Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται στη Βεστφαλία οι έρευνες της αστυνομίας μετά την επίθεση με εκρηκτικά κατά του πούλμαν της Ντόρτμουντ, ενώ ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη ούτε η ταυτότητα των δραστών, ούτε, κυρίως, τα κίνητρα της επίθεσης.

Οι αρχές έχουν προβεί σε μία σύλληψη, ενός «ισλαμιστή», όπως αναφέρεται, ενώ στο φως της δημοσιότητας ήρθε μια επιστολή, της οποίας η γνησιότητα εξετάζεται, στην οποία γίνεται αναφορά στους σκοπούς του Ισλαμικού Κράτους και ζητείται η «αποχώρηση των μαχητικών αεροσκαφών από τη Συρία» και «το κλείσιμο της αεροπορικής βάσης στο Ράμσταϊν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την αρχή οι Αρχές έκαναν λόγο για «στοχευμένες ενέργειες» με σκοπό την πρόκληση μεγάλης ζημιάς και «παγκόσμιο σοκ», καθώς και για «επαγγελματική δουλειά» από την πλευρά των δραστών (βρέθηκαν αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα που υπήρχαν στις βόμβες, τα οποία μπορούσαν να προκαλέσουν βαρύτατες σωματικές βλάβες σε ακτίνα 100 μέτρων), όμως τελικά προκλήθηκαν μόνο περιορισμένες ζημιές στο πούλμαν της ομάδας και ο μικροτραυματισμός ενός ποδοσφαιριστή.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο επιστολές, η μία με “αντιναζιστικό χαρακτήρα” (μια εκδοχή καθόλου πειστική…) και η άλλη με περιεχόμενο “προκήρυξης” από τζιχαντιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση με ισλαμιστικές αναφορές, η οποία θα μπορούσε να είχε προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη καταστροφή», ανέφερε η εκπρόσωπος των ομοσπονδιακών εισαγγελέων Φράουκε Κέλερ. 

Η Κέλερ συμπλήρωσε ότι βρέθηκαν τρεις επιστολές κοντά στον τόπο της έκρηξης και ότι όλα τα στοιχεία υποδεικνύουν την ύπαρξη ισλαμικών κινήτρων. Πρόσθεσε ότι το μήνυμα των επιστολών αφορούσε τα αεροπλάνα που επιχειρούν στη Συρία, ως μέρος της στρατιωτικής αποστολής της Γερμανίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής με την οποία φέρεται να αναλαμβάνουν την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης ακραίες ισλαμικές οργανώσεις.

Το περιεχόμενο της επιστολής:

«Στ’ όνομα του φιλεύσπλαχνου και πανάγαθου Αλλάχ, δώδεκα άπιστοι δολοφονήθηκαν στη Γερμανία από ευλογημένους αδερφούς μας. Τα αεροσκάφη σου συνεχίζουν να πετούν στον ουρανό του χαλιφάτου για να σκοτώσουν μουσουλμάνους. Χάρη στον Αλλάχ, όμως, είμαστε δυνατοί.

Από εδώ και στο εξής όλοι οι άπιστοι διάσημοι της Γερμανίας και των άλλων σταυροφόρων είναι στη λίστα θανάτου του Ισλαμικού Κράτους.

Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν αν δεν εκπληρωθούν τα κάτωθι αιτήματα:

Να αποχωρήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη από τη Συρία. Να κλείσει η αεροπορική βάση του Ράμσταϊν».

Μία σύλληψη – αναζητείται ακόμη ένας ύποπτος γερμανικής υπηκοότητας

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης η Γενική Εισαγγελία, έχει συλληφθεί ένας 25χρονος Ιρακινός ισλαμιστής από την αστυνομία του Βούπερταλ, μετά από έφοδο που έγινε σε διαμέρισμα. Παράλληλα, αναζητείται ένας 28χρονος Γερμανός που διαμένει στην πόλη Φρέντενμπεργκ, ο οποίος θεωρείται ότι συνδέεται με τον ISIS. Οι Αρχές μάλιστα ερευνούν το ενδεχόμενο να υπάρχει και τρίτος εμπλεκόμενος στην επίθεση με εκτηκτικά. 

Ο αγώνας Ντόρτμουντ-Μονακό διεξήχθη τη Μεγάλη Τετάρτη κανονικά, υπό ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης