Newsroom

Η υπόθεση του «επαγγελματικού» χτυπήματος που συγκλόνισε προ ημερών το Ντόρτμουντ είχε εξαρχής πολλά κενά και άγνωστες πτυχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έρευνες βρίσκονταν σε εξέλιξη, όταν αιφνιδίως έγινε γνωστό ότι η εφημερίδα «Taggespiegel» παρέλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα ανάληψης ευθύνης για την επίθεση κατά του λεωφορείου της Μπορούσια ΝτόρτμουντΟι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας εξέταζαν όλα τα σενάρια, πλην όμως πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να αποδώσουν την τριπλή βομβιστική επίθεση κοντά στο πούλμαν των Βεστφαλών στο Ισλαμικό Κράτος και την τρομοκρατία.

Οι έρευνες βρίσκονταν σε εξέλιξη, όταν αιφνιδίως έγινε γνωστό ότι η εφημερίδα «Taggespiegel» παρέλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα ανάληψης ευθύνης για την επίθεση κατά του λεωφορείου της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Οι Αρχές εξέτασαν το εν λόγω email και οι έρευνες ξεκίνησαν υπό άλλο πρίσμα και επικεντρώθηκαν σε κύκλους νεοναζί.

Ειδικότερα, την επίθεση αναλάμβανε νεοναζιστική οργάνωση, η οποία εξυμνεί τον Χίτλερ και «κατακρίνει την πολυπολιτισμικότητα που αποδέχεται η Γερμανία».  Παράλληλα, γινόταν λόγος περί ύπαρξης μιας «ομάδας της Κολωνίας», η οποία είναι έτοιμη να χύσει «πολύχρωμο αίμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα υπήρξε μία νέα εξέλιξη, που για άλλη μία φορά στρέφει την προσοχή των αρχών ασφαλείας αλλού: στην κερδοσκοπία, στους «υπόγειους κύκλους» του ποδοσφαίρου και στις σκοτεινές σχέσεις της Ακροδεξιάς στο Βερολίνο με τους κύκλους αυτούς.

Διότι σήμερα η αστυνομία στη Γερμανία συνέλαβε έναν ύποπτο για την επίθεση, ο οποίος ουδεμία σχέση είχε φυσικά με το ISIS. Και δεν έχει γίνει προς το παρόν γνωστό εάν είχε οποιαδήποτε σύνδεση με την Ακροδεξιά.

Αντιθέτως, τα στοιχεία που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι πως πρόκειται για έναν 28χρονο Γερμανορώσο που ονομάζεται Σεργκέι Β. Ο συλληφθείς από πράκτορες της επίλεκτης μονάδας GSG9 φέρεται να κερδοσκοπούσε σε βάρος της ομάδας, «ποντάροντας» στην πτώση της αξίας της μετοχής της Ντόρτμουντ. Ο ίδιος φέρεται να είχε αγοράσει μετοχές του γερμανικού συλλόγου λίγο πριν από την επίθεση. Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι η βασική ενασχόληση του εν λόγω άνδρα ουδεμία σχέση είχε με τον θρησκευτικό εξτρεμισμό και προφανώς μικρή -αν όχι μηδαμινή- σύνδεση με την Ακροδεξιά.

Αντιθέτως, οι ενέργειές του συνδέονται περισσότερο με τη «μαφία» του ποδοσφαίρου, καθώς στόχευε να βγάλει χρήματα από την επίθεση.

Οι αρχικές υποθέσεις αποδομήθηκαν και πλέον η αστυνομία καλείται να λύσει τον γρίφο για τον ρόλο ακροδεξιών στοιχείων στους κόλπους του αθλητισμού, της κερδοσκοπίας και των παράνομων συναλλαγών στο ποδόσφαιρο.

Η επίθεση

Το παιχνίδι της Ντόρτμουντ με τη Μονακό για τους «8» του Champions League αναβλήθηκε τη Μ. Τρίτη, καθώς σημειώθηκε έκρηξη κοντά στο πούλμαν των Βεστφαλών. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η έκρηξη έγινε περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από το γήπεδο, ενώ αποτέλεσμα ήταν να σπάσουν τζάμια από το ωστικό κύμα.

Ο ποδοσφαιριστής Μπάρτρα τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από τα θραύσματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ.

«Οι βόμβες είχαν τοποθετηθεί έξω από το λεωφορείο και εντοπίστηκαν στην άκρη του δρόμου» είχε αναφέρει εκπρόσωπος της αστυνομίας στην «Bild», η οποία έκανε λόγο για τρεις εκρήξεις.

«Όλη η ομάδα βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Δεν θα βγάλουμε αυτές τις εικόνες από το μυαλό μας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος των Βεστφαλών, Χανς-Γιόαχιμ Βάτσκε, περιγράφοντας την κατάσταση στο εσωτερικό του συλλόγου.

Oι Αρχές έκαναν εξαρχής λόγο για «στοχευμένη επίθεση», όπου χρησιμοποιήθηκε «ισχυρή εκρηκτική ύλη».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης