Ο Σελααντίν Ντερμιτάς, πολιτικός ηγέτης των Κούρδων και πρώην επικεφαλής του κόμματος HDP, βρίσκεται εδώ και καιρό φυλακισμένος στο συγκρότημα υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Για την ιστορία απλώς αναφέρεται πως στο ίδιο συγκρότημα παραμένουν έγκλειστοι και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως φυλακισμένος του καθεστώτος Ερντογάν, ο Σελααντίν Ντερμιτάς, αν και υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, δεν έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους του.

Αντιληφθήκαμε όλοι το πώς διεξάγεται ο προεκλογικός αγώνας για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Αντιληφθήκαμε πώς λειτουργεί η τουρκική Δικαιοσύνη και οι αστυνομικές αρχέςΌμως, κάτι σκέφθηκε, το οποίο και περιγράφει την πραγματική κατάσταση της Δημοκρατίας στην Τουρκία καθώς και τον βαθμό προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή.

Ως κρατούμενος έχει δικαίωμα τηλεφωνήματος δύο φορές την εβδομάδα στη σύζυγό του, διάρκειας 10 λεπτών.

Ο ηγέτης των Κούρδων λοιπόν σκέφτηκε το εξής απλό για να παρακάμψει τις απαγορευτικές διατάξεις που έχει θεσπίσει το καθεστώς Ερντογάν. Ζήτησε από τη σύζυγό του να προσκαλέσει στο σπίτι τους φίλους και δημοσιογράφους.
Την ημέρα που του επετράπη να τηλεφωνήσει, στο σαλόνι της κατοικίας του βρίσκονταν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι τον στηρίζουν. Τηλεφώνησε λοιπόν και επί 10 λεπτά τούς ανέπτυξε το εκλογικό του πρόγραμμα. Η σύζυγός του και τα παιδιά του σε ρόλο κάμεραμαν μαγνητοσκόπησαν το συμβάν. Στη συνέχεια ανήρτησαν το βίντεο στο διαδίκτυο.

Οι ψηφοφόροι του Ντερμιτάς είχαν επιτέλους μια online αναφορά και επαφή. Μέσα από τα sοcial media άρχισε ο ένας να το στέλνει στον άλλο. Το ανακαλύψαμε και στον δημοκρατικό κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιληφθήκαμε όλοι το πώς διεξάγεται ο προεκλογικός αγώνας για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Αντιληφθήκαμε πώς λειτουργεί η τουρκική Δικαιοσύνη και οι αστυνομικές αρχές.

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι, οι Κούρδοι κυρίως αλλά και όλοι οι άλλοι στο εξωτερικό αντελήφθησαν κυρίως προς τα πού βαδίζει η λεγόμενη τουρκική Δημοκρατία.

Βεβαίως, κάποια στιγμή ο Ντερμιτάς θα πληρώσει το τίμημα. Μάλλον θα του απαγορευθεί να συνομιλεί με τη σύζυγο και τα παιδιά του. Θα βρεθεί, όμως, ένας άλλος τρόπος για να βγει από τη φυλακή κάποιο άλλο μήνυμα.

Κάποιο χαρτάκι με ένα σύνθημα ή ακόμη και ένα βίντεο μέσω ενός άγνωστου smartphone που μπορεί να βρεθεί στην τσέπη ενός κρατουμένου για να απαθανατίσει τη δημοκρατικότητα που χαρακτηρίζει τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Στο βίντεο ομιλούν τουρκικά και κάποια στιγμή ακούγονται και ορισμένες λέξεις στην κουρδική γλώσσα.

Δεν χρειάζεται μετάφραση, διότι ο καθένας αντιλαμβάνεται το τι λέει ο Ντερμιτάς στο τηλέφωνο.

Το ζήτημα είναι ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες το καθεστώς Ερντογάν συνομιλεί με την Ουάσινγκτον, διαπραγματεύεται με τη βασίλισσα Ελισάβετ και τους παρατρεχάμενούς της, επικοινωνεί μονίμως με τον πρόεδρο Πούτιν και απειλεί φίλους, εχθρούς και γείτονες, σπέρνοντας καινά δαιμόνια στην περιοχή.

Ο Ντερμιτάς μέσα από την αφόρητη αυτή κατάσταση κατάφερε να αναδείξει το τι συμβαίνει στην Τουρκία. Με ένα απλό τηλεφώνημα και ένα βίντεο διάρκειας ολίγων λεπτών. Και μία σύζυγο που έχει το σθένος να σκηνοθετήσει ένα συμβάν και στη συνέχεια να το αναρτήσει στο παγκόσμιο διαδίκτυο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης