Το βράδυ της Πέμπτης ήταν γενικά ήσυχο στην Τυνησία, με εξαίρεση την πόλη Σιλιάνα (βορειοδυτικά), όπου ξέσπασαν νέες σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς διαδηλωτές και αστυνομικούς, την τέταρτη συνεχόμενη νύχτα κινητοποιήσεων εναντίον των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας.

Δεκάδες νεαροί κατέβηκαν στους δρόμους το βράδυ της Πέμπτης στη Σιλιάνα και πολλοί πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση πάντως ήταν ήρεμη στη Σίντι Μπουζίντ, στην Κασερίν και στην Τμπάρμπα, 30 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας, όπου ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στα επεισόδια της νύχτας της Δευτέρας, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ταραχές που τροφοδοτούνται από τη γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια ξέσπασαν τη Δευτέρα, λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί η έβδομη επέτειος της πτώσης του δικτάτορα Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι τη 14η Ιανουαρίου 2011, έπειτα από μια λαϊκή εξέγερση με κεντρικά αιτήματα δουλειές κι αξιοπρέπεια. Από τη Δευτέρα κάθε βράδυ εκτυλίσσονται επεισόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαδηλώσεις, συνήθως ειρηνικές, σημειώνονται στη διάρκεια της ημέρας. Το μεσημέρι της Πέμπτης δεκάδες άνεργοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Σίντι Μπουζίντ, της φτωχής πόλης της κεντρικής Τυνησίας από όπου άρχισε ο ξεσηκωμός στα τέλη του 2010.

Το κίνημα «Τι περιμένουμε;», το οποίο ξεκίνησε στην αρχή της χρονιάς να καλεί σε κινητοποιήσεις εναντίον της αύξησης του κόστους ζωής, απηύθυνε νέα έκκληση για κινητοποιήσεις σήμερα.

Οι λεηλασίες και τα επεισόδια ώθησαν τις Αρχές να αναπτύξουν τον στρατό: οι στρατιώτες πλέον φρουρούν τράπεζες, εφορίες και σημαντικά δημόσια κτήρια.

Σε μια προσπάθεια αντίδρασης στον κοινωνικό πυρετό, τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα, τα μεγαλύτερα συνδικάτα και οι κυριότερες οργανώσεις των εργοδοτών θα συναντηθούν το Σάββατο, ανέφερε η προεδρία της Τυνησίας. Η κυβέρνηση εμφανίζεται άκαμπτη, καταδικάζει τους «βανδαλισμούς» και κατηγορεί τους διαδηλωτές ότι χειραγωγούνται από την αντιπολίτευση.

Τρία στελέχη του Λαϊκού Μετώπου, ενός κόμματος της τυνησιακής Αριστεράς, συνελήφθησαν την Πέμπτη στην Γκάφσα, βάσει μιας μαρτυρίας κατά την οποία είχαν μιλήσει με νεαρούς οι οποίοι κατόπιν έβαλαν φωτιά σε ένα αστυνομικό τμήμα, ανέφερε στέλεχος του κόμματος.

Μία ημέρα νωρίτερα, η αστυνομία της Κασερίν ανέφερε ότι συνέλαβε έναν πολιτικό της Αριστεράς που είχε πάνω του 2.000 δηνάρια σε μετρητά, τα οποία προόριζε -σύμφωνα με τις Αρχές- να δώσει σε προβοκάτορες και ταραχοποιούς.

Όπως δήλωσε την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, Χαλίφα Σιμπάνι, την Τετάρτη συνελήφθησαν 328 άνθρωποι για κλοπές, λεηλασίες, εμπρησμούς και αποκλεισμούς δρόμων που διαπράχθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Πάντως, σύμφωνα με τον Σιμπάνι, η «ένταση της βίας μειώθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες», ενώ περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τη Δευτέρα.

Η Τυνησία παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δύο χρόνια και πλέον -είχε επιβληθεί έπειτα από μια σειρά τζιχαντιστικών τρομοκρατικών ενεργειών- και οι δυνάμεις επιβολής της τάξης διαθέτουν ευρείες εξουσίες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης