Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία στις 05.59 το πρωί της Τρίτης τοπική ώρα (22.59 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS). Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 32 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Namie και 87 χλμ. νοτιοανατολικά της Φουκουσίμα. Το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα. Ακολούθησε μετασεισμός 5,3R στην ίδια περιοχή. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Τόκιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές ή θύματα, ενώ δεν έχουν παρατηρηθεί ανωμαλίες στις, εκτός λειτουργίας, πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Φουκουσίμα και το Μιγιάγκι, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo.

Τη στιγμή του μεγάλου σεισμού καταγράφει βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας:


Άρση της προειδοποίησης για τσουνάμι στις περιοχές που διέτρεχαν τον κίνδυνο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τον σεισμό εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι για τη Φουκουσίμα και τη Μιγιάγκι καθώς και μία προειδοποίηση κινδύνου για διάφορες άλλες τοποθεσίες.

Όλες αυτές οι προειδοποιήσεις ήρθησαν, αλλά η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί για πιθανούς μετασεισμούς ιδίου μεγέθους, γύρω στους 7 βαθμούς, τις επόμενες επτά ημέρες.

Καταγράφηκε τσουνάμι – Απομακρύνθηκαν κάτοικοι – Πέντε τραυματίες

Ένα μικρό τσουνάμι καταγράφηκε σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας. Στο λιμάνι Οναχάμα της Φουκουσίμα παρατηρήθηκαν κύματα ύψους 60 εκατοστών, ενώ κύματα 90 εκ. κατέγραψαν οι Αρχές στην παραλιακή πόλη Σόμα. Λίγο αργότερα, η δημόσια τηλεόραση NHK μετέδωσε ότι στην πόλη Σεντάι καταγράφηκε τσουνάμι 1,4 μ.

Οι Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την ακτή της Φουκουσίμα. Την ίδια ώρα, η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK κάνει λόγο για πέντε ελαφρά τραυματίες.

Παράλληλα, τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι πλοία σάλπαραν από τα λιμάνια, προκειμένου να βγουν στην ανοιχτή θάλασσα, για να αποφύγουν τα κύματα.

Live εικόνα από την πόλη Iwate:

Η εταιρεία Tepco ανέφερε ότι το εργοστάσιο της Φουκουσίμα παραμένει ασφαλές. Η θερμοκρασία ανέβηκε από τους 28,7 βαθμούς Κελσίου στους 29,5 σε διάστημα 90 λεπτών. Δεν τραυματίστηκε κάποιο άτομο από το προσωπικό, ενώ το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα 3 αποκαταστάθηκε.

Σειρήνες ηχούν…

Τσουνάμι ύψους 60 εκατοστών καταγράφηκε στο Ιγουάκι, σε απόσταση 67 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού. Στο Ιγουάκι επίσης εκδηλώθηκε φωτιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, η οποία κατασβέστηκε.

Βίντεο από το τσουνάμι που έπληξε την περιοχή Μιγιάγκι:

Συγκλονιστικό βίντεο: Η στιγμή που «χτυπά» το τσουνάμι:

Δείτε πώς το τσουνάμι «καλύπτει» ποτάμι στην περιοχή Ιγουόκι:

Οι θαλάσσιες και οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στην ανατολική Ιαπωνία διακόπηκαν. Τηλεοπτικά πλάνα κατέγραψαν πλοία να απομακρύνονται από τα λιμάνια της Φουκουσίμα.

Κάμερες ασφαλείας στο λιμάνι της Φουκουσίμα και σε σιδηροδρομικό σταθμό στην ανατολική Ιαπωνία καταγράφουν τη στιγμή του σεισμού:  



Η στιγμή που χτύπησε ο Εγκέλαδος:

Το επίκεντρο της δόνησης

Οι σεισμικές δονήσεις όπως τις κατέγραψε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Κέντρο (Emsc)

Το επίκεντρο του σεισμού

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών που είναι εγκατεστημένος στη Σεργούλα, Φωκίδα

Ξύπνησαν μνήμες καταστροφής στη Φουκουσίμα

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2011 μεγάλο τσουνάμι που προκλήθηκε από ισχυρό σεισμό 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέστρεψε το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα και αφάνισε ολόκληρες κοινότητες, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 15.893 νεκρούς και περισσότερους από 2.500 αγνοουμένους.

Όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις κατά μήκος των ανατολικών ακτών για τις οποίες εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι έχουν κλείσει μετά την καταστροφή στον αντιδραστήρα Νταϊτσί της Tepco στην Φουκουσίμα. Μόνο δύο αντιδραστήρες βρίσκονται σε λειτουργία στην Ιαπωνία, αμφότερες στα βορειοδυτικά της χώρας. Ακόμη και όταν είναι ανενεργές οι πυρηνικές εγκαταστάσεις πρέπει να έχουν σε λειτουργία σύστημα ψύξης για να κρατήσουν χαμηλά τη θερμοκρασία των πυρηνικών καυσίμων.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης