Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε η βελγική κυβέρνηση τη σημερινή, αμέσως μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Έλιο ντι Ρούπο, να δηλώνει συγκλονισμένος: «Είναι μία τραγική ημέρα για ολόκληρο το Βέλγιο».

«Παγωμένοι» οι κάτοικοι του Βελγίου άναψαν κεριά και προσευχήθηκαν στη μνήμη των 28 νεκρών, μεταξύ των οποίων 22 παιδιά, ηλικίας 11 και 12 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η είσοδος του σχολείου του Σαν Λαμπέρ στη Φλάνδρα, στο οποίο φοιτούσαν αρκετοί από τους μαθητές, είναι γεμάτη με λουλούδια που αφήνουν περαστικοί και σχεδόν καλυμμένη με ζωγραφιές μαθητών και μηνύματα κατοίκων που συλλυπούνται τους συγγενείς των θυμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα πάντως που ο λαός του Βελγίου θρηνεί, ο ελβετικός Τύπος διερωτάται για την ασφάλεια της σήραγγας στην οποία σημειώθηκε το τραγικό συμβάν.

Παράλληλα με το ενδεχόμενο να υπέστη καρδιακό επεισόδιο ο οδηγός, είτε να έκανε κάποιον λάθος χειρισμό,  ερωτήματα πλέον δημιουργούνται όσον αφορά στην ασφάλεια του τούνελ, στο οποίο έλαβε χώρα το δυστύχημα.

«Πρέπει να οριστεί μια χαμηλότερη ταχύτητα για τα βαρέα οχήματα ή να τροποποιηθούν οι κανόνες ασφαλείας;», διερωτάται η εφημερίδα Le Temps.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οδικών Δικτύων, την οποία επικαλείται η Le Temps, στη σήραγγα της Σιερ, όπου σημειώθηκε το τραγικό συμβάν και η οποία κατασκευάστηκε το 1999, τηρούνται οι πιο σύγχρονοι κανόνες ασφαλείας όσον αφορά τον εξαερισμό, την ασφάλεια, τη σηματοδότηση και την ενεργειακή τροφοδοσία.

Η εφημερίδα Tages-Anzeiger της Ζυρίχης κάνει λόγο για την ύπαρξη των πλευρικών πάρκινγκ ασφαλείας στις σήραγγες αυτές, τα κάθετα τοιχώματα των οποίων αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο σε περίπτωση σύγκρουσης.

«Εξαιτίας αυτού του τοιχώματος συνέβη η μετωπική αυτή σύγκρουση», γράφει η εφημερίδα και υπογραμμίζει ότι αυτό το είδος της κατασκευής είναι σύνηθες στις ελβετικές σήραγγες.
 
Νωρίτερα, ο βασιλιάς Αλβέρτος ο 2ος συνάντησε τις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος, στο αεροδρόμιο κοντά στις Βρυξέλλες, απ’ όπου επρόκειτο να αναχωρήσουν για την Ελβετία.

Μεταξύ των 52 επιβατών του λεωφορείου ήταν και δέκα παιδιά που κατάγονται από την Ολλανδία, αλλά προς το παρόν η ολλανδική κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει αν κάποια από τα παιδιά αυτά περιλαμβάνονται στα θύματα του δυστυχήματος.

Ο Ελβετός εισαγγελέας που διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου πως το λεωφορείο ήταν καινούργιο και έτρεχε με ταχύτητα 100 χλμ. την ώρα που προσέκρουσε στο τοίχωμα του τούνελ. Αδιευκρίνιστο παραμένει, όμως, εάν οι 52 επιβαίνοντες φορούσαν τις ζώνες ασφαλείας. Δημοσιογράφος του BBC δήλωσε πως την ώρα του δυστυχήματος δεν σημειωνόταν πολλή κίνηση εντός του τούνελ.

Γιατρός που παρακολουθεί κάποια από τα θύματα δήλωσε στο Sky News ότι δεν σταματούν να τον ρωτούν για την τύχη των υπόλοιπων συμμαθητών τους.

Το ιατρικό προσωπικό δεν είναι σε θέση να δώσει κανένα στοιχείο στους επιζώντες, γιατί τα θύματα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί επίσημα από τους γονείς τους.

Κάποιες από τις σορούς θα μεταφερθούν εντός της ημέρας στο Βέλγιο. Ωστόσο, η σορός του οδηγού του λεωφορείου θα παραμείνει στην Ελβετία, καθώς ερευνάται ακόμη εάν έπασχε από κάτι παθολογικό που θα μπορούσε να προκαλέσει το δυστύχημα.

Τα στοιχεία των 24 τραυματιών έχουν ταυτοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον γιατρό του νοσοκομείου της Σιόν, Μάικλ Κανάν, που παρακολουθεί 14 από τα παιδιά που μεταφέρθηκαν εκεί τη νύχτα της Τρίτης, τα περισσότερα έχουν σπασμένα τα κάτω άκρα, ωστόσο παραδέχθηκε ότι τα ψυχολογικά τραύματα που έχουν υποστεί είναι πολύ χειρότερα.

Ένα από τα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Σιόν είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Ανάμεσα στους νεκρούς αναγνωρίστηκαν οι Ρέιμοντ Τέουνις, 54 ετών, και Βέερλε Βανχάικελομ, ετών 38.

Οι λεπτομέρειες για το πώς θα τιμηθούν τα θύματα, σήμερα ημέρα εθνικού πένθους, θα γίνουν γνωστές αργότερα.

Διαβάστε επίσης: Σε σοβαρή κατάσταση 3 παιδιά μετά την τραγωδία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης