Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ κατηγορεί τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για «υπονόμευση» της ασφάλειας των λαών της ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του που θα εκφωνήσει σήμερα στο Royal United Services Institute, μια βρετανική δεξαμενή σκέψης για την άμυνα και την ασφάλεια.

«Είμαστε τώρα αντιμέτωποι με έναν Ρώσο ηγέτη που δεν επιθυμεί να ενταχθεί στο διεθνές σύστημα, το οποίο βασίζεται σε κανόνες και διατηρεί την ειρήνη μεταξύ των εθνών, αλλά θέλει να το υπονομεύσει» θα πει ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας στην ομιλία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ενέργειες του προέδρου Πούτιν – η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και η ενεργοποίηση των ρωσικών στρατευμάτων για να αποσταθεροποιήσει την ανατολική Ουκρανία – ουσιαστικά υπονομεύουν την ασφάλεια των κυρίαρχων εθνών της ανατολικής Ευρώπης» αναμένεται να αναφέρει επίσης ο Χάμοντ.

Η χερσόνησος της Κριμαίας είναι επίσημα μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τις 18 Μαρτίου, έπειτα από το δημοψήφισμα στο οποίο το εκλογικό σώμα ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ένταξης της περιοχής στη Ρωσία.

Το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε μετά την ανατροπή του ρωσόφωνου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν αναγνωρίζεται από το Κίεβο και τη Δύση, οι οποίοι πιστεύουν ότι η Κριμαία προσαρτήθηκε παράνομα από τη Μόσχα, με τη βοήθεια των ρωσικών στρατευμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν επίσης τη Ρωσία ότι υποστηρίζει τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, με την αποστολή όπλων και στρατευμάτων. Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη του τακτικού στρατού της στη σύγκρουση μεταξύ των ανταρτών και των ουκρανικών δυνάμεων, η οποία άφησε πίσω της περισσότερους από 6.000 νεκρούς στους 11 μήνες που διαρκεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Η ομιλία του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας κατά της Ρωσίας έρχεται ενώ το ΝΑΤΟ ετοιμάζει μεγάλης κλίμακας ασκήσεις, στις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης