Μία μεγαλειώδης στιγμή για τη διαστημική ιστορία αποτυπώνεται σε μόλις μία εικόνα, η οποία δημοσιεύτηκε νωρίς σήμερα από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φωτογραφία επιβεβαιώνει ότι το ρομποτικό σκάφος Philae προσεδαφίστηκε στον κομήτη «67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο» και εάν όλα πάνε καλά, η έρευνα θα ξεκινήσει σύντομα.

Νωρίτερα, εκφράστηκαν φόβοι για την κατάσταση του μικρού ρομπότ, την επομένη της ιστορικής προσεδάφισής του στην επιφάνεια του κομήτη Tchouri.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η Γαλλική Διαστημική Υπηρεσία, τελικά το ρομπότ «λειτουργεί καλά, αλλά βρίσκεται χωρίς αμφιβολία σε μία απότομη πλαγιά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη φωτογραφία με τον Philae στην επιφάνεια του κομήτη

Την ίδια ώρα η ESA άρχισε να αναρτά στο διαδίκτυο και νέες φωτογραφίες από τον κομήτη και το ρομποτικό σκάφος:

Τι συνέβη

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες της ESA, oι διακυμάνσεις στα σήματα που εξέπεμψε το ρομπότ κατά την απόπειρα της προσεδάφισής του δείχνουν ότι είτε βρέθηκε σε αμμώδη περιοχή είτε αναπήδησε μαλακά στην επιφάνεια του κομήτη πριν ακουμπήσει για δεύτερη φορά.

Οι διακυμάνσεις στα σήματα που εξέπεμψε το ρομπότ κατά την απόπειρα της προσεδάφισής του δείχνουν ότι είτε βρέθηκε σε αμμώδη περιοχή είτε αναπήδησε μαλακά στην επιφάνεια του κομήτη«Άρα, ίσως σήμερα προσεδαφισθήκαμε δύο φορές» δήλωσε χθες ο Στέφαν Ούλαμεκ, υπεύθυνος για το Philae, προκαλώντας τα γέλια της ομάδας.

«Γνωρίζουμε ότι το ρομπότ άγγιξε την επιφάνεια του κομήτη. Λάβαμε ένα πολύ καθαρό σήμα και λάβαμε επίσης τα στοιχεία του συστήματος προσεδάφισης» ανέφερε.

«Είναι μία πολύ καλή είδηση» πρόσθεσε και σημείωσε πως «η κακή είδηση είναι ότι, όπως φαίνεται, τα άγκιστρά του δεν λειτούργησαν και δεν έχει αγκιστρωθεί στην επιφάνεια».

Καρέ-καρέ η επιχείρηση προσεδάφισης

Ο αποχωρισμός του «Philae» από το τριών τόνων σκάφος «Rosetta» πραγματοποιήθηκε περίπου στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) και ενώ βρισκόταν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τον κομήτη.

Η προσεδάφισή του στον κομήτη έγινε έπειτα από επτά ώρες, δηλαδή στις 17.30 ώρα Ελλάδος. Το ραδιοσήμα που επιβεβαίωσε την επιτυχία έφθασε στη Γη λίγα λεπτά μετά τις 18.00.

Οι δυσκολίες του εγχειρήματος ήταν πολλές, καθώς το περιβάλλον είναι μάλλον… εχθρικό, ωστόσο η ακρίβεια και οι σωστοί υπολογισμοί των επιστημόνων της ESA έφεραν το πολυπόθητο αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την επιτυχή έκβαση του όλου εγχειρήματος, που έως σήμερα έχει κοστίσει 1,3 δις ευρώ, συνέδραμαν 50 εταιρείες από 14 ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ.

Τα χαρακτηριστικά του «Philae»

Το ρομποτικό σκάφος-εργαστήριο «Philae» έχει κατασκευαστεί με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, ενώ έχει εξοπλιστεί με 10 ειδικά επιστημονικά όργανα που θα συνδράμουν στις έρευνες.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει γεωτρύπανο, ανιχνευτή ακτίνων-Χ, φασματογράφο, πανοραμικές μικροκάμερες κ.ά. Τα όργανα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για χημικές και φυσικές μελέτες και τα ευρήματα θα αποστέλλονται στο «Rosetta» και από εκεί στη Γη.

Το σκάφος ζυγίζει 100 κιλά.

Ένας Έλληνας μαθητής στο «πλήρωμα» του Rosetta

Την ευκαιρία να παρακολουθήσει από το Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA (ESOC) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας την αποστολή «Rosetta» είχε το Ελληνόπουλο που βοήθησε στην αφύπνιση του δορυφόρου από την αδρανοποίηση διάρκειας 31 μηνών!

Ο μαθητής Δημήτρης Γρυλλής, συνοδευόμενος από τον καθηγητή Φυσικής κ. Σπυρίδωνα Κόσκο, εκπροσώπησε το Δημοτικό Σχολείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής που κέρδισε στον διαγωνισμό «WakeUp, Rosetta!», στην VIP εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την προσεδάφιση του «Philae».

Το βιντεάκι που δημιούργησε ο Δημήτρης, μαζί με τους συμμαθητές του και με τη συμβολή των καθηγητών τους, βοήθησε τους επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος να ξυπνήσουν επιτυχώς το «Rosetta» από την αδρανοποίηση, διάρκειας περίπου 2,5 ετών. Το βίντεο έλαβε 10.508 ψήφους και βγήκε πρώτο ανάμεσα σε 218 συμμετοχές.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου – Χρήστος Καράμπελας

Διαβάστε επίσης:

Ρομποτικό ευρωπαϊκό σκάφος θα προσεδαφιστεί σε κομήτη

Έφτασε η «Rosetta» της ESA στον κομήτη- προορισμό της

«Ξύπνησε» το διαστημικό σκάφος «Ροζέτα»

Προσεδαφίστηκε η «Rosetta» στον κομήτη Tchouri

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης