Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι από το Μάλι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τον Ιανουάριο και να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες, πιο ασφαλείς, περιοχές, όπως ανακοίνωσαν σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM).

«Ο αριθμός των 200.000 υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί» δήλωσε μια εκπρόσωπος του PAM, προσθέτοντας ότι από αυτούς οι 107.000 έχουν αναζητήσει καταφύγιο μέσα στο Μάλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αυτήν την υπηρεσία του ΟΗΕ, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη κυρίως για όσους παρέμειναν στη χώρα. Τα γραφεία και οι αποθήκες του PAM στο Βόρειο Μάλι στις πόλεις Γκάο, Κιντάλ και Τιμπουκτού, τις οποίες κατέλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αντάρτες Τουαρέγκ, βομβαρδίστηκαν και προς το παρόν το προσωπικό του ΟΗΕ που βρίσκεται εκεί παραμένει περιορισμένο στις κατοικίες του.

Οι δραστηριότητες στην περιοχή έχουν ανασταλεί μετά το πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου.

Από την πλευρά της, η UNHCR ανακοίνωσε ότι «το Βόρειο Μάλι έχει γίνει μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περιοχή εξαιτίας της εξάπλωσης των ένοπλων οργανώσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 2.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την οργάνωση, έχουν διαφύγει στην Μπουρκίνα Φάσο και τη Μαυριτανία τις τελευταίες πέντε ημέρες λόγω των συγκρούσεων.

Πρόσφυγες δήλωσαν στο προσωπικό της UNHCR ότι ένοπλοι έχουν κλέψει τα αυτοκίνητα, τα χρήματα και τα υπάρχοντα όσων κατέφυγαν στην Μπουρκίνα Φάσο.

Σύμφωνα με τους αριθμούς της UNHCR, 23.000 πρόσφυγες από το Μάλι έχουν φτάσει στην Μπουρκίνα Φάσο, 46.000 στη Μαυριτανία και 25.000 στον Νίγηρα.

Από τα μέσα Ιανουαρίου σημειώνονται στο Βόρειο Μάλι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των αυτονομιστών ανταρτών Τουαρέγκ.

Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης