Η Κίνα ήρθε για να μείνει. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε προς πάσα κατεύθυνση με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο από το Νταβός ο Σι Τζινπίνγκ. Με την ιστορική του ομιλία στην Ελβετία επιχείρησε να δείξει ότι ότι η χώρα του είναι έτοιμη να καλύψει το κενό που αφήνουν πίσω τους οι ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα καθώς φαίνεται να κινούνται προς τον προστατευτισμό και την εσωστρέφεια μετά την εκλογή Τραμπ στην προεδρία, την ώρα που η Ευρώπη συνεχίζει να ταλανίζεται από τα δικά της υπαρξιακά προβλήματα.

Το Πεκίνο επιδιώκει να παγιώσει την κυριαρχία του ως νέα υπερδύναμη, προχωρώντας σε κινήσεις ουσίας και εντυπωσιασμού σε διάφορους τομείς​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με τις επενδύσεις στην Αφρική την τελευταία δεκαετία να πολλαπλασιάζονται σαν τα… μανιτάρια και τις βιοτεχνίες και τις βιομηχανίες ανά την κινεζική επικράτεια να μη σταματούν να κατασκευάζουν τα προϊόντα πολυεθνικών, το Πεκίνο επιδιώκει να παγιώσει την κυριαρχία του ως νέα υπερδύναμη, προχωρώντας σε κινήσεις ουσίας και εντυπωσιασμού σε διάφορους τομείς: Από τις μεταγραφές αεροδρομίου παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιριστών ακόμα και σε παραγωγική ηλικία, μέχρι τα στρατιωτικά γυμνάσια στη διαφιλονικούμενη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου το αεροπλανοφόρο Liaoning έκανε το πρώτο του ταξίδι στον Ειρηνικό Ωκεανό συνοδευόμενο από μεγάλη νηοπομπή, η Κίνα συνεχίζει να ξεδιπλώνει με αργά αλλά σταθερά βήματα το σχέδιο της για παγκόσμια κυριαρχία.

Ο κινεζικός δράκος τρέχει με ανάπτυξη 6,7% το 2016, την ώρα που οι εκτιμήσεις για την επόμενη 5ετία αναφέρουν ότι θα προσελκύσει 600 δις δολάρια σε ξένες επενδύσεις. Παράλληλα, στα σχέδιά της είναι να ρίξει στο εξωτερικό «ζεστό χρήμα» ύψους 750 δις δολαρίων.


Παγκοσμιοποίηση… έννοια παρεξηγημένη

Με την ομιλία του στην Ελβετία, ο Σι Τζινπίνγκ εμφανίστηκε ως υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πρόκειται για μια… παρεξηγημένη έννοια, ασκώντας παράλληλα κριτική στις ΗΠΑ για τη ροπή τους προς τον υπερ-προστατευτισμό. «Το να επιδιώκεις τον προστατευτισμό είναι σαν να κλειδώνεσαι σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο: ο άνεμος και η βροχή μένουν απ’ έξω, όπως όμως και το φως ή ο αέρας» τόνισε. Η τοποθέτηση αυτή φανερώνει και τον νέο ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει η χώρα του και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκει να καλύψει το κενό που φαίνεται να αφήνουν πίσω τους ΗΠΑ και Ε.Ε.
 
O Σι Τζινπίνγκ από το βήμα του Νταβός«Τα προβλήματα του κόσμου δεν οφείλονται στην παγκοσμιοποίηση» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η τελευταία έχει μετατραπεί σε «κουτί της Πανδώρας» στα μάτια ορισμένων, με πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται για το τι πήγε στραβά στον πλανήτη επιρρίπτοντας ευθύνες στο άνοιγμα των συνόρων και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Για τον πρόεδρο της Κίνας, το πρόβλημα εστιάζεται στην πλεονεξία. Στην ακόρεστη επιθυμία για υπερβολική επιδίωξη κέρδους. Κάτι το οποίο δεν χαρακτηρίζει τη χώρα του, η οποία έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι εξουσίας έχοντας καλές προθέσεις, όπως υπονόησε ο Σι Τζινπίνγκ, ασκώντας παράλληλα κριτική στον αμερικανικό επεκτατισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εφέτος, στο Νταβός πρωταγωνιστής δεν ήταν κάποιος ηγέτης της Δύσης. Η Μέρκελ έλαμπε διά της απουσίας της για δεύτερη χρονιά, την ώρα που ο Τραμπ θέτει υπό αμφισβήτηση βασικές αξίες του αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που ίσχυαν εδώ και δεκαετίες (συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, ατλαντισμός). Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε ο πρόεδρος της Κίνας.

Συνεργασία με την… Κίνα επικεφαλής

Για τον Σι Τζινπίνγκ, λύση στο πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι η συνεργασία των κρατών (με την Κίνα επικεφαλής βεβαίως, βεβαίως). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο «νέος δρόμος του μεταξιού», όπου -σύμφωνα με τον Κινέζο ηγέτη- έχουν υπάρξει συμφωνίες συνεργασίας με περίπου 40 κράτη και οργανισμούς, με σχεδόν 50 δις δολάρια σε επενδύσεις από κινεζικές εταιρείες. Μία απλή υπενθύμιση του νέου ρόλου της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία.

Το μέγεθος της εσωτερικής της αγοράς, σε συνδυασμό με τον «πακτωλό» χρημάτων που έχει έτοιμα προς διάθεση​

«Ζεστό» χρήμα στις διεθνείς αγορές και ενίσχυση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα με επενδύσεις είναι η κινεζική απάντηση στη διόγκωση του χρηματοπιστωτικού τομέα με στόχο τον πολλαπλασιασμό των κερδών για τους λίγους που πρεσβεύει -σύμφωνα με τον Σι Τζινπίνγκ- η Δύση. Με την ομιλία του ο Κινέζος ηγέτης προτείνει ένα νέο μοντέλο παγκόσμιας ανάπτυξης, όπου θα υπάρχει ένα πολύπλευρο και αλληλοσυνδεδεμένο σύστημα οικονομικών συναλλαγών με λιγότερες ανισότητες.

Απέφυγε, βέβαια, να πει στο πως θα γίνει αυτό στην πράξη. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν, μάλιστα, τη στάση της χώρας του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου το Πεκίνο φθάνει στο σημείο να κατασκευάζει τεχνητά νησιά στη μέση του πουθενά για να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορα, προκύπτουν πολλά ερωτήματα που αναζητούν απάντηση. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι το μέγεθος της εσωτερικής της αγοράς, σε συνδυασμό με τον «πακτωλό» χρημάτων που έχει έτοιμα προς διάθεση, καθιστούν την Κίνα έναν άκρως δελεαστικό συνομιλητή σε οικονομικό επίπεδο για τους διεθνείς παίκτες…

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης