Δεν έχουν σταματήσει μέχρι και αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων στον σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού που σημειώθηκε χθες Παρασκευή στις 18:14 (ώρα Ελλάδος) το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Γαλλία από το 1988, όταν 56 άτομα είχαν σκοτωθεί στον σταθμό της Λυών.

Στους έξι τελικά επιβεβαιώνονται οι νεκροί, ένας αριθμός που ωστόσο ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς, αφ’ ενός μεν ο Δήμαρχος της πόλης Μπρετινί σιρ Ορζ εκφράζει τις ανησυχίες του για ύπαρξη και άλλων εγκλωβισμένων στα συντρίμμια και αφ’ ετέρου, περισσότεροι από 20 τραυματίες βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας που εκτροχιάστηκαν, ήταν τέσσερα, ενώ ένα από αυτά ανατράπηκε.

Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ ο οποίος, από τον τόπο του τραγικού δυστυχήματος στον οποίο έσπευσε, ανακοίνωσε στα ΜΜΕ πως για τη μεγάλη τραγωδία «δεν θα διεξαχθεί μια έρευνα αλλά τρεις ξεχωριστές και από ισάριθμους διαφορετικούς φορείς», έτσι ώστε να μην μείνει η παραμικρή πιθανότητα συγκάλυψης των πραγματικών αιτίων και υπευθύνων προσώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις έρευνες αυτές θα τις διενεργήσουν οι Αστυνομικές Αρχές, το Υπουργείο Μεταφορών και η Εθνική Αρχή Σιδηροδρόμων της χώρας. (SNCF).

Πραγματικά συγκλονισμένος ο Ολάντ είπε χαρακτηριστικά, «έχω πάρει πολλές φορές στη ζωή μου το δρομολόγιο της συγκεκριμένης αμαξοστοιχίας από το Παρίσι στη Λιμόζ. Πρέπει να μάθουμε όλη την αλήθεια». Ανακοίνωσε τέλος, ότι όλοι οι τραυματίες που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε νοσοκομεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Δημοτικές Αρχές δεν μιλούν για αριθμό τραυματιών αλλά «πληγέντων» αναφερόμενοι σε 227, μέσα στους οποίους δεν έχουν υπολογίσει μόνο αυτούς οι οποίοι νοσηλεύονται ή έλαβαν έστω τις πρώτες βοήθειες, αλλά και εκείνους που χρειάστηκαν και οποιαδήποτε ψυχολογική υποστήριξη!

Μέρος της εικόνας του εφιαλτικού σκηνικού δίνει ένας επιβάτης: «Είχα σχεδόν κοιμηθεί όταν ξαφνικά το τρένο άρχισε να δείχνει ασταθές. Οι άνθρωποι άρχισαν να πανικοβάλλονται. Νόμιζες πως η αμαξοστοιχεία εκινείτο πάνω σε χαλίκια. Το δικό μας βαγόνι παρέμεινε όρθι και κανείς από εμάς δεν τραυματίστηκε σοβαρά», είπε.

Ο ίδιος επιβάτης επίσης επισήμανε πως οι άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά στον τόπο του δυστυχήματος έσπευσαν αμέσως να βοηθήσουν: «Οι άνθρωποι που περίμεναν άλλες αμαξοστοιχίες ήρθαν τρέχοντας από την πλατφόρμα για να βοηθήσουν. Έσπασαν τα παράθυρα του βαγονιού και βοήθησαν τους επιβάτες να βγουν έξω».

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

Διαβάστε και δείτε επίσης: Τραγωδία στη Γαλλία, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013, 19:37

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης