Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το πέρασμα του τυφώνα Ίρμα από τη Φλόριντα, με τουλάχιστον 7 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, προκειμένου να βρουν αλλού ασφαλές καταφύγιο.
Ο κυκλώνας Ίρμα κινείται βόρεια-βορειοδυτικά στη Φλόριντα, με ταχύτητα 12,8 χλμ..Η μέγιστη ταχύτητα των ανέμων που τον συνοδεύουν φτάνει στα 209,2 χλμ την ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κυκλώνας Ίρμα βύθισε στο σκοτάδι περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις στη Φλόριντα σήμερα, την ώρα που εκατομμύρια άλλα κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα σαρώνουν τις δυτικές ακτές της πολιτείας, επισήμαναν σήμερα οι εταιρείες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, τονίζοντας ότι η αποκατάσταση της λειτουργίας του δικτύου θα χρειαστεί εβδομάδες. 

Δείτε από δορυφόρο πώς κινείται ο τυφώνας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Φλόριντα, σύμφωνα με την εταιρία διανομής και διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας (Florida Power & Light), ενώ
ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρικ Σκοτ ανησυχεί έντονα για το ύψος των θαλασσίων κυμάτων που θα προκληθούν.

Στην Τάμπα, ο δήμαρχος της πόλης επέβαλε επ’ αόριστον απαγόρευση κυκλοφορίας αρχής γενομένης από τις 18.00 τοπική ώρα την Κυριακή, καθώς προσεγγίζει ο τυφώνας.

Ο κυκλώνας εξασθενεί 

Ο κυκλώνας Ίρμα εξασθένησε στην κατηγορία 2 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, γνωστοποίησε αργά το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Έτοιμος να μεταβεί στη Φλόριντα ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μεταβεί «πολύ σύντομα» στη Φλόριντα, που βρίσκεται στο έλεος του κυκλώνα Ίρμα.

«Ελπίζω ότι δεν θα βρεθούν πάρα πολλοί άνθρωποι στην πορεία του (…). Προσπαθήσαμε να προειδοποιήσουμε όλο τον κόσμο και οι περισσότεροι πολίτες έφυγαν» δήλωσε ο πρόεδρος μόλις έφτασε στον Λευκό Οίκο, αφού πέρασε το Σαββατοκύριακο στην προεδρική κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ, όπου ενημερωνόταν αδιαλείπτως για την εξέλιξη της κατάστασης στη Φλόριντα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Αμερικής κήρυξε τη Φλόριντα σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής.

LIVE από 4 κάμερες στη Φλόριντα και στο Μαϊάμι



Ζωντανά από τη Φλόριντα:

Στο νότιο και δυτικό τμήμα της πολιτείας, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα που φαίνεται πως προκλήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Zωντανή εικόνα από το Ορλάντο:

Μια αστυνομικός σκοτώθηκε σήμερα σε μετωπική σύγκρουση οχημάτων κοντά στην πόλη Σεϊρασότα, στο δυτικό τμήμα της Φλόριντας. Στο δυστύχημα σκοτώθηκε επίσης και ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου, όπως επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σερίφης της πολιτείας του Χάρντεϊ, ο Άρνολντ Λάνιερ.

Ένας οδηγός σκοτώθηκε επίσης χθες στο Κι Ουέστ, στο αρχιπέλαγος Κις.

Θαλάσσια κύματα αναμένεται ότι θα συνοδεύσουν το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα από τη Φλόριντα κι εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν καταστροφές στις παράκτιες περιοχέςΘαλάσσια κύματα αναμένεται ότι θα συνοδεύσουν το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα από την Φλόριντα κι εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν καταστροφές στις παράκτιες περιοχές, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας, Ρικ Σκοτ.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την δυτική ακτή,» δήλωσε ο Σκοτ για την δυτική ακτογραμμή της πολιτείας Φλόριντα στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας.

Ο Σκοτ μίλησε σήμερα στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News. Αργότερα, ο ίδιος δήλωσε στο ABC News: «Το πέρασμα του κυκλώνα είναι απλά θανατηφόρο».

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα Ίρμα στο ολλανδικό τμήμα της νήσου του Αγίου Μαρτίνου αυξήθηκε σε τουλάχιστον τέσσερις.

Σε μια πρώτη εκτίμηση την Παρασκευή, η κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι από τον κυκλώνα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν, οι 11 εξ αυτών σοβαρά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης