Η συνεχής πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει προκαλέσει ανησυχίες για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, σημαίνοντας παράλληλα συναγερμό σε χώρες που στηρίζουν σημαντικό κομμάτι του ετήσιου ΑΕΠ στα κέρδη από τις εξαγωγές «μαύρου χρυσού».
 
Η συνεχής πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει προκαλέσει ανησυχίες για την πορεία της διεθνούς οικονομίας​

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το τελευταίο  κλείσιμο του αμερικανικού πετρελαίου στα 29.04 δολάρια/βαρέλι, την ώρα που το μπρεντ έκλεινε στα 32.18 δολάρια, έχοντας σημειώσει αρχικά μεγάλη άνοδο. Καταλυτικό ρόλο για την προσωρινή σταθεροποίηση της τιμής αποτέλεσε η εξαιρετικά σημαντική συμφωνία για το «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Σε αυτήν τη λύση κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, του Κατάρ και της Βενεζουέλας, οι οποίοι συναντήθηκαν την Τρίτη στο Κατάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο αέρας αισιοδοξίας δεν κράτησε πολύ μετά τις πληροφορίες ότι το Ιράν (πέμπτη σε παραγωγή χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ) δεν θα συμμετάσχει. Ήδη, ο
ικονομικοί αναλυτές δεν αποκλείουν η τιμή του πολύτιμου καυσίμου να κατρακυλήσει ακόμη και προς τα 20 δολάρια/βαρέλι.

Έντονες πιέσεις στην Τεχεράνη

Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση στην Τεχεράνη, παρουσία των υπουργών Ενέργειας του Ιράκ και του Ιράν -δύο χώρες με σημαντικές εξαγωγές πετρελαίου που πρέπει να στηρίξουν τη χθεσινή απόφαση, προκειμένου αυτή να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην τιμή του βαρελιού.

Ωστόσο, τα μηνύματα από το Ιράν δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ζανγκανέχ ξεκαθάρισε ότι η Τεχεράνη δεν θα «παγώσει» την παραγωγή της σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία -λίγες εβδομάδες έπειτα από τη συμφωνία για άρση των οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση σε αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν σκοπεύουμε να εκχωρήσουμε το μερίδιό μας στην παγκόσμια αγορά» ανέφερε.

«Παγώνουν» την παραγωγή 

Στην πρώτη, ύστερα από 15 χρόνια, συμφωνία μεταξύ κρατών εντός και εκτός ΟΠΕΚ προχώρησαν την Τρίτη οι δύο σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες στον κόσμο.

Σαουδική Αραβία και Ρωσία αποφάσισαν να «παγώσουν» την παραγωγή «μαύρου χρυσού», έπειτα από ενάμιση χρόνο συνεχούς πτώσης των τιμών του βαρελιού. Ριάντ και Μόσχα έθεσαν, πάντως, ως βασική προϋπόθεση τη συμμετοχή και των άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, έχοντας όμως εξασφαλίσει τη συναίνεση μόνον της Βενεζουέλας και του Κατάρ, γεγονός που δεν φαίνεται να ικανοποιεί τις αγορές -κάτι το οποίο φαίνεται από τις νέες πιέσεις στην τιμή του βαρελιού.

Σαουδική Αραβία και Ρωσία αποφάσισαν να «παγώσουν» την παραγωγή «μαύρου χρυσού», ύστερα από ενάμιση χρόνο συνεχούς πτώσης των τιμών του​ βαρελιούΕνδεικτικό της ρευστής κατάστασης που διαμορφώνεται στην αγορά πετρελαίου αποτελεί το γεγονός ότι η τιμή του brent εκτινάχθηκε άμεσα στα 35,5 δολάρια το βαρέλι όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών στην Ντόχα, για να υποχωρήσει σύντομα στα 32,79 δολάρια το βαρέλι, όταν έγινε γνωστό ότι δεν θα συμμετάσχει το Ιράν, πέμπτη σε παραγωγή χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ.

«Αν το Ιράν και το Ιράκ δεν συμμετάσχουν, η συμφωνία δεν έχει ιδιαίτερη αξία, ενώ είναι αμφίβολο και κατά πόσον θα τηρηθεί» σχολίασε σχετικά ο Γιουτζίν Βάινμπεργκ, αναλυτής της αγοράς εμπορευμάτων στην «Commerzbank» της Φρανκφούρτης.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης