Ισχυρή σεισμική δόνηση 8,1 R σημειώθηκε στις 7.49 το πρωί ώρα Ελλάδας σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Μεξικού σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη του Ευρωπαϊκού-Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου. Σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 32.

Το επίκεντρο της δόνησης ορίζεται στα 88 χλμ. νοτιοδυτικά της περιοχής Pijijiapan και το εστιακό της βάθος στα 80 χλμ. Ακoλούθησαν μετασεισμοί μεγέθους 5,7 και 5,2R.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη σεισμική δόνηση προκλήθηκε τσουνάμι το μέγιστο ύψος των κυμάτων του οποίου έφτασε τα 70 εκατοστά, ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι Ειρηνικού. Προειδοποίησε όμως ότι επικίνδυνα κύματα από τσουνάμι είναι πιθανόν να καταγραφούν τις επόμενες τρεις ώρες, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει απειλή για τη Χαβάη και τα νησιά Σαμόα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τις πρώτες πληροφορίες, ο σεισμός έγινε αρκετά αισθητός στο Μεξικό, ενώ στο νότιο τμήμα, κάποια κτήρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, μεταξύ αυτών και ένα ξενοδοχείο όπου οι διασώστες ερευνούν για τυχόν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο σεισμός διήρκησε για ένα περίπου λεπτό.

Στις Φιλιππίνες, 14.000 χιλιόμετρα μακριά, η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών έθεσε τις ανατολικές ακτές της χώρας σε κατάσταση συναγερμού. Δεν έχει ζητηθεί η απομάκρυνση του πληθυσμού, όμως οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί να παρακολουθούν τα έκτακτα δελτία.

Σύμφωνα με το BBC έχουν αναφερθεί σε ορισμένα σημεία διακοπές ρεύματος. Ένας τουρίστας στο Μεξικό δήλωσε στο Reuters: «Δεν έχω βρεθεί πουθενά αλλού, όπου η Γη να σείστηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό».

Εάν οριστικοποιηθεί πως ο σεισμός είναι μεγέθους 8R τότε θα είναι τόσο μεγάλος όσο εκείνοι που είχαν πλήξει το Μεξικό τα έτη 1995 και 1985. Ο δεύτερος, είχε πλήξει την πόλη του Μεξικού, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους.

Έσπασαν τζαμαρίες στο αεροδρόμιο του Μεξικού

Πανικόβλητοι κάτοικοι του Μεξικού βγήκαν στους δρόμους

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης