Πνιγμοί στα πρόθυρα του θανάτου, ξυλοδαρμοί, βιασμοί, εξευτελισμός. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις απάνθρωπες μεθόδους βασανισμού που έχουν χρησιμοποιήσει οι πράκτορες της CIA σε συλληφθέντες υπόπτους που φέρονται να συμμετείχαν σε παράνομες οργανώσεις όπως αυτή της Αλ Κάιντα, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της τη Δευτέρα η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph», επικαλούμενη πηγές από την υπηρεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον δύο ύποπτοι, μεταξύ των οποίων ο θεωρούμενος «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια που προχώρησαν πολύ περισσότερο από την εξομοίωση πνιγμού που αναγνωρίζεται από τη CIA, γράφει η εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία η αμερικανική Γερουσία πρόκειται να δημοσιεύσει προσεχώς μια έκθεση για το θέμα αυτό η οποία «θα προκαλέσει μεγάλο σοκ» στην κοινή γνώμη.

Η έκθεση έχει έκταση 6.300 σελίδες ενώ οι ίδιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προχωρήσει σε ενέργειες απόκρυψης στοιχείων και ανατριχιαστικών λεπτομερειών από αυτή.

Τακτικές που θυμίζουν μεσαίωνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν αρκούνταν να ρίχνουν νερό στα κεφάλια τους ή μέσω ενός υφάσματος. Τους κρατούσαν κάτω από το νερό ως τα πρόθυρα του θανάτου, παρουσία ενός γιατρού ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα προχωρήσουν υπερβολικά», αναφέρει η Telegraph.

Συγκεκριμένα, η μεταχείριση αυτή επιφυλάχθηκε στον Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο οποίος είναι σήμερα φυλακισμένος στο κέντρο κράτησης της αμερικανικής ναυτικής βάσης του κόλπου του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, καθώς και σε έναν σαουδάραβα υπήκοο ο οποίος ήταν ύποπτος ότι υποκίνησε τη βομβιστική επίθεση με στόχο το αμερικανικό πολεμικό πλοίο Cole το 2000 στα ανοιχτά της Υεμένης και κρατείται επίσης στο Γκουαντάναμο.

«Χρησιμοποίησαν μεσαιωνικές μεθόδους, αδιανόητες για τους ανθρώπους», πρόσθεσε η πηγή, η οποία φέρεται ότι είναι εν γνώσει των σχετικών φακέλων, οι οποίοι είναι ακόμη διαβαθμισμένοι.

Σημειώνεται ότι η μέθοδος του πνιγμού χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως από τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους ως αντίποινα για τα μέλη της οργάνωσης που έχουν δεχτεί τα βασανιστήρια αυτά από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Είχε χρησιμοποιηθεί μάλιστα και κατά των απαχθέντων Αμερικανών δημοσιογράφων, όπως ο Τζέιμς Φόλεϊ, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Γερουσίας, τα βασανιστήρια αυτά λάμβαναν χώρα εν αγνοία των ανώτερων αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Συνθήκες εξευτελισμού και απομόνωσης

Σε παλαιότερο άρθρο της, η Telegraph είχε αποκαλύψει ότι η CIA εφάρμοζε τα απάνθρωπα αυτά βασανιστήρια σε συλληφθέντες υπόπτους από το 2001 και μετά, τα οποία μάλιστα είχαν καταγγείλει οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανάμεσα στους τύπους βασανιστηριών αναφέρονται περιπτώσεις ξυλοδαρμού, βιασμού-σοδομισμού και εξευτελισμού. Στο πλαίσιο του εξευτελισμού, οι κρατούμενοι υποχρεώνονταν να χορεύουν γυμνοί ο ένας με τον άλλο καθώς και να βλέπουν πορνογραφικό υλικό.

Μια άλλη μορφή βασανιστηρίου που εφάρμοζαν είναι γνωστή ως «stress position», κατά την οποία ο κρατούμενος στέκεται δεμένος και γυμνός για μεγάλο χρονικό διάστημα -μερικές φορές μέχρι και 40 συνεχόμενες ώρες- είτε σε κατάσταση πλήρους απομόνωσης είτε υποβληθείς σε κάποια συνθήκη που του προκαλεί μεγάλο στρες.

Σύνηθες φαινόμενο ήταν να μην επιτρέπουν στον συλληφθέντα να κοιμηθεί για μέρες. Υπήρχαν ακόμη τακτικές με χρήση πάγου που προκαλούσαν στον κρατούμενο υποθερμία.  

Η παραδοχή του Ομπάμα ότι υπήρξαν βασανισμοί

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

Διαβάστε επίσης: Η CIA βασάνισε υπόπτους της αλ-Κάιντα
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014, 16:28

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης