Με καταγγελίες για νοθεία και λαθροχειρίες που αμαύρωσαν την εικόνα του γαλλικού συντηρητικού κόμματος εξελέγη, τελικά, χθες ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ διάδοχος του Νικολά Σαρκοζί στο UMP.

«Χάος στο UMP» είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde». «Το μεγάλο μας τσίρκο» γράφει στο εξώφυλλό της η «Liberation», για ένα μεγάλο φιάσκο και μια κακόγουστη φάρσα κάνει λόγο στην ιστοσελίδα του το γερμανικό «Spiegel». Για τραγέλαφο μιλούν πολιτικοί αναλυτές, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, προειδοποίησε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος διάσπασης του κόμματος. Από την πλευρά του, ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος το τελευταίο εξάμηνο τηρεί αποστάσεις ασφαλείας από την πολιτική ζωή, δεν έχει σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ηττημένος Φρανουά ΦιγιόνΟ Ζαν Φρανσουά Κοπέ αναδείχθηκε νικητής των εσωκομματικών εκλογών στο UMP ύστερα από 29 ώρες καταμέτρησης των ψήφων και με 98 ψήφους διαφορά από τον αντίπαλό του, Φρανσουά Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργό του Νικολά Σαρκοζί. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Κοπέ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να «τείνει το χέρι» στον αντίπαλό του και πρόσθεσε ότι «η αγκαλιά του είναι ανοιχτή».

Η «Le Figaro» παρουσιάζει τον Κοπέ ως έναν πολιτικό χωρίς ξύλινη γλώσσα και χωρίς ταμπού. «Ο Κοπέ κατάφερε να ανατρέψει τους “βαρόνους” του κόμματος και να διαψεύσει τους σχολιαστές της “παριζιάνικης αυλής”» προσθέτει η ίδια εφημερίδα.

H προεκλογική του εκστρατεία διήρκεσε 84 ημέρες και ο Κοπέ έκανε 106 ομιλίες. Η εκλογή του στην ηγεσία του UMP τον χρίζει και υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επόμενες εκλογές, ενώ οι απόψεις του απηχούν στροφή της γαλλικής Δεξιάς «πιο… δεξιά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης