Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία οριακά ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής συζήτησης για την κατάργηση του Obamacare, του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που προώθησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Για να περάσει το νομοσχέδιο (που θα χρειασθεί και την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων) με ψήφους 51-50 (στην 100μελή Γερουσία) ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς (αριστίνδην πρόεδρος της Γερουσίας) έκανε χρήση της διπλής του ψήφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε σημαία στην προεκλογική του εκστρατεία την κατάργηση του νόμου «επειδή αποτελούσε αριστερό πείραμα», έσπευσε να πανηγυρίσει διοργανώνοντας μεγάλη συγκέντρωση οπαδών του στο θεωρούμενο προπύργιο των Δημοκρατικών, στο Οχάιο, το βράδυ της Τρίτης.

Το παράδοξο -για όσους δεν γνωρίζουν την πολιτική διαδικασία στις ΗΠΑ- είναι πως σε περίπτωση που το νέο νομοσχέδιο δεν έχει υποβληθεί εντός 20ημέρου, τότε επανέρχεται σε ισχύ ο προηγούμενος (καταργηθείς;) νόμος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε χθες: «Είμαι έτοιμος να υπογράψω τον νέο νόμο», χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με το «Ρolitico», η ψηφοφορία αποτελεί προσωπική επιτυχία του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Mitch McConnell, ο οποίος πρωτοστατεί εδώ και επτά χρόνια στην προσπάθεια κατάργησης του περιβόητου Obamacare.

Για να υπάρξει πλειοψηφία, επιστρατεύθηκε και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής John McCain, ο οποίος ακολουθεί ειδική θεραπεία για καρκίνο του εγκεφάλου και κατέφθασε στην αίθουσα καταχειροκροτούμενος.

«Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας και δεν θεωρώ πως κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι η νίκη είναι δεδομένη πριν ολοκληρωθεί η έγκριση κάποιου άλλου νομοσχέδιου από τη Βουλή» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής John Thune.

Το Obamacare αποτέλεσε επίμαχο νόμο της προηγούμενης διακυβέρνησης, η οποία είχε κατηγορηθεί ότι με αυτόν «φρόντιζε τους ημέτερους βιομηχάνους» και αποτελούσε κόλαφο για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ακόμη και στους κύκλους του Δημοκρατικού Κόμματος επικρατούσε η άποψη πως το Obamacare δημιουργούσε περισσότερα προσκόμματα από λύσεις και «πήγαινε σε λανθασμένη κατεύθυνση» το σύστημα Υγείας των ΗΠΑ με όφελος στις τσέπες μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης