Tal Afar, 10 Iουλίου 2017: Στη μικρή αυτή πόλη στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία, δυτικά της Μοσούλης, μια τοπική διαδικτυακή πηγή του ISIS ανακοινώνει με πρωτόγνωρη λακωνικότητα τον θάνατο του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι. 

Αυτή η λακωνικότητα προδίδει άγχος και κάποια αμηχανία. Αμέσως μετά, την είδηση αναπαράγει ένα ιρανικό δίκτυο πληροφόρησης, το Al Sumaria. Στη συνέχεια διαδραματίζεται το γνωστό σενάριο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κεντρικά πρακτορεία ειδήσεων και τηλεοπτικά δίκτυα αναμεταδίδουν την είδηση. 

Ράκκα, 11 Ιουλίου 2017: Οι αναφορές από την αυτοαποκαλούμενη «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους κάνουν λόγο για μαζικές συλλήψεις, ακόμη και εκτελέσεις, μελών του ISIS με την κατηγορία της διασποράς της είδησης περί θανάτου του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι. 

​Το Συριακό Παρατηρητήριο, το οποίο συνήθως θεωρείται αξιόπιστη πηγή, δεν καταφέρνει να επιβεβαιώσει ή τουλάχιστον να διαψεύσει διακριτικά την είδηση περί  θανάτου του ηγέτη του ISISΤο Συριακό Παρατηρητήριο, το οποίο συνήθως θεωρείται αξιόπιστη πηγή, δεν καταφέρνει να επιβεβαιώσει ή τουλάχιστον να διαψεύσει διακριτικά την είδηση για τον θάνατο του ηγέτη του ISIS. Οι αμερικανικές και οι ρωσικές επίσημες πηγές, με ανεπίσημες όμως διαρροές, επιβεβαιώνουν εμμέσως την είδηση, αλλά είναι τουλάχιστον η τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια που αυτά τα κέντρα πληροφόρησης ανακοινώνουν τον θάνατο του αλ-Μπαγκντάντι. Άλλες 10 φορές, τα ίδια κέντρα έχουν ανακοινώσει τον τραυματισμό του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Κεντρική Συρία, 11 Ιουλίου 2017:
Η είδηση περί θανάτου του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι έχει κάνει τον γύρο στις κατεχόμενες από τον ISIS περιοχές στο κεντρικό Ιράκ και στην ανατολική Συρία. Η πτώση της Μοσούλης είναι πλέον γεγονός, αλλά εδώ και μερικούς μήνες οι διάσπαρτες στρατιωτικές δυνάμεις του Χαλιφάτου έχουν συγκεντρωθεί στο Tal Afar, που έχει αναδειχτεί σε ένα άτυπο Κέντρο Επιχειρήσεων των δυνάμεων του ISIS που έχουν απομείνει. 

Οι μυστικές υπηρεσίες των εμπλεκομένων δυνάμεων της συμμαχίας κατά του ISIS έχουν επανειλημμένως αναφερθεί στην παρουσία του αλ-Μπαγκντάντι σε αυτήν την πόλη τις τελευταίες εβδομάδες. 

Οι επί του εδάφους παρατηρητές αυτών των μυστικών υπηρεσιών εδώ και ένα 24ωρο προσπαθούν να εκτιμήσουν τους λόγους που ώθησαν μια κατά τα άλλα ισχυρή τοπική οργάνωση του ISIS στο Tal Afar να προχωρήσει στην ανακοίνωση περί θανάτου του αλ-Μπαγκντάντι από τη μία, αλλά και από την άλλη να σπεύσει να αναφέρει πως ήδη έχει επιλεγεί ο διάδοχός του και πως σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομά του.

Οι «παρατηρητές» αρχίζουν να υποψιάζονται πως κάτι το σοβαρό συμβαίνει στις υπόγειες στοές όπου έχουν βρει καταφύγιο οι επιτελικές ομάδες του ISIS στη Ράκκα και στις λίγες πια άλλες πόλεις και κωμοπόλεις όπου έχουν αποσυρθεί και οχυρωθεί οι δυνάμεις του Χαλιφάτου, που εκδιώκονται από τη Μουσούλη, κυρίως, και από τη Ράκκα δευτερευόντως. 

Εσωτερικό ξεκαθάρισμα; Αναδιάταξη των ισορροπιών μεταξύ φυλάρχων ή και στρατιωτικών των πρώην ενόπλων δυνάμεων του Σαντάμ Χουσεΐν; Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη. Οι πληροφορίες από τη Ράκκα περί εκτελέσεων καθώς και η πρωτόγνωρη σύνταξη ενός πολύ σημαντικού κειμένου όπως αυτό της ανακοίνωσης του θανάτου του αλ-Μπαγκντάντι και της διαδικασίας διαδοχής του προδίδουν -αν μη τι άλλο- μια έντονη εσωτερική δραστηριότητα στους κόλπους της οργάνωσης. 

Ο αλ-Μπαγκντάντι σκοτώθηκε πραγματικά από ρωσικά Σουχόι; Εκτελέστηκε από άνδρες των ειδικών δυνάμεων των Αμερικανών πεζοναυτών που δρουν στην περιοχή; Δολοφονήθηκε από μέλη της οργάνωσης του ISIS, προκειμένου κάποιος νέος χαλίφης να αναρριχηθεί στη θέση του παλαιού χαλίφη, ως είθισται στη μακροχρόνια ιστορία του πολέμου των φυλάρχων στη Μεσοποταμία; Έχουμε ανατροπή στον συσχετισμό στη βάση του οποίου συστάθηκε και λειτούργησε ο ISIS από τότε που συμφωνήθηκε πως η ηγεσία του θα ήταν μια τριανδρία με τον αλ-Μπαγκντάντι ως αποδεκτό ηγέτη, τον στρατηγό Hajji Bakr ως στρατιωτικό συντονιστή και τον θεολόγο του πανεπιστημίου της Βαγδάτης ως «σκιώδη» αρχι-ιμάμη της οργάνωσης;

Τετάρτη 12 Ιουλίου: Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, που συνήθως σέβονται την αξιοπιστία τους, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης εκφράζουν έντονα την καχυποψία τους για το τι ακριβώς διακυβεύεται στο επίκεντρο της εξουσίας του ISIS μετά την πτώση της Μοσούλης και την απώλεια του 85% των οικονομικών πηγών που διέθετε η οργάνωση σε πετρέλαια, διακίνηση ναρκωτικών, όπλων αλλά και διακίνηση αρχαιολογικών ευρημάτων. 

​Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, που συνήθως σέβονται την αξιοπιστία τους, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης εκφράζουν με ένταση την καχυποψία τους για το τι ακριβώς διακυβεύεται στο επίκεντρο της εξουσίας του ISISΣοβαρές κεντροευρωπαϊκές εφημερίδες έχουν αρχίσει να διερωτώνται εάν στη Ράκκα εξελίσσεται μια αιματηρή, και όπως πάντα σκοτεινή, ιστορία αλλαγής φρουράς στην ηγεσία του ISIS ή εάν όλα είναι όπως πάντα, και κάποια στιγμή ο αλ-Μπαγκντάντι θα κάνει την εμφάνισή του στην κορυφή κάποιου τζαμιού στην ανατολική Συρία. 

Εντύπωση προκαλεί ότι το συνήθως πολύ καλά ενημερωμένο Συριακό Παρατηρητήριο, πέρα από μια πρώτη παρέμβασή του, διατηρεί μια αμήχανη σιωπή, ενώ ούτε η CIA επίσημα, ούτε το βρετανικό MI6, ούτε η ρωσική FSB, αλλά ούτε και οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες έχουν μέχρι στιγμής τοποθετηθεί επίσημα απέναντι σε κάτι που θα έπρεπε να είναι το μείζον πολιτικοστρατιωτικό γεγονός του εφετινού καλοκαιριού όσον αφορά στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στην κεντρική και νότια Μεσοποταμία. 

Επίσης, προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι η συνήθως πολύ καλά πληροφορημένη και πολύ προσεκτική τουρκική ΜIT δεν έχει αναφέρει ούτε μία λέξη για την υπόθεση αυτή. 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης