Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πιστώθηκε τη διάσωση του ευρώ, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις είχε λειτουργήσει ως… πυροσβέστης στη σκληρή κόντρα Βορρά – Νότου στην Ευρώπη για τον τρόπο εξόδου από την κρίση.

Στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τις αποκαλύψεις για τον φορολογικό παράδεισο του Μεγάλου ΔουκάτουTο «limit up» των μετοχών του κατά τη διάρκεια παραμονής του στην προεδρία του Eurogroup εξαργυρώθηκε με τη μεταπήδησή του στην Κομισιόν, παρά τις έντονες αντιρρήσεις του Βερολίνου, που φοβόταν ενδεχόμενη απομάκρυνση από το μοτίβο της λιτότητας με τους σφιχτούς προϋπολογισμούς και τη διαρκή επιτήρηση των δημοσιονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι αποκαλύψεις για τα φορολογικά προνόμια των αρχών του Λουξεμβούργου σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές πολυεθνικές ήρθαν να… τσαλάκωσαν -φαινομενικά- το προφίλ του πρώην πρωθυπουργού του «Μεγάλου Δουκάτου», ο οποίος παραμένει στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής.


Ο ενισχυμένος ρόλος της Κομισιόν και η τραπεζική ενοποίηση

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία για τον φορολογικό παράδεισο στα όρια της Ευρωζώνης, με περισσότερες από 340 επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν το Λουξεμβούργο ως έδρα με μόλις 1% φορολογικής ευθύνης, έρχονται στο προσκήνιο σε μια κομβική ιστορική συγκυρία.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως οι αποκαλύψεις των Luxleaks δεν έγιναν τυχαία αλλά συνδέονται άμεσα με το σχέδιο για την τραπεζική ενοποίηση της ΕυρώπηςΤους τελευταίους μήνες εντείνονται οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς (Ιρλανδία, Λουξεμβούργο) προκειμένου να δώσουν πρόσβαση σε ελεγκτικά όργανα της Κομισιόν και να διαπιστωθεί έτσι αν παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα Luxleaks, υπάρχει σειρά μυστικών συμφωνιών μεταξύ Λουξεμβούργου και πολυεθνικών που οδηγεί στη συσσώρευση τεράστιων κερδών από τη μεριά ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών λόγω ελάχιστης φορολόγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αρκετοί είναι εκείνοι που εξετάζουν τις πληροφορίες αυτές από διαφορετική οπτική γωνία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιστορικές συνθήκες εμφάνισης αυτών των πληροφοριών.

Με τα stress tests να έχουν ολοκληρωθεί και την τραπεζική ενοποίηση της Ευρώπης να προωθείται με ταχείς ρυθμούς, οι αποκαλύψεις για φορολογικούς παραδείσους στην ευρωπαϊκή ήπειρο της κρίσης οδηγούν σε ενίσχυση των κεντρικών μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας των τραπεζώνΜε τα stress tests να έχουν ολοκληρωθεί και την τραπεζική ενοποίηση της Ευρώπης να προωθείται με ταχείς ρυθμούς, οι αποκαλύψεις για φορολογικούς παραδείσους στην ευρωπαϊκή ήπειρο της κρίσης οδηγούν σε ενίσχυση των κεντρικών μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας των τραπεζών. Ο έλεγχος των πιστωτικών ιδρυμάτων συνεπάγεται και τον έλεγχο -σε μεγάλο βαθμό- της ευρωπαϊκής οικονομικής δραστηριότητας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κέντρου λήψης πολιτικών αποφάσεων, που δεν θα εξαρτάται από τις διαθέσεις των επενδυτών σε αγορές εκτός Ευρώπης (Wall Street).

Αυτόν τον ρόλο φαίνεται να αναλαμβάνει η Κομισιόν, η οποία ήδη εμφανίζεται ως ο «κακός της υπόθεσης», απαιτώντας σφιχτούς προϋπολογισμούς και περιορισμό ελλειμμάτων. Με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να είναι επικεφαλής του συγκεκριμένου οργάνου, το σκάνδαλο των Luxleaks έρχεται να αμβλύνει ενδεχόμενες αντιστάσεις προς μια Ευρώπη όπου στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η ευημερία των αριθμών εις βάρος της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών της.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης