Αιματηρή κατάληξη είχε η υπόθεση ομηρίας του εισαγγελέα που έχει αναλάβει την έρευνα για τη δολοφονία του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν στην Κωνσταντινούπολη.  Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο στον χώρο όπου κρατείτο ο δικαστικός και πυροβόλησαν τους τρεις δράστες. Από τα πυρά τραυματίστηκε και ο όμηρος, ο οποίος υπέκυψε λίγο αργότερα στα τραύματά του στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα ξεκίνησαν νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, όταν κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται ο εισαγγελέας να βρίσκεται στα χέρια ένοπλων μελών της ακροαριστερής τουρκικής οργάνωσης DHKP-C.

Στις εικόνες διακρίνεται ένα μέλος της οργάνωσης να έχει βάλει στον κρόταφο του εισαγγελέα Μεχμέτ Σαλίμ ένα όπλο και με το άλλο χέρι να του έχει φιμώσει το στόμα μ’ ένα μαντίλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, όταν τα μέλη της DHKP-C εισέβαλαν στο δικαστικό μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρισκόταν ο εισαγγελέας, άρχισαν να ακούγονται πυροβολισμοί.

Οι ένοπλοι άνδρες ζητούσαν να εμφανιστούν οι αστυνομικοί που ευθύνονται για τον θάνατο του Μπερκίν Ελβάν και να απολογηθούν δημόσιαΕιδικότερα, στις 12.36 ένοπλοι άνδρες έπιασαν όμηρο τον Μεχμέτ Σαλίμ στον 6ο όροφο του κτηρίου. Έκτοτε, απειλούσαν να τον σκοτώσουν, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, τα οποία ήταν να ομολογήσουν δημοσίως την ενοχή τους οι αστυνομικοί που φέρονται ότι χτύπησαν και τραυμάτισαν θανάσιμα τον 15χρονο.

Ζητούσαν, επίσης, να αφεθούν ελεύθεροι οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά τις πορείες διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Ελβάν. Οι δράστες έθεσαν χρονικό περιθώριο τριών ωρών για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Σε ηχητικό μήνυμα που δημοσιεύεται στο YouTube, οι ένοπλοι αναφέρουν: «Μέχρι σήμερα δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη για τα δεκάδες παιδιά του λαού που σκοτώθηκαν», προσθέτοντας: «Στο εξής εμείς θα απονείμουμε δικαιοσύνη».

Στο δικαστικό μέγαρο εισήλθαν δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες εκκένωσαν το κτήριο. Για περισσότερες από έξι ώρες διεξάγονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενόπλων και των Αρχών.

Σύμφωνα με τη Hurrieyt, λίγο μετά τις 17.30, η τουρκική κυβέρνηση διέταξε την προσωρινή διακοπή οποιασδήποτε μετάδοσης πληροφοριών σχετικών με την καταστάση ομηρίας από τα Μέσα ενημέρωσης, προς διατήρηση της δημοσίας τάξης.

Η τουρκική εφημερίδα δημοσίευσε στις 18.40 ότι οι λογαριασμοί στο twitter, από τους οποίους δημοσιοποιήθηκαν οι φωτογραφίες με τον εισαγγελέα, έχουν κατέβει.

Λίγο μετά τις 20.30, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ακούστηκαν εκατοντάδες πυροβολισμοί και εκρήξεις στο εσωτερικό του κτηρίου. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι είδαν καπνούς να βγαίνουν από τα παράθυρα. Η Αστυνομία εισέβαλε στον χώρο όπου βρίσκονταν οι δράστες και ο όμηρός τους. Οι τρεις ένοπλοι άνδρες έπεσαν νεκροί από τα πυρά των Αρχών, ενώ ο εισαγγελέας τραυματίστηκε σοβαρά. Ο δικαστικός μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε στα τραύματά του.

Η υπόθεση του Μπερκίν Ελβάν μετατράπηκε σε σύμβολο της βίαιης καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Ερντογάν το 2013Υπενθυμίζεται ότι ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι τον Ιούνιο του 2013 από κάνιστρο δακρυγόνου, ενώ είχε βγει για να αγοράσει ψωμί εν μέσω επιχείρησης της Αστυνομίας για τη διάλυση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο θάνατός του, την 11η Μαρτίου 2014, αφού είχε παραμείνει σε κώμα επί 269 ημέρες, προκάλεσε μαζικές, αυθόρμητες διαδηλώσεις στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να στρέφονται κατά της κυβέρνησης του Ερντογάν.

Η υπόθεση του Μπερκίν Ελβάν μετατράπηκε σε σύμβολο της βίαιης καταστολής που εξαπέλυσε η τουρκική κυβέρνηση το 2013 και της «αυταρχικής εκτροπής» για την οποία την κατηγορούν οι αντίπαλοί της. Ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει δημόσια «τρομοκράτη» τον έφηβο.

Αφήστε τον ελεύθερο, λέει ο πατέρας του 15χρονου

Στο άκουσμα της είδησης της ομηρίας του εισαγγελέα, η αντίδραση της οικογένειας του άτυχου 15χρονου ήταν άμεση. Συγκεκριμένα, ο πατέρας του, Σαμί Ελβάν, είπε πως ο εισαγγελέας πρέπει να απελευθερωθεί, τονίζοντας ότι το αίμα δεν μπορεί να ξεπλυθεί με αίμα.

«Ο γιος μου είναι νεκρός. Δεν θέλω κανείς άλλος να πεθάνει» είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, ο πατέρας του 15χρονου ζήτησε να σταματήσει η βία και απαίτησε δικαιοσύνη, επισημαίνοντας: «Δεν θέλω άλλες μητέρες να κλάψουν».



Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης