Υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας θα γίνει στις 7 και 8 Ιουνίου η Σύνοδος των G7 στο Ανάκτορο Έλμαου για την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Οι ακτιβιστές κατηγορούν διοργανωτές και αστυνομία ότι τους στερούν το δικαίωμα να διαδηλώσουν.

Περισσότεροι από 19.000 αστυνομικοί και χιλιάδες μέλη διασωστικών συνεργείων καλούνται να εγγυηθούν την ασφάλεια πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών που θα συμμετάσχουν στην Σύνοδο των επτά ισχυρότερων οικονομικών κρατών του κόσμου στο Ανάκτορο Έλμαου στις Βαυαρικές Άλπεις, στις 7 και 8 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέτρα ασφαλείας θεωρούνται δρακόντεια. Ακόμη και τις γλάστρες ή και ξύλα στα οικόπεδα των σπιτιών κοντά στο δρόμο από όπου θα περάσουν τα αυτοκίνητα των επισήμων θα υποχρεώνονται οι κάτοικοι να απομακρύνουν.

Η ασφάλεια των υψηλών προσκεκλημένων που θα συζητήσουν για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, αλλά (όπως εικάζεται και για το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα), αποτελεί προτεραιότητα για τους Γερμανούς οικοδεσπότες.

Περί τα 16 χλμ. μήκος έχει ο φράχτης που έχει τοποθετηθεί γύρω από την κορυφή του βουνού, όπου βρίσκεται το υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Στόχος να κρατηθούν μακριά από τους χώρους της Συνόδου οι διαδηλωτές για 48ώρες, όσο δηλαδή διαρκεί η Σύνοδος της ομάδας των επτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και μήνες αντίπαλοι της Συνόδου προκαλούν «πονοκέφαλο» σε όσους έχουν αναλάβει να κρατήσουν τις αναμενόμενες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας όσο το δυνατόν πιο μακριά από το Ανάκτορο Έλμαου.

Εδώ και μήνες οι αρμόδιες βαυαρικές αρχές που δαπανούν περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ για την ασφάλεια της Συνόδου αποφεύγουν να απαντήσουν στο ερώτημα ποιος χώρος θα βρίσκεται στη διάθεση των «αντιπάλων» της Συνόδου.

Πάντως, η τοπική αυτοδιοίκηση των γύρω χωριών και μικρών πόλεων, έχει απευθύνει έκκληση σε όλους τους αγρότες της περιοχής να μην αφήσουν τους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν στη γη.

Ο Ζίγκριντ Μάιερχοφεν δήμαρχος του τουριστικού θέρετρου Γκάρμις-Πάτενκιρχεν δήλωσε στην DW: «Οι διαδηλωτές έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν. Όσοι διαδηλώνουν ειρηνικά είναι καλοδεχούμενοι. Δεν νομίζω όμως ότι οι διαδηλωτές χρειάζονται έναν ειδικό χώρο».

Η δήμαρχος ανησυχεί για βίαιες διαμαρτυρίες όπως είχαν συμβεί στην Σύνοδο Κορυφής στο Χάιλιγκενταμ της βόρειας Γερμανίας το 2007. Τότε, οι διαδηλωτές είχαν στη διάθεσή τους έναν ειδικό χώρο. Ακόμη και οι μεγάλοι χώροι στάθμευσης έχουν «ενοικιασθεί» εδώ και εβδομάδες από την αστυνομία.

Συνολικά μόνο τα μέτρα ασφαλείας της Σύνοδο των G7 αναμένεται να στοιχίσουν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.

Αστυνομία εναντίον διαδηλωτών

O Μπένγιαμιν Ρους από την ένωση ακτιβιστών «Stop G7» κάνει λόγο για επίθεση εναντίων θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και υπολογίζει τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής να ξεπεράσουν τους 10.000. «Σε ποιο χώρο όμως να διαδηλώσουμε αν έχουν καταληφθεί όλοι οι μεγαλύτεροι χώροι;», διερωτάται.

Υποστηρίζει, ωστόσο πως όσο κι αν προσπαθήσουν οι αρχές, οι διαδηλωτές θα έρθουν στις βαυαρικές Άλπεις για να διαμαρτυρηθούν. Σύμφωνα με τον γερμανό ακτιβιστή τα μέσα ενημέρωσης και η αστυνομία είναι εκείνα που υποδαυλίζουν τους φόβους των πολιτών για ενδεχόμενα βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών. «Ουδένας όμως έχει αναφέρει για τον κίνδυνο να χρησιμοποιήσουν αλόγιστη βία οι χιλιάδες αστυνομικοί και οι δυνάμεις ασφαλείας που θα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή», διαμαρτύρεται ο ακτιβιστής.

Πηγή: Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης