Σε εξέλιξη βρίσκονται σφοδρές συγκρούσεις στο βόρειο τμήμα του Μάλι, με τον κυβερνητικό στρατό να προσπαθεί να περιορίσει τη δράση των μαχητών Τουαρέγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δυνάμεις του στρατού κατάφεραν να απωθήσουν την επίθεση που είχαν εξαπολύσει οι μαχητές Τουαρέγκ στην πόλη Γκάο, πετυχαίνοντας να διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους τη συγκεκριμένη πόλη.

«Ο πρόεδρος ενημερώνει τον πληθυσμό ότι μαχητές Τουαρέγκ επιτέθηκαν στην πόλη Γκάο ωστόσο απωθήθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις», εξήγησε ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και του Κράτους (CNRDRE) η οποία ανέτρεψε τον απερχόμενο πρόεδρο της αφρικανικής χώρας, Amadou Toumani Toure.

«Οι μαχητές εγκατέλειψαν τις προσωρινές τους θέσεις μέσα στην πόλη», επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση του Amadou Sanogo, η οποία διαβάστηκε από δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργή κατά της κυβέρνησης στις τάξεις του στρατού είχε διογκωθεί τους τελευταίους μήνες καθώς κλιμακωνόταν η ένταση στον Βορρά. Μαχητές Τουαρέγκ πραγματοποιούσαν συνεχείς επιδρομές σε χωριά, αναγκάζοντας περίπου 200.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Παράλληλα, ο βαρύς οπλισμός που είχαν στα χέρια τους και η στρατιωτική εκπαίδευση που έλαβαν ως μισθοφόροι, στη διάρκεια της εξέγερσης στη Λιβύη, τους έδωσε ένα σημαντικό στρατιωτικό πλεονέκτημα, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στον κυβερνητικό στρατό. Εκατοντάδες Τουαρέγκ είχαν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στο καθεστώς Gaddafi, στην προσπάθεια του Λίβυου συνταγματάρχη να περιορίσει τη δράση των αντικαθεστωτικών.

Διαβάστε επίσης:
Προελαύνουν οι αντάρτες «Τουαρέγκ» στο Μαλί, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012, 14:15
Η ECOWAS απειλεί το Μάλι με εμπάργκο, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012, 01:31

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης