην Κωνσταντινούπολη, σκοτώνοντας 39 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, λίγο μετά την έλευση του 2017.


Γκάφα των τουρκικών Aρχών που έδωσαν τη φωτογραφία λάθος ανθρώπου στη δημοσιότητα
Οι τουρκικές Αρχές, στο πλαίσιο του ανθρωποκυνηγητού που έχουν εξαπολύσει για τον εντοπισμό του μακελάρη, έδωσαν το απόγευμα της Κυριακής στη δημοσιότητα φωτογραφίες του υποτιθέμενου τρομοκράτη που γάζωσε τους θαμώνες του δημοφιλούς νυχτερινού κέντρου και στη συνέχεια εξαφανίστηκε από την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, τη Δευτέρα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως τελικά οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δεν απεικονίζουν τον δράστη της επίθεσης αλλά έναν υπήκοο από το Καζακστάν. Μάλιστα, ο ίδιος υπέβαλε διαμαρτυρία βλέποντας φωτογραφία του να έχει δημοσιευτεί στις πρώτες σελίδες σε όλα τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως.

Οι φωτογραφίες που έδωσαν οι Αρχές στη δημοσιότητα και απεικονίζουν… τον λάθος άνθρωπο:

Φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης



ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά τα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν πρωτοσέλιδο τις σχετικές φωτογραφίες υποστηρίζοντας ότι είχαν ληφθεί κατά τον έλεγχο διαβατηρίου του δράστη στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. 

Ο εικονιζόμενος, όμως, πήγε στην Ασφάλεια και δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατία. Έπειτα από έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε όντως ότι είναι πολίτης του Καζακστάν και βρίσκεται στην Τουρκία για επαγγελματικούς λόγους.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο «πραγματικός» δράστης ήταν «επαγγελματίας» και πιθανότατα είχε και συνεργούς, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι άδειασε πέντε γεμιστήρες στο καλάσνικοφ που χρησιμοποίησε, σε 7 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων πυροβολούσε συνεχώς τον κόσμο. Το όπλο του το εγκατέλειψε στο σημείο, πριν αποχωρήσει.

Δείτε το νέο βίντεο-ντοκουμέντο που απεικονίζει τον δράστη να πυροβολεί:

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στην Κωνσταντινούπολη για να συλλάβει τον ύποπτο.

Παραμένουν ασαφή τα κίνητρα της επίθεσης, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις πίσω από αυτήν μπορεί να βρίσκεται το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Δείτε τα βίντεο-ντοκουμέντα από τη στιγμή της επίθεσης:

Ο δράστης που σκόρπισε τον θάνατο

Η ταυτότητα των θυμάτων

Ξένοι υπήκοοι, τουλάχιστον 15, ανάμεσά τους Άραβες και Ισραηλινοί, βρίσκονται μεταξύ των 39 νεκρών της επίθεσης ενόπλου στο νυκτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το νέο έτος.

Τρεις Ιορδανοί πολίτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο της χώρας.

Δύο Τυνήσιοι επίσης βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς. Πρόκειται για έναν επιχειρηματία και τη γυναίκα του, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Τυνησίας. Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε από τη μεριά του τον θάνατο μιας γυναίκας με διπλή υπηκοότητα, γαλλική και τυνησιακή, χωρίς να αποσαφηνίζεται αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.

Αρκετοί Σαουδάραβες είναι ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός των θυμάτων. Η εφημερίδα «Asharq Al-Awsat» κάνει λόγο για πέντε νεκρούς υπηκόους Σαουδικής Αραβίας και 11 τραυματίες.

Ένας υπήκοος Λιβύης επίσης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στην επίθεση, σύμφωνα με το λιβυκό ΥΠΕΞ.

Μαροκινοί και Λιβανέζοι υπήκοοι βρίσκονται επίσης ανάμεσα στα θύματα σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο απολογισμό. Ο τηλεοπτικός σταθμός του Λιβάνου LBCI μετέδωσε βίντεο στο οποίο εμφανίζεται μια Λιβανέζα τραυματισμένη σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου.

Μια 19χρονη Ισραηλινή επίσης σκοτώθηκε και ακόμη μία τραυματίστηκε, σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Δύο Ινδοί, ένας άνδρας και μια γυναίκα, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με ανάρτηση στο Τwitter της υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας, Σούσμα Σβαράτζ.

Ένας άνδρας με βελγική και τουρκική υπηκοότητα επίσης είναι ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.

Τρεις Γάλλοι πολίτες επίσης τραυματίστηκαν, όπως τονίζει αρχική εκτίμηση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό.

Διαβάστε ακόμη:
Κωνσταντινούπολη: Γλίτωσε από την επίθεση στο γήπεδο της Μπεσίκτας και σκοτώθηκε στο νυκτερινό κέντρο

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης