Πρώτο οικονομικό επακόλουθο μετά την άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν, ήταν να πέσει η τιμή του πετρελαίου.

Έτσι με το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, η τιμή του αργού πετρελαίου έπεσε στα 27,67 δολάρια, από 28,16 δολάρια προκαλώντας σοκ στις πετρελαιαγορές, μια και πλησίασε στις τιμές του 2003.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιστροφή των πωλήσεων στις δυτικές αγορές του ιρανικού πετρελαίου, όπως αναμενόταν θα βυθίσει ακόμη περισσότερο τις τιμές του Μαύρου χρυσού, που το 2014 βρισκόταν στα 28 δολάρια το βαρέλι.

Η Τεχεράνη αναμένεται να διοχετεύσει στην αγορά περί τα 500.000 βαρέλια την ημέρα.

«Χρυσή σελίδα» στην ιστορία του Ιράν χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το Σάββατο ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Ροχανί, που εκλέχτηκε το 2013 με την υπόσχεση να τερματίσει την διεθνή απομόνωση του Ιράν, είπε ακόμη πως «η συμφωνία αυξάνει την αυτοπεποίθηση του κράτους».

Οικονομικά επακόλουθα

Για τους αναλυτές, πολιτικές και οικονομικές συνέπειες μεγάλων διαστάσεων αναμένεται να έχει η άρση των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος του Ιράν.

Το πράσινο φως που άναψε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας το Σάββατο στη Βιέννη ανοίγει μια αγορά 80 εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι ανάγκες του Ιράν είναι αυτή τη στιγμή υπέρογκες, είτε πρόκειται για αυτοκίνητα, είτε για μηχανήματα, είτε στον τομέα της υγείας.

Το Ιράν έχει άμεση ανάγκη να ανανεώσει τις τεχνικές του εγκαταστάσεις, τη βιομηχανία δομικών υλών, τη διαχείριση του νερού, το ενεργειακό σύστημα και τον τομέα της υγείας. Σε όλους αυτούς τους τομείς οι επιχειρήσεις των δυτικών χωρών θα μπορούσαν να εμπλακούν με σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Τώρα οι σχέσεις πρέπει να αποκατασταθούν γρήγορα, τονίζει ο υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής οικονομικής πολιτικής του γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Φόλκερ Τράιερ:
«Βραχυπρόθεσμα μπορούν να αποβλέπουν οι γερμανικές επιχειρήσεις σε συναλλαγές ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μακροπρόθεσμα οι συναλλαγές των εξαγωγών θα μπορούσαν να φτάσουν στα 10 δισεκατομμύρια».

Το Ιράν θα πρέπει τώρα να ανανεώσει τις τεχνικές του εγκαταστάσεις, τη βιομηχανία δομικών υλών, τη διαχείριση του νερού, το ενεργειακό σύστημα και τον τομέα της υγείας. Σε όλους αυτούς τους τομείς οι επιχειρήσεις των δυτικών χωρών θα μπορούσαν να εμπλακούν με σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Σε καλό δρόμο

«Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τους τελευταίους 6 μήνες έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να μειώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την άρση των κυρώσεων. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αποτελεί νίκη της διπλωματίας και δείχνει την ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να επιλύει δύσκολες διενέξεις, δήλωσε η Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φρεντερίκα Μογκερίνι».

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Μετά από δεκαετία και πλέον πολιτικού και οικονομικού αποκλεισμού του Ιράν θα απελευθερωθεί σταδιακά ποσό που ξεπερνά τα 100 δις δολαρίων της ιρανικής περιουσίας στο εξωτερικό την οποία χρειάζεται επειγόντως η Τεχεράνη για την αναθέρμανση της οικονομίας της.

Το Ιράν θα μπορεί και πάλι να εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ΕΕ, αλλά και δυτικές εταιρείες θα ξεκινήσουν με εντατικό ρυθμό επενδύσεις και επιχειρηματικές δοσοληψίες με τη χώρα.

Πολύ περισσότερο όμως από την οικονομική πτυχή σημασία έχει η πολιτική διάσταση του γεγονότος, επισημαίνει ο γερμανός δημοσιογράφος. Η προσεκτική προσέγγιση ΗΠΑ – Ιράν θα έχει τεράστια σημασία για την επίλυση περιφερειακών αντιπαραθέσεων. Η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει ότι η Τεχεράνη διαθέτει το «κλειδί» για την επίλυση περιφερειακών διενέξεων, όπως στη Συρία, στο Ιράκ, στην Υεμένη, στο Λίβανο, στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου, αλλά και στην παραδοσιακή διένεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο εξακολουθεί να παραμένει η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, που θα χρειασθεί κάποιο χρόνο για να εδραιωθεί.

Για τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα η συμφωνία της Δύσης με το Ιράν επιβεβαιώνει την επιμονή του στις διαπραγματεύσεις παρά τις αντιδράσεις όχι μόνο από τους Ρεπουμπλικάνους αλλά και από τους υποστηρικτές του Ισραήλ το ίδιο του το κόμμα.

Προσωπική διπλωματική επιτυχία του Μπάρακ Ομπάμα, παρά τις Κασσάνδρες ακόμη και στο ίδιο του το κόμμαΕκείνο που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι τόσο ο Μπιλ Κλίντον όσο και ο Τζορτζ Μπους τζούνιορ, προσπάθησαν να έρθουν σε συνεννόηση με το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά απέτυχαν.

Για τις ΗΠΑ μπορεί να θεωρηθεί διπλή διπλωματική νίκη, υποστηρίζει ο Γκέρο Σλις, ανταποκριτής της Deutche Welle στη Ουάσιγκτον. Εκτός από την επίσημη επιβεβαίωση εφαρμογής της συμφωνίας θα αφεθούν ελεύθεροι τέσσερις Αμερικανοί κρατούμενοι στην Τεχεράνη, μεταξύ τους και ο ανταποκριτής της «Washington Post» στο Ιράν.

Απάντηση σε νέες αμερικανικές κυρώσεις

Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, δείχνοντας ότι παραμένει σταθερό στην πολιτική του, σε ανακοίνωσή του κατηγόρησε τις ΗΠΑ για υποκρισία, υποστηρίζοντας πως οι νέες αμυντικής φύσης κυρώσεις είναι παράνομες, σε μια στιγμή που όπλα τα οποία έχει πουλήσει η Ουάσιγκτον χρησιμοποιούνται εναντίον λαών όπως της Παλαιστίνης και της Υεμένης.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Hossein Jaberi Ansari, είπε πως η Τεχεράνη θα εξακολουθεί να προωθεί τις πυραυλικές ικανότητές της.

«Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του ιρανικού βαλλιστικού προγράμματος δεν έχουν κάποια νομική, ή ηθική κάλυψη», μετέδωσε το Reuters ότι είπε ο Ανσαρί σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

Αφορμή για την επιβολή νέων αμυντικού χαρακτήρα κυρώσεων από τις ΗΠΑ προς το Ιράν, υπήρξε η ιρανική πυραυλική δοκιμή που έγινε τον Οκτώβριο και είχε ιδιαίτερα ενοχλήσει το Ισραήλ.

Πληροφορίες από Deutsche Welle / dpa / rt.com / ARD
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης