Το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα εναέριο βίντεο από την έκρηξη της «μητέρας όλων των βομβών», που ερρίφθη στο ανατολικό Αφγανιστάν τη Μεγάλη Πέμπτη εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους. Στο εντυπωσιακό βίντεο, που αποτελεί άλλωστε και… επίδειξη δύναμης για το οπλοστάσιο του Ντόναλντ Τραμπ, απεικονίζεται η τεράστια έκρηξη με το «μανιτάρι» που δημιουργείται και στη συνέχεια ο κρατήρας στο έδαφος, ενδεικτικός της αποτελεσματικότητάς της.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η βόμβα κατέστρεψε τρία υπόγεια τούνελ που χρησιμοποιούν στην περιοχή της Nangarhar οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, ενώ 82 τζιχαντιστές έχασαν τη ζωή τους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ισλαμικό Κράτος ωστόσο, σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι από την επίθεση δεν υπάρχουν ούτε νεκροί ούτε τραυματίες!

​Η έκρηξη της βόμβας είχε ως αποτέλεσμα την ισοπέδωση τουλάχιστον 4 κατοικιών, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το σημείοΗ απόφαση για τη χρήση -για πρώτη φορά- του συγκεκριμένου μέγα-όπλου έτυχε της αποδοχής του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε  «πραγματικά περήφανος για τους στρατιωτικούς μας. Είναι μια νέα επιτυχία. Τους έχω δώσει λευκή επιταγή (…) Ειλικρινά για αυτό τον λόγο έχουν σημειώσει τόσες επιτυχίες τον τελευταίο καιρό. Αν συγκρίνετε τι συνέβη τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες με όσα συνέβησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα δείτε τεράστια διαφορά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικάνος στρατηγός Gen Nicholson, υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, τόνισε ότι έγινε «η χρήση του κατάλληλου όπλου ενάντια στον κατάλληλο στόχο», εννοώντας τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που έχουν δημιουργήσει το σύμπλεγμα από τούνελ ως ορμητήριο και καταφύγιο στην περιοχή.

Δημοσιογράφοι αναμένουν να τους δοθεί άδεια να προσεγγίσουν το σημείο της έκρηξης

Σύμφωνα με αναφορές από αφγανικά Μέσα, η έκρηξη της βόμβας είχε ως αποτέλεσμα την ισοπέδωση τουλάχιστον 4 κατοικιών, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το σημείο! Η έκρηξη έγινε αισθητή σε απόσταση μέχρι 20 χιλιόμετρα μακριά.

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες μετά την έκρηξη, ξέσπασαν μάχες στην περιοχή μεταξύ των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και τζιχαντιστών, σε μια προσπάθεια των πρώτων να τους εκδιώξουν εντελώς από την περιοχή, όπου πρωτοεμφανίστηκαν το 2015.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης