του Κώστα Μπετινάκη

Η νέα αμερικανική στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας, «US National Security Strategy (NSS)», που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, περιγράφει το «όραμα» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον κόσμο, με «τις παγκόσμιες στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση αυτή, η Κίνα κατηγορείται για «οικονομική επιθετικότητα» και η Ρωσία για «ανατροπή»Για πολλούς σχολιαστές το έγγραφο εμπεριέχει αντιφατικότητες, ψευδείς προειδοποιήσεις και είναι γεμάτο από τις συνήθεις αμερικάνικες ψευδαισθήσεις «για τη μεγαλοσύνη και την αρετή του έθνους».

Όπως αναμενόταν, περιγράφει την Ρωσία και την Κίνα ως «αντιπάλους» οι οποίοι «ως κακόβουλοι παράγοντες προσπαθούν να υπονομεύσουν τις ΗΠΑ ως παγκόσμια δύναμη».

Η νέα NSS που προωθήθηκε προς έγκριση στο Κογκρέσο, αποτελεί έγγραφο που συντάσσεται κάθε τέσσερα χρόνια από την αμερικανική προεδρία, με βάση την πράξη Goldwater-Nichols Act του 1987.
Παρουσιάζοντάς την, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως «η Αμερική εισήλθε σε νέα εποχή στρατηγικής αναμέτρησης απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο». Είπε ακόμη πως «ο ρόλος των ΗΠΑ είναι να ηγούνται και πάλι στον κόσμο», παρ΄ όλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η εικόνα των ΗΠΑ παγκοσμίως δεν βρίσκεται στις καλύτερες εποχές της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την έκθεση NSS, «η χώρα ζει σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο κόσμο με τις αντίπαλες δυνάμεις επιθετικά να υπονομεύουν τα αμερικανικά συμφέροντα».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, «διαμορφώνονται σημαντικά βήματα για να αντιμετωπισθούν οι νέες μορφές συγκρούσεων, όπως η οικονομική και πολιτική επιθετικότητα». Βάσει το σχεδίου Τραμπ, «θα ενισχυθεί η περιφερειακή συμμαχία, ώστε να αντιμετωπισθούν αυτές οι απειλές και η Αμερική να τεθεί και πάλι επικεφαλής».

Στην έκθεση αυτή, η Κίνα κατηγορείται για «οικονομική επιθετικότητα» και η Ρωσία για «ανατροπή».
Με λίγα λόγια, το όραμα που περιγράφεται στην έκθεση, είναι πώς θα επικρατήσει η αμερικανική κυριαρχία με τη χρήση της στρατιωτικής ισχύος – «αν χρειαστεί».

Σε γενικές γραμμές δηλαδή, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στην αμερικάνικη πολιτική όπως υπάρχει στη σκέψη της άρχουσας τάξης εδώ και δεκαετίες από την εποχή του δόγματος «Wolfowitz Doctrine» στα 1990, για να μην πάμε πιο πίσω, στο δόγμα «Monroe Doctrine» του1850.

Αυτό αποδεικνύει άλλωστε με τις πρόσφατες διακηρύξεις του ο Αμερικανός πρόεδρος, που αναδεικνύει το πολεμοχαρές πρόσωπο των ΗΠΑ, με την διακήρυξη για «στρατιωτικό πλήγμα με το οποίο θα καταστραφεί η Βόρεια Κορέα». Αλλά και με την πρόκληση νέας αναταραχής στη Μέση Ανατολή με την ανακοίνωση για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και την απειλή -στη διάρκεια εξέτασης του ζητήματος στο συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- με οικονομικά αντίποινα όποια χώρα δεν συμφωνεί.

Ο ίδιος εξάλλου χρησιμοποίησε την φράση του Όργουελ «ειρήνη μέσω της ισχύος».

Η αναβίωση ψυχροπολεμικής ατμόσφαιρας, αντικατοπτρίζεται και από τα συνεχή δημοσιεύματα στον αμερικάνικο Τύπο για την καταγγελλόμενη από ορισμένους κύκλους «ρωσική ανάμειξη» στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, παρ΄ όλο που δεν υπήρξαν απτές αποδείξεις.

Την ίδια ώρα που μαινόταν ο «πόλεμος» με συγκεκριμένα Μέσα, όπως το CNN, η Washington Post, οι New York Times, και το ABC News, που υποστήριζαν με δημοσιεύματα που η διακυβέρνηση χαρακτήρισε «ψευδή» για τις σχέσεις του Τραμπ με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που είχε δημοσιεύσει το περιοδικό «Politico» αποκάλυψε πως μόλις το 46% των αμερικανών πίστεψαν τα δημοσιεύματα που κατηγορούσαν τον Τραμπ, ενώ η πλειοψηφία τα χαρακτήρισε «κατασκευασμένα».

Έτσι, ενώ Ρωσία και Κίνα αλλά και πολλές άλλες χώρες προτείνουν ένα πολυδιάστατο κόσμο και συνεργασία ανάμεσα στις δυνάμεις, κυρίαρχα κέντρα στην Ουάσινγκτον παραμένουν παγωμένα στη νοοτροπία της μηδενικής λύσης που θυμίζει την εποχή του Ψυχρού Πολέμου θεωρώντας πως ο κόσμος είναι αποκλειστικά θέατρο συγκρούσεων.

Κάτι σαν τη ζούγκλα του Δαρβίνου με τον ισχυρότερο να επιβιώνει…

Πόσο κοστίζει η αμερικάνικη «επιθετική πολιτική»

Οι ΗΠΑ έχουν χάσει από το 2012 περισσότερα από 9,7 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία μόνο στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο γενικός επιθεωρητής του αμερικάνικου υπουργείου Άμυνας.

Στα έξοδα αυτά, περιλαμβάνονται αποκλειστικά ποσά που διατέθηκαν για την ενοικίαση κατοικιών, για θέρμανση και αγορά μονάδων air – condition και γεννητριών παραγωγής ρεύματος.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Jim Mattis επέκρινε τους αξιωματούχους του Πενταγώνου επειδή έκρινε «απαράδεκτα τα έξοδα 28 εκατομμυρίων δολαρίων που χρεώθηκαν στους φορολογούμενους για τις ειδικές στρατιωτικές φόρμες καμουφλάζ για τον εθνικό στρατό του Αφγανιστάν, που τελικά κρίθηκαν περιττές και αναποτελεσματικές».

Τρισεκατομμύριο για τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας

Τα ποσά ωστόσο που ξοδεύτηκαν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ επί 16 χρόνια για τη «Διατήρηση της Ελευθερίας» όπως αποκαλούν τον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια δολάρια, έχοντας φτάσει τα 1,46 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Στα ποσά δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα για τους βετεράνους και όσα διατίθενται για τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών στην διεξαγωγή του «πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας».

 Τα έξοδα της CIA όσο και της NSA για τη συμμετοχή τους μεταξύ 2001 και 2017, υπολογίζονται σε 83 δισεκατομμύρια δολάρια αν και επίσημα δεν έχουν ανακοινωθεί επειδή περιλαμβάνονται σε «άκρως απόρρητα προγράμματα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης