Μοσούλη: Αντίστροφη μέτρηση για την μητέρα των μαχών στο οχυρό του Χαλιφάτου που δεν έπεσε ποτέ!

Μοσούλη: Αντίστροφη μέτρηση για την μητέρα των μαχών στο οχυρό του Χαλιφάτου που δεν έπεσε ποτέ!
Τέσσερις μέρες μετά την έναρξη της επίθεσης στην Μοσούλη, οι ιρακινές δυνάμεις που υποστηρίζoνται από το συνασπισμό, κερδίζουν σταδιακά έδαφος. Ο Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο, αναφέρει ότι η τελική μάχη θα είναι δύσκολη.

Θέμα ημερών ίσως και ωρών είναι η μεγάλη συντονισμένη στρατιωτική επιχείρηση των Ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων του συνασπισμού της Δύσης υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, να περάσει εντός της περιοχής, όπου υψώνεται το οχυρό των τζιχαντιστών, στη Μοσούλη, που δεν έπεσε ποτέ από το 2014 έως και σήμερα. 


Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν μια αεροπορική επιδρομή το βράδυ, σε μια αποθήκη αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στην περιοχή της Μοσούλης στο Ιράκ.

Κατά την τρίτη ημέρα της επίθεσης ανακατάληψης της Μοσούλης, η οργάνωση του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ΕΙ) προέβαλε πάντως σθεναρή αντίσταση, απέναντι στην κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων Ιρακινών μαχητών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ, οι τζιχαντιστές το επιτυγχάνουν αυτό, χρησιμοποιώντας αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Εντωμεταξύ δυνάμεις ανατολικά της Μοσούλης εξασφάλισαν τον έλεγχο της στρατηγικής διαδρομής της Isis, Ερμπίλ-Μοσούλης. Οι αγωνιστές της Isis από την άλλη, ανταπέδωσαν τα χτυπήματα με επιθέσεις αυτοκτονίας και οι κυβερνητικές δυνάμεις προχωρούν πλέον, σε δύο μέτωπα επίθεσης.


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η χώρα του οποίου υποστηρίζει τις ιρακινές δυνάμεις στην επίθεσή τους, προέβλεψε «μια ανηφορική μάχη», δηλώνοντας ωστόσο «πεπεισμένος ότι η Isis θα ηττηθεί στη Μοσούλη» και ότι «αυτή η επίθεση σηματοδοτεί ένα νέο βήμα προς την ολοκληρωτική καταστροφή του». Επιπλέον «θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια και την ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους που επλήγησαν στις μάχες». «Αυτό θα είναι η κορυφαία προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις μας», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης.

Επίθεση στο Ερμπίλ και απειλές ανήμερα της «χαράς των Χριστιανών»

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από το γραφείο προπαγάνδας του, το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο έχει υποσχεθεί από την πλευρά του, "ήττα" για τους Αμερικανούς στο Ιράκ.

"Όσο για εσάς στην Αμερική (...) θα σας νικήσουμε και θα ταπεινώσουμε", αναφέρει στο βίντεο ένας άνθρωπος που μετέχει σε ένοπλες περιπολίες με άλλους μαχητές στους δρόμους της πόλης, που παρουσιάζεται ως η Μοσούλη.

Πριν τα στρατεύματα φτάσουν σε άμεση γειτνίαση με τη Μοσούλη, όπου έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα, τριών και 4,5 χιλιάδων τζιχαντιστών, οι ιρακινές δυνάμεις θα πρέπει να διασχίζουν τα εδάφη που ελέγχονται από το τρομοκρατικό δίκτυο του Χαλιφάτου γύρω από την πόλη.

Και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα κινηθούν προς δύο κατευθύνσεις: πρώτα προς την Qayyarah, μια πόλη περίπου 70 χλμ νότια της Μοσούλης κι έπειτα προς την Khazir ανατολικά.

Η Qaraqosh, μια πόλη περίπου 15 χλμ νοτιοανατολικά της Μοσούλης ελέγχεται από το ΕΙ για περισσότερο από δύο χρόνια με τους μαχητές του Χαλιφάτου να έχουν πάρει θέση σε πολλές γειτονιές και τους μόνιμους κατοίκους να τρέπονται σε φυγή.

Τραγική ειρωνεία... Εχθές ήταν η μέρα της χαράς (τοπική εορτή των Χριστιανών) στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν, όπου οι κάτοικοι είχαν στήσει πανηγύρι, με τραγούδια αλλά και προσευχές.

Στο μεταξύ νωρίς το πρωί σήμερα (20/10) όπως αναφέρει το «The Associated Press», ελίτ αντιτρομοκρατικές δυνάμεις προελαύνουν στην πόλη της Bartalla, με τη βοήθεια των αεροπορικών επιδρομών του συνασπισμού -που τελεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ- προκειμένου να θέσουν υπό τον έλεγχό τους, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016, 07:00