Μαζική ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την κατάσβεση πυρκαγιάς η οποία εκδηλώθηκε αρχικά στον 67ο όροφο ενός ουρανοξύστη υπό κατασκευή στη Μόσχα, πριν επεκταθεί στη συνέχεια στον 66ο και 65ο, μετέδωσε το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russiatoday.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν οι εργασίες κατασκευής ολοκληρωθούν η «Ανατολή» θα έχει ύψος 360 μ. και μαζί με τη Δύση (243 μ.), τον δίδυμο πύργο που βρίσκεται απέναντι, θα αποτελέσουν ένα σύμπλεγμα το οποίο θα ονομάζεται Ομοσπονδία. Ο συγκεκριμένος ουρανοξύστης θα είναι ο ψηλότερος στην Ευρώπη, αποτελώντας το «σύμβολο της ρωσικής οικονομίας», όπως είχε τονίσει σε δηλώσεις του στο παρελθόν ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Dmitry Medvedev.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα εκδήλωσης της φωτιάς, 14 άνθρωποι βρίσκονταν στο σημείο, με τις Αρχές να τους απομακρύνουν άμεσα, φοβούμενες ενδεχόμενη κατάρρευση των ορόφων.

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε πως δεν υπάρχουν τραυματίες ή νεκροί.

Δείτε το video…

Εναέρια μέσα στην κατάσβεση

Στο έργο της κατάσβεσης χρησιμοποιήθηκαν και εναέρια μέσα, με δύο ελικόπτερα, τύπου KA-226, να ρίχνουν τόνους νερού προκειμένου να μπορέσουν να περιορίσουν το μέγεθος της φωτιάς.

Κάτοικοι από γειτονικά προάστια ανέφεραν πως οι φλόγες ήταν ορατές από χλμ. μακριά.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε από απορρίμματα τα οποία, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, τυλίχτηκαν στις φλόγες. Πηγή που επικαλείται το κρατικό ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass αναφέρει πως η φωτιά προκλήθηκε από μια ανοικτή θερμάστρα.

Παρόλο που το κτήριο βρίσκεται υπό κατασκευή, οι πρώτοι όροφοι χρησιμοποιούνται κανονικά, ενώ γραφεία έχουν ανοίξει και στον 29ο όροφο του. Ο ουρανοξύστης είναι ασφαλισμένος με 300 εκατ. δολάρια και βρίσκεται υπό κατασκευή τα τελευταία δέκα χρόνια.

Τον Απρίλιο του 2011 είχαν σταματήσει προσωρινά οι εργασίες κατασκευής όταν διαπιστώθηκαν σειρά τεχνικών παραβιάσεων ασφαλείας. Τότε, ο ανάδοχος του έργου, η εταιρεία «Mirax Group» του επιχειρηματία Sergey Polonsky, ισχυρίστηκε πως οι Αρχές της Ρωσίας χρησιμοποιούν προσχήματα προκειμένου να περιορίσουν τη δυναμική της επιχείρησης.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης