Η ιαπωνική κυβέρνηση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα σενάριο καταστροφής, σύμφωνα με το οποίο ένας ισχυρός σεισμός και στη συνέχεια ένα γιγάντιο τσουνάμι θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο έως και 323.000 ανθρώπων στην ακτή της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η κυβέρνηση επεσήμανε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια υπόθεση εργασίας, η οποία αποσκοπεί στο να παροτρύνει τις Αρχές, τις επιχειρήσεις και τον πληθυσμό να βελτιώσουν τα συστήματα προειδοποίησης, απομάκρυνσης του κόσμου, μείωσης των ζημιών και δράσης των σωστικών συνεργείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτήν την επίσημη μελέτη, ο απολογισμός των νεκρών είναι 17 φορές μεγαλύτερος από αυτόν του σεισμού και του τσουνάμι που έπληξαν το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας στις 11 Μαρτίου του 2011 και κυρίως 13 φορές υψηλότερος από τους τελευταίους υπολογισμούς που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση το 2003 για μια καταστροφή στην ίδια περιοχή.

Η πρόβλεψη του 2003 για τον αριθμό των θυμάτων είχε στηριχθεί σε σεισμό μεγέθους 8,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αυτήν τη φορά, όμως, η κυβέρνηση στηρίχθηκε στην υπόθεση ενός σεισμού μεγέθους 9R που θα σημειωνόταν κατά τη διάρκεια της νύχτας, τον χειμώνα, στην ακτή της Ιαπωνίας που βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, δηλαδή σε όλες τις παράκτιες περιοχές που βρίσκονται δυτικά της περιφέρειας Σιζουόκα, νοτιοδυτικά του Τόκιο.

Σε αυτό το σενάριο καταστροφής, μετά τον σεισμό θα προκαλούνταν τσουνάμι που θα κατέστρεφε την παράκτια περιοχή της Ναγκόγια, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του μεγαλύτερου νησιού της Ιαπωνίας, του Χονσού, όπως και τις νότιες ακτές των νησιών Σικόκου και Κιούσου, στη Νότια Ιαπωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γιγάντιο παλιρροϊκό κύμα, το οποίο θα μπορούσε να φθάσει τα 34 μέτρα ύψος στην πιο απαισιόδοξη υπόθεση, θα… έπιανε πολλούς ανθρώπους στον ύπνο.

Σύμφωνα με αυτούς τους νέους υπολογισμούς, περίπου 323.000 άνθρωποι θα έχαναν τη ζωή τους στις 30 από τις 47 περιφέρειες της χώρας και το 70% από αυτούς θα σκοτωνόταν από το τσουνάμι. Βάσει αυτού του σεναρίου, επίσης περίπου 623.000 άνθρωποι θα τραυματίζονταν.

Οι Αρχές διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι η πιθανότητα να γίνει πραγματικότητα ένα τέτοιο σενάριο (πολύ ισχυρός σεισμός και γιγάντιο τσουνάμι) είναι «εξαιρετικά μικρή».

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης