Την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία της Τουρκίας ανακοίνωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να κατακρημνίζονται.

Την είδηση επιβεβαίωσε το Reuters έπειτα από επαφές του ανταποκριτή του με πέντε αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος (AKP) μετά τη σύσκεψη της Τετάρτης στο παλάτι του Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πολιτικό περιβάλλον στην Τουρκία αυτήν τη στιγμή είναι απρόβλεπτο και θα έχει αρνητικές συνέπειες στην τουρκική οικονομία» υποστηρίζει μεμοράντουμ που κυκλοφόρησε στην τράπεζα Finansbank.

Στο έκτακτο συνέδριο του ΑΚP «μεταφέρεται» η κόντρα Ερντογάν-Νταβούτογλου

Σε τεντωμένο σχοινί είναι οι σχέσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, σε μια προφανή ένδειξη πως ο Τούρκος πρόεδρος «συνηθίζει να τρώει τα παιδιά του» (τους στενούς συνεργάτες του).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ανακοίνωση για τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έκανε χθες ο Νταβούτογλου, έπειτα από κρίσιμη σύσκεψη του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου (ΜΥΚ), που διήρκεσε μία ώρα και σαράντα λεπτά στο προεδρικό παλάτι.

Ο κ. Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα διοργανώσει έκτακτο συνέδριο στις 22 Μαΐου, όπου ο ίδιος δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία και την πρωθυπουργία. Θα παραμείνει απλό μέλος της παράταξης.

Πάντως, όπως επισήμαιναν αναλυτές, το συνέδριο του ΑΚΡ δεν αναμένεται να είναι «ήρεμο», επειδή ο Νταβούτογλου έχει την υποστήριξη περί των 120 βουλευτών του κόμματος. Πληροφορίες του CNN Türk ανέφεραν πως το συνέδριο αναμένεται να συγκληθεί έως το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με πηγές του προεδρικού Μεγάρου, «δεν θα γίνουν περαιτέρω ανακοινώσεις πέραν ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του ΜΥΚ». Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό με ευθύνη ποίου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη αυτή.

Οι σχέσεις του Ερντογάν και του Νταβούτογλου περιγράφονται ως τεταμένες, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη διαφωνία του πρωθυπουργού με τη δήλωση του προέδρου της Βουλής για την ανάγκη «ισλαμικού συντάγματος».

Μια άλλη σημαντική διαφωνία μεταξύ προέδρου και πρωθυπουργού είναι στο ποιος από τους δύο έχει το δικαίωμα διορισμού των επικεφαλής των περιφερειακών κομματικών επιτροπών.

Πολλοί είναι εκείνοι οι σχολιαστές που τόνισαν τη σημασία που είχε η χρονική διάρκεια της ομιλίας του Νταβούτογλου, στις 3 Μαΐου, στη σύνοδο των μελών του κόμματός του στο κοινοβούλιο, που ήταν κατά 23 λεπτά μικρότερη των προηγούμενων που είχαν γίνει από τον ηγέτη του ΑΚΡ.

Η φράση του Νταβούτογλου «αν χρειαστεί θα απορρίψω οποιαδήποτε θέση που πολλοί θεωρούν ότι ουδείς θνητός θα εγκατέλειπε» πυροδότησε τις φήμες για ενδεχόμενη παραίτησή του από την πρωθυπουργία.

Ο Νταβούτογλου ανέλαβε για πρώτη φορά πρωθυπουργικά καθήκοντα από υπουργός Εξωτερικών στις 27 Αυγούστου 2014, την επομένη που ο Ερντογάν ανέλαβε ως πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στα μαχαίρια με τον μέντορά του Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, παραμέρισε και τον προηγούμενο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Προεδρικός σύμβουλος: Η Tουρκία δεν πάει σε εκλογές κι αν αλλάξει η προεδρία του ΑΚΡ

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να πάει σε πρόωρες εκλογές, ακόμη κι αν το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ εκλέξει νέο πρόεδρο. Θα συνεχίσει ασφαλώς έως τη λήξη της εντολής της παρούσας κυβέρνησης το 2019» δήλωσε σήμερα ο προεδρικός σύμβουλος Cemil Ertem.

Για να φανεί ακόμη περισσότερο η υφιστάμενη διάσταση απόψεων ανάμεσα στον πρόεδρο της Τουρκίας και τον πρωθυπουργό, ο Ερντέμ σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο δίκτυο NTV είπε ακόμη: «Η οικονομία της Τουρκίας θα σταθεροποιηθεί ακόμη περισσότερο όταν αναλάβει την πρωθυπουργία κάποιος που θα είναι πιο κοντά στον πρόεδρο Ερντογάν».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης