Ένα σκισμένο έγγραφο αναρρωτικής άδειας που του είχε χορηγηθεί βρέθηκε στο σπίτι του συγκυβερνήτη Andreas Lubitz, πρωταγωνιστή της τραγωδίας με τη συντριβή του αεροσκάφους της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις το πρωί της Τρίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΣΟ Lubitz απέκρυψε αναρρωτική άδεια που του χορηγήθηκε για τις 24 Μαρτίου του 2015, ανήμερα δηλαδή του αεροπορικού δυστυχήματοςύμφωνα με την εισαγγελία της Γερμανίας, η αναρρωτική  άδεια είχε χορηγηθεί στον Lubitz για τις 24 Μαρτίου του 2015, ανήμερα δηλαδή του αεροπορικού δυστυχήματος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο Lubitz επέλεξε να αποκρύψει αυτήν τη «λεπτομέρεια» από την εργοδότρια εταιρεία του, τη Lufthansa, μητρική της Germanwings.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι κατά την έρευνα βρέθηκαν έγγραφα που δείχνουν ότι ο συγκυβερνήτης λάμβανε φαρμακευτική αγωγή.

«Κατασχέθηκαν έγγραφα με ιατρικό περιεχόμενο που δείχνουν διαγνωσμένη νόσο και αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή από τους γιατρούς» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Lubitz «είχε αποκρύψει την ασθένειά του από τον εργοδότη του. Δεν άφησε σημείωμα αυτοκτονίας. Από τη μέχρι στιγμής έρευνα δεν υπάρχουν στοιχεία που να παραπέμπουν σε πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα για την ενέργειά του».

Το Reuters επικαλέστηκε πηγές της εισαγγελίας οι οποίες δήλωσαν πως το «γεγονός ότι υπήρχαν σκισμένα σημειώματα αναρρωτικών αδειών, που ανέφεραν ότι δεν ήταν σε θέση να δουλέψει και τα οποία μάλιστα ήταν πρόσφατα και ανάγονταν χρονικά και στην ημέρα της τραγωδίας, υποστηρίζει την υπόθεση ότι ο ασθενής είχε αποκρύψει την αρρώστιά του από τον εργοδότη του και από τους συναδέλφους του».

Η Γενική Εισαγγελία ανήγγειλε ότι η εξέταση των εγγράφων που έχουν βρεθεί θα διαρκέσει μερικές ημέρες.

Μοναξιά και βαριά κατάθλιψη

Το πρωί της Παρασκευής η γερμανική εφημερίδα «Bild» έφερε στο φως νέα στοιχεία τόσο για την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο συγκυβερνήτης όσο και για τα τελευταία δραματικά λεπτά πριν το Airbus της Germanwings «καρφωθεί» με 700 χλμ./ ώρα σε δύσβατη πλαγιά των γαλλικών Άλπεων.

Ειδικότερα, ο Andreas Lubitz υπέφερε από βαριά κατάθλιψη πριν από έξι χρόνια και έκτοτε βρισκόταν υπό τακτική ιατρική παρακολούθηση. Βάσει εγγράφων της γερμανικής αρχής επίβλεψης των αερομεταφορών (Luftfahrtbundesamt, LBA), που έχει στην κατοχή της η «Bild», το «βαρύ καταθλιπτικό επεισόδιο είχε εκδηλωθεί το 2009 και κρίθηκε απαραίτητη η ψυχιατρική θεραπεία και η τακτική ιατρική παρακολούθηση».

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη πως οι «ευαίσθητες» αυτές πληροφορίες από τον ιατρικό φάκελο του Andreas Lubitz
είχαν διαβιβαστεί στη LBA από τη Lufthansa.

Ο Αντρέας Λούμπιτς

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της Lufthansa Κάρστεν Σπορ δήλωσε την Πέμπτη, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις, πως ο Andreas Lubitz είχε διακόψει «για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα» την εκπαίδευσή του ως πιλότος, η οποία είχε ξεκινήσει το 2008. Στη συνέχεια είχε επαναλάβει και ολοκληρώσει κανονικά τα μαθήματα που προβλέπονταν από τη διαδικασία, πριν αρχίσει τις πτήσεις με αεροσκάφη, τύπου Airbus A320, το 2013.

Σύμφωνα με την «Bild», την εποχή που είχε διακόψει την εκπαίδευσή του, ο συγκυβερνήτης έπασχε «από κατάθλιψη και κρίσεις άγχους». Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ψυχολόγος θα εξετάσει σήμερα τα ντοκουμέντα της αρχής επίβλεψης των αερομεταφορών, τα οποία στη συνέχεια θα παραλάβουν οι δικαστικές αρχές της Γερμανίας και θα τα διαβιβάσουν σε Γάλλους ερευνητές.


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης