Τέσσερις ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στην ΙταλίαΣτον χορό των Ρίχτερ βρίσκεται για ακόμη μία φορά η Ιταλία. Τέσσερις ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στην κεντρική ιταλική χερσόνησο, με επίκεντρο την περιοχή Αματρίτσε και τη Λ’ Άκουιλα.

Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί σε Ρώμη, Μάρκε και Αμπρούτσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ansa, υπάρχουν αναφορές για καταρρεύσεις κτηρίων στις περιοχές του Αματρίτσε και του Ακουμόλι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι ζήτησε την ενίσχυση της παρουσίας του στρατού στις σεισμόπληκτες περιοχές της κεντρικής Ιταλίας για να παρασχεθεί όλη η αναγκαία βοήθεια στους κατοίκους.

H προσπάθεια της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας να ελέγξει την ευρύτερη περιοχή δυσχεραίνεται από την έντονη κακοκαιρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χιόνι ξεπερνά σε πολλές περιοχές το ένα μέτρο και φράζει τις εισόδους σπιτιών. Κάτοικοι της περιοχής της πόλης Λ’ Άκουιλα επιχειρούν, παρά το χιόνι και τον πάγο, να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και να μεταβούν σε ασφαλέστερα κτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η RAI, στα σύνορα των περιφερειών της Ρώμης και της Λ’ Άκουιλα ενδέχεται να υπάρχουν θύματα λόγω καταρρεύσεων που προκλήθηκαν από τις σεισμικές δονήσεις και από το βάρος του χιονιού.

Δείτε τα βίντεο-ντοκουμέντα από τη στιγμή του σεισμού:

Στο Αματρίτσε κατέρρευσε ό,τι είχε απομείνει από το καμπαναριό της κεντρικής εκκλησίας του χωριού:
Φωτό Αματρίτσε: Αριστερά η εκκλησία πριν τον σεισμό – Δεξιά η εκκλησία μετά τον σεισμό (ισοπεδώθηκε το καμπαναριό)

Το μετρό, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην ιταλική πρωτεύουσα εκκενώθηκαν

Στη Ρώμη, αλλά και σε πολλές μικρότερες πόλεις, τα μαθήματα στα σχολεία διακόπηκαν και οι γονείς κλήθηκαν να μεταβούν στα σχολικά συγκροτήματα για να πάρουν τα παιδιά τους. Αύριο σε πολλές περιοχές της κεντρικής Ιταλίας οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Παράλληλα, εκκενώθηκαν τα πανεπιστήμια της ιταλικής πρωτεύουσας καθώς και το μετρό.


Σφοδρή κακοκαιρία και χιονοπτώσεις πλήττουν τις τελευταίες μέρες την κεντρική Ιταλία 

Η Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει τους ελέγχους και τις αυτοψίες στην ευρύτερη περιοχή στα σύνορα των περιφερειών Λάτσιο και Αμπρούτσο, αλλά η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με προβλήματα λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Ηφαιστειολογίας της Ρώμης δήλωσαν στη δημόσια τηλεόραση Rai ότι πρόκειται για την ίδια σεισμική δραστηριότητα η οποία ξεκίνησε στις 24 του περασμένου Αυγούστου, στην περιοχή του Αματρίτσε.

Τις τελευταίες ημέρες οι σεισμόπληκτες περιοχές των περιφερειών Ούμπρια, Μάρκε και Λάτσιο δοκιμάζονται από τη σφοδρή κακοκαιρία και τις χιονοπτώσεις, ενώ πολλά μικρά χωριά έχουν αποκλεισθεί. Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει πλημμύρες στην Πεσκάρα, ενώ στο Αμπρούτσο περίπου 300.000 νοικοκυριά είχαν μείνει το προηγούμενο 24ωρο χωρίς ρεύμα.

Αματρίτσε

O χάρτης με τους κυριότερους σεισμούς στην Κεντρική Ιταλία από το 2009 μέχρι σήμερα

Συνολικά, από τις 10.25 το πρωί, έχουν καταγραφεί περισσότερες από εκατό σεισμικές δονήσεις

Η πρώτη δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 10.25 τοπική ώρα και είχε ένταση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο βρισκόταν σε απόσταση περίπου 110 χλμ. χιλιομέτρων βόρεια της Ρώμης (30 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης Άσκολι Πιτσένο). Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα.

Το επίκεντρο της πρώτης δόνησης:

Η δεύτερη δόνηση 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Έπειτα από περίπου μία ώρα, στις 11.14, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 110 χλμ. βορειοανατολικά της Ρώμης και το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 40 χλμ., σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο.

To επίκεντρο της δεύτερης δόνησης:

Τρίτη σεισμική δόνηση 5,3Ρίχτερ

Έντεκα λεπτά αργότερα σημειώθηκε νέος, τρίτος σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρό του να βρίσκεται 95 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρώμης και 17 χλμ. βορειοδυτικά της Λ΄ Άκουιλα. Το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 9 χλμ.

To επίκεντρο της τρίτης σεισμικής δόνησης:

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

Διαβάστε επίσης:



σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης