Η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαταστάθηκε πλήρως σήμερα το πρωί στην Τουρκία, έπειτα από την άρση τη νύχτα και του αποκλεισμού που είχε επιβληθεί και στο YouTube για να εμποδιστεί η δημοσίευση φωτογραφιών του Τούρκου εισαγγελέα που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της ομηρίας του, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet», η διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο συμμορφώθηκε στις απαιτήσεις των τουρκικών Αρχών που ζητούσαν την απόσυρση των φωτογραφιών του εισαγγελέα, όπως έκανε το Twitter και το Facebook πριν από αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόσβαση στα τρία μέσα δικτύωσης και σε περισσότερους από 150 άλλους ιστοτόπους αποκλείστηκε επί ώρες χθες στην Τουρκία με εντολή δικαστή της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος έκρινε ότι οι φωτογραφίες του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ κατά την ομηρία του συνιστούσαν «τρομοκρατική προπαγάνδα» και διατάρασσαν τη «δημόσια τάξη».

Στις 31 Μαρτίου, ο εισαγγελέας Κιράζ κρατείτο όμηρος περισσότερες από έξι ώρες μέσα σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης από δύο ενόπλους, μέλη τουρκικής ριζοσπαστικής ακροαριστερής οργάνωσης, η οποία ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες της επιχείρησής της. Ο εισαγγελέας και οι δύο απαγωγείς σκοτώθηκαν μετά την επέμβαση της αστυνομίας.

Στην απόφαση που εξέδωσε χθες, ο δικαστής της Κωνσταντινούπολης έδωσε επίσης εντολή στη μηχανή αναζήτησης Google να αποσύρει τις φωτογραφίες από την ομηρία του εισαγγελέα, διαφορετικά θα απαγορευόταν η πρόσβαση στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. Η απόφαση του εισαγγελέα προκάλεσε την οργή των Τούρκων χρηστών του διαδικτύου, της αντιπολίτευσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Το Twitter αφαίρεσε τις φωτογραφίες με τον εισαγγελέα, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015, 20:08

Κωνσταντινούπολη: Με αίμα έληξε η ομηρία – Νεκροί ο εισαγγελέας και οι δράστες, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015, 23:22

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης