Το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος «Ροζέτα» ξύπνησε σήμερα, όπως είχε προβλεφθεί, από τη νάρκη στην οποία είχε τεθεί τους τελευταίους 31 μήνες, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Πλέον, πρέπει να προετοιμαστεί για τη συνάντησή του με τον κομήτη «67Ρ Τσουριούμοφ/ Γερασιμένκο», έναν όγκο από πάγο διαμέτρου 4 χιλιομέτρων, τα μυστικά του οποίου θα επιχειρήσει να αποκαλύψει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «ξύπνημα» του σκάφους «Ροζέτα» είχε προγραμματιστεί για σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), ωστόσο το πρώτο σήμα, μετά από μια μακρά αυτοματοποιημένη διαδικασία, δεν έφθασε στη Γη -που βρίσκεται σε απόσταση 800 εκατομμυρίων χιλιομέτρων-, παρά μόνο στις 20.18 το βράδυ ώρα Ελλάδος, έπειτα από ένα ταξίδι 45 λεπτών με την ταχύτητα του φωτός.

Το σήμα έλαβε ο σταθμός της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA στο Γκόλντστοουν των ΗΠΑ και επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στο Ντάρμστατ, ενώ το «ξύπνημα» του σκάφους ανακοινώθηκε με μήνυμα που αναρτήθηκε στο λογαριασμό της ESA στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter @ESA_Rosetta: «Γεια σου, κόσμε!».

«Έπρεπε οπωσδήποτε το “ξυπνητήρι” να λειτουργήσει» δήλωσε ο Φρεντ Γιάνσεν, υπεύθυνος της αποστολής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έπειτα από μια ημέρα βασανιστικής αναμονής, είμαστε ενθουσιασμένοι που το σκάφος “ξύπνησε” και επικοινώνησε και πάλι μαζί μας» υπογράμμισε σε δελτίο τύπου.

Με τη «Ροζέτα», η ESA επιχειρεί να αποκαλύψει τα μυστικά της εξέλιξης του ηλιακού συστήματος από τη γέννησή του, χάρη στην ανάλυση του κομήτη «67Ρ Τσουριούμοφ/ Γερασιμένκο», τον οποίο αναμένεται να συναντήσει αυτό το καλοκαίρι, πριν τον ακολουθήσει στο Διάστημα έως τα τέλη του 2015.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης