Όλο και περισσότερες γίνονται οι νέες ψυχοτρόπες ουσίες που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα με απολύτως παραπλανητικό τρόπο, αφού οι παρασκευαστές τους φροντίζουν να αποκρύπτουν επιμελώς την πραγματική χημική τους σύσταση, σύμφωνα με την σχετική Έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά και το Έγκλημα. (UNODC).

Η συγκεκριμένη μελέτη διαπιστώνει «σταθερότητα» μεν όσον αφορά τα παραδοσιακά ναρκωτικά, (ηρωίνη-κοκαΐνη), αλλά δραματική αύξηση στην κυκλοφορία και κατανάλωση των λεγόμενων «νόμιμων ναρκωτικών» που ψευδεπιγράφως εμφανίζονται από «χαλαρωτικά άλατα μπάνιου» ως «θαυματουργά βότανα»…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτές οι «νέες ψυχοδραστικές ουσίες» με τον γενικό χαρακτηρισμό NPS (new psychoactive substances), διατίθενται και διακινούνται ασύδοτα μέσω διαδικτύου και μπορούν να έχουν «απρόβλεπτες συνέπειες στη δημόσια υγεία», με τη θανατηφόρο επενέργειά τους να είναι πολύ πιό επικίνδυνη από τα παραδοσιακά ναρκωτικά, αφού κανείς δεν γνωρίζει όχι μόνο την πραγματική τους σύνθεση αλλά ούτε και την περιεκτικότητά τους σε τοξικές ουσίες.

Στις σχετικές ιστοσελίδες οι έμποροι επικαλούνται, πότε τις «χαλαρωτικές» τους ιδιότητες, πότε την ενίσχυση της φυσικής ευεξίας και πότε την βελτίωση της πνευματικής διαύγειας, όσον αφορά δε τη μορφή που τα συγκεκριμένα ναρκωτικά έχουν, πραγματικά παρουσιάζει εξαιρετική ποικιλία, από «αφρόλουτρα έως τονωτικά χάπια και από αρώματα και μπαχαρικά μέχρι και ροφήματα» και πάντοτε υπό τις διαβεβαιώσεις πως αποτελούν «φυσικά προϊόντα», αποκρύπτοντας ωστόσο τη …λεπτομέρεια πως η φύση, μεταξύ άλλων, παράγει και δηλητηριώδεις ουσίες και μάλιστα υψηλότατης τοξικότητος.

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ακόμη η ουσιαστική αδυναμία των κατά τόπους ελεγκτικών μηχανισμών να αντιμετωπίσουν την νέα εγκληματικότητα, καθώς, όπως και σε κάθε παραβατικό πεδίο, το έγκλημα βρίσκεται πιο μπροστά από την όποια Αρχή καλείται να το καταστείλει. Είναι μάλιστα τόσο προσοδοφόρα η ενασχόληση με τα νόμιμα ναρκωτικά που όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να μπουν στο συγκεκριμένο χώρο, μετατρεπόμενοι σε νόμιμους dealers.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H χώρα προέλευσης των περισσότερων εταιρειών που διακινούν τα νόμιμα ναρκωτικά εμφανίζεται η Ασία, με πρώτο καλύτερο πελάτη τις ΗΠΑ και δεύτερο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος είναι η αναφορά της έκθεσης σε περίπου 700.000 νεαρούς Βρετανούς ηλικίας 15-24 που έχουν πειραματιστεί με τα νόμιμα ναρκωτικά ενώ την ίδια στιγμή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, εντόπισε 73 νέες ψυχοτρόπες ουσίες μέσα στο 2012, ένα αριθμό εξαιρετικά αυξημένο σε σχέση με τις 49 που ανακάλυψε δυο χρόνια νωρίτερα.

Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης