Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 19.39 το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), στη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Νήσων Σολομώντα σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη του Ευρωπαϊκού-Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου.

Το Ινστιτούτο Γεωλογικής Έρευνας των ΗΠΑ υπολογίζει την ένταση του σεισμού στα 7,7 Ρίχτερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επίκεντρο του σεισμού ορίζεται στα 67 χιλιόμετρα δυτικά του Kirakira και το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 40 χλμ.

Το επίκεντρο του σεισμού:

Άρση της προειδοποίησης για τσουνάμι

Την άρση της προειδοποίησης για τσουνάμι, για όλες τις περιοχές οι οποίες διέτρεχαν κίνδυνο έπειτα από την ισχυρή δόνηση ανοιχτά των Νήσων Σολομώντας, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δόνηση σημειώθηκε στις 4.38 π.μ. της Παρασκευής (τοπική ώρα) σε απόσταση 70 χλμ. από τις Νήσους Σολομώντα και σε βάθος 40 χλμ., σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για ανθρώπινες απώλειες από τον σεισμό, ωστόσο υπάρχουν αναφορές για κτήρια που κατέρρευσαν σε χωριά στο νησί Μακίρα, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο και στο οποίο κατοικούν περίπου 50.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα, το Κέντρο Έγκαιρης Ειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «επικίνδυνα κύματα επιπέδου τσουνάμι είναι πιθανά εντός των επόμενων τριών ωρών σε ακτές των Νησιών του Σολομώντα, του Βανουάτου, της Παπούα – Νέας Γουϊνέας, του Ναούρου, της Νέας Καληδονίας, του Τουβάλου και του Κοσράε».

Νεότερη ενημέρωση ανέφερε ότι τα κύματα θα έφταναν και στις ακτές της Χαβάης περίπου στις 02.56 τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).

Οι εκτιμώμενοι χρόνοι εκδήλωσης τσουνάμι στην περιοχή:

Σημειώνεται ότι στις 20.04 το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) σημειώθηκε νέα δόνηση μεγέθους 5,5R στο ίδιο επίκεντρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης