Το Ιράν εξαπέλυσε ένα σμήνος από 11 «αόρατα» πολεμικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία διέσχισαν ολόκληρο το Ιράκ, έφτασαν στη Συρία, χτύπησαν τους στόχους τους, δεν εντοπίστηκαν – ή δεν ενοχλήθηκαν- από τα ραντάρ και τις δυνάμεις των Αμερικάνων και των Ισραηλινών και επέστρεψαν στη βάση τους.

Η ενέργεια αυτή, που αποκαλύπτεται εκ των υστέρων από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, αποτελεί το δεύτερο κύμα επίθεσης κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους που παραμένουν σε εδάφη της Ανατολικής Συρίας μέσα σε ελάχιστα 24ωρα, έπειτα από την εκτόξευση 8 πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εδάφους-εδάφους την 1η Οκτωβρίου. Το Ιράν άλλωστε είχε προαναγγείλει σκληρά αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση τζιχαντιστών κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης, στις 8 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι η Τεχεράνη δεν ζήτησε ποτέ την άδεια της Βαγδάτης για αυτή την «αθόρυβη» επίθεση…

Έντεκα «Saeqehs» απογειώθηκαν από το Ιράν και έπληξαν στόχους στη Συρία

Η επίθεση αυτή, είχε σαφώς διπλό στόχο: Αφενός να τιμωρήσει το Ισλαμικό Κράτος (οι Ιρανοί άλλωστε είναι Σιίτες) και ταυτόχρονα να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους Αμερικανούς και Ισραηλινούς, ότι το Ιράν είναι σε θέση να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την περιοχή, εφόσον το αποφασίσει. Και μάλιστα, επιφέροντας σημαντικά πλήγματα στους εχθρούς, και χωρίς να έχει απώλειες…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Φαίνεται πως η συμμαχία της Συρίας με το Ιράν μεταφράζεται πλέον και στη δημιουργία δυνάμεων άμυνας αλλά και κρούσηςΦαίνεται πως η συμμαχία της Συρίας με το Ιράν μεταφράζεται πλέον και στη δημιουργία δυνάμεων άμυνας αλλά και κρούσης, προκειμένου να ανασχεθούν, σε πρώτη φάση, οι πολλές –και αναπάντητες- αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά ιρανικών στόχων στη Συρία τους τελευταίους μήνες, που είχαν ως αποτέλεσμα και την κατά λάθος ρίψη του ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους Ιl-20.

Η Τεχεράνη άλλωστε έχει ενεργοποιήσει προ καιρού τις δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης τόσο στη Συρία, όσο και στο Ιράκ, δημιουργώντας ομάδες ταχείας επέμβασης ώστε να επιχειρούν άμεσα από τη μία χώρα στην άλλη. Και η Συρία μόλις παρέλαβε το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300 από τους Ρώσους…

 Το νέο «αόρατο» όπλο του Ιράν

Ελάχιστες πληροφορίες έχουν γίνει γνωστές για τα συγκεκριμένα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τεχνολογίας stealth. Πρόκειται για τα «Saeqehs» («Thunderbolts» – «Κεραυνοί»), που κατασκευάστηκαν κατά τα πρότυπα του αμερικάνικου κατασκοπευτικού drone «RQ-170 Sentinel», το οποίο κατέρριψαν οι Ιρανοί πριν από επτά χρόνια. Προφανώς, η αμερικάνικη τεχνογνωσία αξιοποιήθηκε από τα συντρίμμια του και οι Ιρανοί, με τη βοήθεια Κινέζων μηχανικών, κατάφεραν να το εξελίξουν.

Πριν από εννέα μήνες, η ισραηλινή αντιαεροπορία κατέρριψε ένα οπλισμένο drone παρόμοιου τύπου στο αέρα της Ιορδανίας, πριν προλάβει να εισέλθει στη Συρία. Όμως, το γεγονός ότι αυτή τη φορά ολοκλήρωσαν την αποστολή τους 11 τέτοια drone, «καταδεικνύει το μέγεθος της απειλής που ελοχεύει για τα αμερικάνικα συμφέροντα στη Συρία και το Ιράκ», όπως σχολιάζουν αναλυτές…

Η πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι πύραυλοι έπληξαν τα «κέντρα τρομοκρατών» ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία, στην περιοχή όπου εκτιμάται ότι ζει ο αρχηγός του ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi. Το καθεστώς Άσαντ δεν σχολίασε το παραμικρό για την επίθεση, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, οι 2 από τους 8 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εξερράγησαν στον αέρα και δεν βρήκαν τον στόχο τους.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης