Κάθε ημέρα που περνά αποκαλύπτονται οι δαιδαλώδεις σχέσεις μεταξύ του σκληρού πυρήνα της διακυβέρνησης Τραμπ με τον αντίστοιχο σκληρό πυρήνα του Κρεμλίνου. Είναι προφανές πως για να φθάνουν έως τα αυτιά των δημοσιογράφων και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αυτές οι πληροφορίες, το FBI αλλά και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ είχαν προχωρήσει πολύ στη διερεύνηση της ανάμιξης του ρωσικού παράγοντα στις τελευταίες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Το Κουτί της Πανδώρας άνοιξε για τα καλά, μετά την αποπομπή του αρχηγού του FBI και μάλιστα με άκομψο τρόπο, από τον Ντόναλντ Τραμπ. Θύμησε σε πολλές πτυχές της αυτή η ενέργεια τον τρόπο που είχε αντιδράσει ο Ρίτσαρντ Νίξον όταν οι δύο, άσημοι τότε, δημοσιογράφοι της Washington Post έφεραν στην επιφάνεια τη δυσώδη υπόθεση Watergate. Η ιστορία απέδειξε πως όταν οι δημοσιογράφοι που σέβονται τον εαυτό τους αψηφούν τις απειλές και τις δεσμεύσεις, τότε όχι μόνο είναι σε θέση να προκαλέσουν πολιτικό τυφώνα, αλλά και να ανταμειφθούν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δημοσιογράφοι της Washington Post κέρδισαν το βραβείο Πούλιτζερ και τη διεθνή αναγνώριση. Οι δημοσιογράφοι της Βοστόνης πολλά χρόνια αργότερα κέρδισαν επίσης το βραβείο Πούλιτζερ με την καταβαράθρωση της ηθικής υπόστασης της Καθολικής Εκκλησίας στην Αμερική. Ήρθε η σειρά των δημοσιογράφων να ασχοληθούν με το Tramp Gate.

Μόλις χθες η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας απέστειλε κλήτευση προς έναν από τους τους πλέον βραχύβιους αξιωματούχους στην ιστορία των ΗΠΑ. Τον αντιστράτηγο Flynn, ο οποίος έμεινε στη θέση του συμβούλου ασφαλείας του Τραμπ για λίγες ημέρες, έως ότου αποπεμφθεί με την υποψία των στενών σχέσεων με τη Μόσχα.

​Παρουσιάζεται σε όλη του τη διάσταση το δίκτυο επαφών του επιτελείου του Τραμπ με το άμεσο επιτελείου του Πούτιν. Το δίκτυο αυτό είναι πυκνό, δύσκολο να ιχνηλατηθεί, αλλά με τα σημερινά μέσα, είναι τελικά ευάλωτοΣήμερα παρουσιάζεται σε όλη του τη διάσταση το δίκτυο επαφών του επιτελείου του Τραμπ με το άμεσο επιτελείου του Πούτιν. Το δίκτυο αυτό είναι πυκνό, δύσκολο να ιχνηλατηθεί, αλλά με τα σημερινά μέσα, είναι τελικά ευάλωτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρακάτω παρουσιάζεται ένας ιδιότυπος κωδικός χάρτης. Στην αριστερή στήλη φιγουράρουν οι άνθρωποι του Τραμπ που ήταν και είναι σε άμεση επαφή με τον ρωσικό παράγοντα. Στη δεξιά στήλη αναγνωρίζει κανεις τους επιτελείς του Πούτιν που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον σκληρό πυρήνα του Τραμπ. Ανάμεσα τους, με διαφορετικά χρώματα, αποτυπώνονται οι σχέσεις, όπως έχουν διαμορφωθεί.

Πολλοί πιστεύουν στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη πως η αποπομπή του αρχηγού του FBI είχε σαν στόχο να κλείσουν στόματα και να σταματήσει πάραυτα η έρευνα της υπηρεσίας ασφαλείας των ΗΠΑ. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι πια αργά και ότι η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της. Στην ουσία διακυβεύεται η ίδια η συνταγματική τάξη των ΗΠΑ αλλά και η έννοια της ανεξάρτητης και πέραν κάθε επιρροής δυνατότητας επιλογής του αμερικανού πολίτη, που σημαίνει ότι το ζήτημα αυτό αφορά τον ίδιο τον πυρήνα της αμερικανικής δημοκρατίας.

Δείτε λοιπόν με προσοχή το παρακάτω γράφημα. Κάτω από αυτό αναφέρονται τα στοιχεία που αφορούν κάθε εμπλεκόμενο ξεχωριστά, όσον αφορά τις σχέσεις των μηχανισμών του Ντόναλντ Τραμπ από τη μία, και του Κρεμλίνου από την άλλη. Θα παρατηρήσει κανείς ότι στην αμερικανική πλευρά παρουσιάζονται πρόσωπα που αυτή τη στιγμή ελέγχουν την αμερικανική διακυβέρνηση στη δικαιοσύνη, την οικονομία και τις εξωτερικές σχέσεις.

Από τη ρωσική πλευρά παρουσιάζονται άτομα που ασκούν εξουσία, ελέω Βλαντιμίρ Πούτιν, στην εξωτερική πολιτική, την οικονομία, το διεθνές εμπόριο και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Μεταξύ των ατόμων αυτών συμπεριλαμβάνονται προσωπικότητες όπως του σημερινού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, μελών του συμβούλιου ασφαλείας του Λευκού Οίκου και ανθρώπων που έχουν τοποθετηθεί για να ελέγχουν τη δικαιοσύνη.

Από τη ρωσική πλευρά αναγνωρίζει κανείς ανθρώπους-κλειδιά όπως τον πρέσβη της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, τους προσωπικούς συμβούλους του Πούτιν σε θέματα ασφαλείας και διεθνούς οικονομίας, στελέχη της FSB (πρώην KGB) καθώς και ολιγάρχες.

Ο τίτλος του γραφήματος είναι “Οι επικίνδυνες σχέσεις μεταξύ Τραμπ και Ρωσίας”.

Με κόκκινο χρώμα απεικονίζονται οι σχέσεις μέσω συναντήσεων φυσικών προσώπων. Με πορτοκαλί χρώμα απεικονίζονται οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των προσώπων. Με κίτρινο χρώμα απεικονίζονται οι επαφές μέσω twitter. Με γκρι χρώμα απεικονίζονται εκείνοι που δραστηριοποιούνται ως “λομπίστες”.

Πηγή: Liberation

J.D. Gordon (Ο «ειδικός» στην Ασφάλεια)

  • Πρώην εκπρόσωπος του Πενταγώνου επί προεδρίας Τζορτζ Μπους Τζούνιορ.
  • Σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας του Τραμπ.
  • «Η Ρωσία δεν αποτελεί πρωταρχική απειλή για τις ΗΠΑ» (Συνέντευξη RT, Δεκέμβριος 2016).

Sergey Kislyak (Αυτός που στρατολογεί τους κατασκόπους)

• Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ από το 2008.
• Το όνομά του εμπλέκεται σε όλες σχεδόν τις υποθέσεις που αφορούν τις αμφιλεγόμενες σχέσεις Κρεμλίνου και Τραμπ. Στην κορυφή βρίσκεται η παραίτηση του Μάικλ Φλιν, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του συμβούλου για θέματα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ λόγω των άμεσων επαφών του με Ρώσους αξιωματούχους.
• Αναφορές για συναντήσεις του και με άλλους συνεργάτες του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων του Carter Page, του JD Gordon (ένας από τους πολλούς συμβούλους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής κατά την προεκλογική εκστρατεία) και Jared Kushner (γαμπρός του Τραμπ).

Jeff Sessions (Ο… ψεύτης υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ)

  • Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην Washington Post συναντήθηκε δύο φορές με τον Ρώσο πρέσβη Sergey Kislyak κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
  • Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του στη Γερουσία έδωσε όρκο ότι «ουδέποτε είχα επαφές με τη Ρωσία».
  • Τον Μάρτιο αρνήθηκε να διεξάγει οποιαδήποτε έρευνα σχετική με την προεδρική εκστρατεία του Τραμπ και το θέμα των επαφών του με τη Ρωσία.
  • Οι Δημοκρατικοί ζητούν την παραίτησή του.
  • Ο Τραμπ τον υπερασπίζεται, λέγοντας ότι το Δημοκρατικό Κόμμα προβαίνει σε «κυνήγι μαγισσών».

Carter Page (Ο σκοτεινός τραπεζίτης της Μόσχας)

  • Πρώην τραπεζίτης της Merrill Lynch.
  • Ένας από τους πολλούς σύμβουλους για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
  • Στο βιογραφικό του αναφέρεται ως ιδρυτής της Global Energy Capital, εταιρείας με έδρα τη Νέα Υόρκη που επενδύει στον τομέα της Ενέργειας.
  • Το 1991 ταξιδεύει για πρώτη φορά στη Μόσχα. Από τότε έκανε αρκετές φορές το δρομολόγιο ΗΠΑ-Ρωσία.
  • Σύμφωνα με την Washington Post, το FBI τον θεωρεί ύποπτο για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Με δικαστική απόφαση τον Ιούλιο του 2016, η Υπηρεσία παρακολουθεί τις τηλεφωνικές συνομιλίες του.
  • Το τελευταίο ταξίδι του στη Μόσχα, τον Ιούλιο του 2016, προκάλεσε συναγερμό στο FBI. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τελετή αποφοίτησης του New Economic School, άσκησε έντονη κριτική στον τρόπο που η κυβέρνηση Ομπάμα αντιμετώπισε τη Ρωσία (π.χ. Ουκρανική κρίση). Έπειτα από αυτό, ο Τραμπ πήρε αποστάσεις και τον έβγαλε από την ομάδα. Πλέον, οποιοδήποτε ταξίδι στη Ρωσία γίνεται για «προσωπικούς λόγους».
  • Τον Ιανουάριο του 2017 το όνομά του εμφανίστηκε σε μια 35σέλιδη έκθεση του πρώην Βρετανού πράκτορα αντικατασκοπείας Christopher Steele. Σύμφωνα με αυτή, τον Δεκέμβριο του 2016 ο Carter Page συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Igor Setchine, τον επικεφαλής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, ο οποίος βρίσκεται στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις αμερικανικές κυρώσεις λόγω των γεγονότων στην Κριμαία. Ο Carter Page, πάντως, σε συνέντευξή του στο ABC είχε πει: «Θα ήταν τιμή μου να συναντήσω τον Igor Sechin, ωστόσο δεν είχα ποτέ αυτήν την ευκαιρία». Όπως και ο Jeff Sessions, έτσι και αυτός συναντήθηκε με τον Ρώσο πρέσβη Sergey Kislyak (Ιούλιος 2016, Εθνική Συνέλευση Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κλίβελαντ).

Igor Setchine, ο Darth Vader, κατά τον ρωσικό Τύπο

  • Διευθύνων σύμβουλο της μεγαλύτερης εθνικής εταιρίας πετρελαίου, της Rosneft
  • Θεωρείται ως το πρόσωπο με την τρίτη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα. 
  • Πρώην πράκτορας της KGB 
  • Το 2008 προωθήθηκε στη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού. 
  • Οι ΗΠΑ έχουν “μαυρίσει” το όνομά του και έχουν δεσμεύσει τα περιουσιακά του στοιχεία στη χώρα, ως κυρώσεις για τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Michael Flynn, ο εφήμερος υπουργός του Τραμπ

  • Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, διαχείριστηκε την επικοινωνία με τη Ρωσία μετά τις αμερικάνικες κυρώσεις. Παύθηκε καθώς είπε ψέματα στον Αντιπρόεδρο, Mike Pence, σε μια ενημέρωση σχετικά με τις υποψίες για την ρωσική εμπλοκή στις αμερικάνικες εκλογές.
  • Η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι πληρώθηκε το 2015 περισσότερα από 50.000 δολάρια από τρεις εταιρίες ρωσικών συμφερόντων, για τη συμμετοχή του σε συνέδριο για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Russia Today. 
  • Στο γκαλά του συνεδρίου, καθόταν μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Jared Kushner, ο γαμπρός του Τραμπ

  • Ο σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ και σύμβουλος του Προέδρου στην προεκλογική του καμπάνια.
  • Στις 27 Μαϊου ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ερευνώνται υποψίες για συνεργασία της ομάδας του Τραμπ με το Κρεμλίνο.
  • Μίλησε στον Πύργο του Τραμπ τον Δεκέμβριο με τον Sergei Kislyak, τον ρώσο πρέσβη στην Ουάσινγκτον, όπου συναντήθηκε με ρώσο επενδυτή.
Ρώσοι Αξιωματούχοι. Ανώνυμοι.

Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Πρόεδρος.

Rex Tilerson

  • Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil, απέκτησε σχέσεις με τον Igor Sechine, πρόεδρο της Rosneft.
  • Έλαβε το Μετάλλιο της Ρώσικης Φιλίας το 2013 από τον Πούτιν.
  • Ορίστηκε τον Δεκέμβριο ως Γενικός Γραμματέας και αυτό ήγειρε υποψίες για σχέσεις με την Ρωσία. 
  • Δημόσια έχει εκφραστεί κατά της Ρωσίας και υπέρ των κυρώσεων, ακόμα και υπέρ της χρήσης περιορισμένης βίας στο συριακό ζήτημα
  • Στις 12 Απριλίου, στον απόηχο της πυραυλικής επίθεσης των ΗΠΑ στη Συρία, συναντήθηκε με τον Πούτιν, αλλά σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου μετά τη συνάντηση “οι σχέσεις μας και το επίπεδο εμπιστοσύνης χειροτέρεψε”… 

Sergueï Gorkov

  • Πρώην στενός συνεργάτης του ολιγάρχη Mikhail Khodorkovsky, προεδρεύει της τράπεζας VEB 
  • Έχει δεχτεί κυρώσεις από την κυβέρνηση Ομπάμα μετά το ζήτημα της Κριμαίας

Erik Prince, Ιδρυτής της Blackwater

  • Ιδρυτής της ιδιωτικής εταιρίας παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών BlackWater
  • Σύμφωνα με αναφορές, συμμετείχε στις 11 Ιανουαρίου σε μυστική συνάντηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις Σεϋχέλλες με άνθρωπο του Πούτιν. Η επίσημη απάντηση ήταν ότι έγινε για την “καθιέρωση ανεπίσημης γραμμής επικοινωνίας μεταξύ της Μόσχας και του Τραμπ

Victor Ianoukovitch, πρώην πρόεδρος Ουκρανίας

  • Πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, προσκείμενος στη Μόσχα

Paul Manafort, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ

  • Προσελήφθη από τον Τραμπ για την προεκλογική του καμπάνια τον Μάρτιο του 2016, αλλά παραιτήθηκε λίγους μήνες αργότερα, λόγω της εμπλοκής του ονόματος του σε σκάνδαλο πολιτικής διαφθοράς στην Ουκρανία
  • Ο ίδιος αρνείται ότι εργάστηκε για τα ρωσικά συμφέροντα. 
Oleg Deripaska

  • Μεγιστάνας στον χώρο του αλουμινίου, με περιουσία που εκτιμάται στα 5,3 δις δολάρια.
  • Έχει κατηγορηθεί ότι έλαβε 50 εκατομμύρια για την παροχή συμβουλών πολιτικής στρατηγικής στη Ρωσία
  • Έχει αρνηθεί τις κατηγορίες με πληρωμένες καταχωρήσεις τον Τύπο
Roger Stone, ο “παλιόφιλος”¨του Ντόναλντ Τραμπ

  • Γνωστός για το τατουάζ με τον Νίξον στην πλάτη, έχει κατηγορηθεί ότι γνώριζε εκ των προτέρων τις αποκαλύψεις του Wikileaks σχετικά με τη Χίλαρι Κλίντον, με βάση κάποια “ύποπτα” tweet που έκανε πριν τις αποκαλύψεις.
  • Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες

Guccifer 2.0

  • Οι ανώνυμοι ρώσοι χάκερ…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης