Παρακολουθήστε ζωντανά όσα μεταδίδει το Al Jazeera

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται από το πρωί στο Κάιρο, κατά την επιχείρηση των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας για τη διάλυση των συγκεντρώσεων των υποστηρικτών του αποπεμφθέντα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τις πλατείες Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Το Al Jazeera ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 36.

Ωστόσο, σύμφωνα με μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τα οποία κάνουν λόγο για αιματοχυσία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 250 και καλούν «τους Αιγύπτιους να κατέβουν στον δρόμους για να σταματήσουν τη σφαγή». Προσθέτουν επίσης, πως 2.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

«Δεν πρόκειται για απόπειρα διάλυσης του πλήθους, αλλά για απόπειρα να πνιγεί στο αίμα κάθε αντίθετη στο στρατιωτικό πραξικόπημα φωνή» ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο Γκεχάντ αλ-Χάνταντ, εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως διαμηνύουν οι υποστηρικτές του Μόρσι, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις πλατείες, δεν είναι οπλισμένοι.

Το Yπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν από σφαίρες, όταν οι διαδηλωτές άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και εννέα τραυματίστηκαν, ενώ αναφέρει ότι βρέθηκαν όπλα στις υπό κατάληψη πλατείες. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει επίσης ότι οι δυνάμεις ασφαλείας λαμβάνουν όλα τα «αναγκαία μέτρα» για να διαλυθούν οι καταλήψεις.

Πρόσθεσε ότι προσφέρει «ασφαλή έξοδο» για τους διαδηλωτές που θέλουν να φύγουν, και ότι δεν θα καταδιωχθεί κανείς από αυτούς εκτός από αυτούς που καταζητούνται από την κατηγορούσα αρχή». Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίοσης ότι η πλατεία Νάχντα βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές στις ταράτσες των γύρω κτηρίων.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, 35 οπλισμένοι διαδηλωτές συνελήφθησαν. Το Al Jazeera κάνει λόγο για 200 συλλήψεις διαδηλωτών.


(Χάρτης της περιοχής)

Μισή ώρα μετά την έναρξη της επιχείρησης, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων μέτρησε 17 πτώματα συγκεντρωμένα στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, ορισμένα από τα οποία έφεραν τραύματα από σφαίρες.

Στρατιωτικό ελικόπτερο πετά πάνω από την πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, ενώ σύννεφα καπνού από τα δακρυγόνα έχουν καλύψει την περιοχή.

Οι συγκεντρωμένοι αιφνιδιάστηκαν από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, μια και οι αιγπυπτιακές Αρχές είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα διεξαχθεί μία επιχείρηση κατά στάδια, κατά την οποία οι περισσότερο ειρηνικοί διαδηλωτές θα πεισθούν να εγκαταλείψουν τις πλατείες, πριν από την επίθεση εναντίον των πλέον σκληροπυρηνικών.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση και ο αιγυπτιακός Τύπος κατηγορούσαν τους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι ότι είναι τρομοκράτες που έχουν συγκεντρώσει όπλα στις δύο πλατείες και ότι χρησιμοποιούν γυναίκες και παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα επέμενε ότι οι συγκεντρώσεις ήταν ειρηνικές.

Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη – Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης