Ο πρώτος Έλληνας που έχασε τη ζωή του στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου είναι ο βρετανικής υπηκοότητας αλλά ελληνικής καταγωγής πρώην πεζοναύτης, Κωνσταντίνος Έρικ Σκάρφιλντ. Ο 25χρονος ήταν γνωστός ως «Κώστας» στους φίλους του, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Daily Mail.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σκάρφιλντ έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα, πολεμώντας εθελοντικά στο πλευρό Κούρδων μαχητών στη Συρία κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού ΧαλιφάτουΣύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, ο Σκάρφιλντ έχασε τη ζωή του κοντά στην πόλη Καμισλί τη Δευτέρα, πολεμώντας εθελοντικά στο πλευρό Κούρδων μαχητών στη Συρία κατά των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα μάλιστα με το BBC, οι Κούρδοι συμπολεμιστές του ζήτησαν από την οικογένειά του να τον θάψουν με «τιμές μάρτυρα» στην περιοχή.

Αποφάσισε να μεταβεί στη Συρία αφού εγκατέλειψε τους πεζοναύτες και ενημερώθηκε από τους Κούρδους μαχητές για την κατάσταση που επικρατεί εκεί μέσω του διαδικτύου. Είπε μάλιστα στους φίλους του ότι θα είναι μέλος αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρχές της Συρίας φαίνεται μάλιστα ότι αρχικά του αρνήθηκαν την είσοδο θεωρώντας ότι θα θέλει να ενταχθεί στους κόλπους του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Τελικά κατάφερε να «περάσει» στη χώρα από άλλο σημείο και όχι από το Κομπανί.

Η απώλειά του προκάλεσε τεράστια συγκίνηση στη Βρετανία, αλλά και στους συμπολεμιστές του που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο με συλλυπητήρια μηνύματα. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, απαρηγόρητη είναι η μητέρα του, Βίκυ, για τον χαμό του γιου της.

«Είμαστε ενήμεροι σχετικά με τις πληροφορίες ότι ένας Βρετανός υπήκοος σκοτώθηκε στη Συρία», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του τα ξημερώματα της Δευτέρας το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι το Foreign Office έχει εκδώσει κατά το παρελθόν οδηγίες προς τους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν για οποιοδήποτε λόγο στη Συρία.

«Καθώς δεν έχουμε καμία αντιπροσώπευση στη Συρία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να λάβουμε οποιαδήποτε επιβεβαίωση για ενδεχόμενους θανάτους ή τραυματισμούς και οι επιλογές που έχουμε προκειμένου να παράσχουμε στήριξη σε Βρετανούς πολίτες είναι εξαιρετικά περιορισμένες» τονίζεται.

Ο Σκάρφιλντ πολεμούσε στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), σε μια περιοχή στα νοτιοδυτικά του Ταλ Χάμις, που ανακατέλαβαν οι κουρδικές δυνάμεις από το Ισλαμικό Χαλιφάτο την περασμένη εβδομάδα.

Δεκάδες πολίτες δυτικών χωρών έχουν ενταχθεί στις τάξεις του YPG, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Άμπντελ Ραχμάν, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν πολλοί ξένοι που πολεμούν σε όλα τα στρατόπεδα» στη σύρραξη που μαίνεται στη Συρία εδώ και πέντε χρόνια.

Ο Ραχμάν ανέφερε ότι οι ξένοι είναι πάνω από 100 και ότι ανάμεσά τους είναι Αμερικανοί, Γάλλοι, Ισπανοί και Ολλανδοί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης