«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει μια νέα αρχή με μια συμπαγή ομάδα για να έχει μέλλον. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω συνεργασίας των χωρών που ίδρυσαν την Ένωση (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο Ολλανδία και Λουξεμβούργο) με τις Ισπανία, Πορτογαλία και Αυστρία». Αυτό υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν σε συνέντευξή του στο ιταλικό περιοδικό «L’ Espresso». Επιπλέον, κάλεσε τη Γαλλία και τη Γερμανία να βγουν μπροστά μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, προκειμένου να δώσουν νέα κατεύθυνση στο ευρωπαϊκό όραμα.

O Ζισκάρ ντ’ Εσταίν κάλεσε τη Γαλλία και τη Γερμανία να βγουν μπροστά μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, προκειμένου να δώσουν νέα κατεύθυνση στο ευρωπαϊκό όραμα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Οι διαπραγματεύσεις με τις πρώην κομμουνιστικές χώρες δεν έγιναν με τον πρέποντα τρόπο, διότι δεν τονίσθηκε ότι η Ευρώπη αποτελεί και ένα πολιτικό σχέδιο. Τους δώσαμε το δικαίωμα να επιδιώξουν και να καρπωθούν μόνον πολιτικά οφέλη» ανέφερε ο Γάλλος κεντροδεξιός πολιτικός, προσθέτοντας ότι τα κράτη αυτά έπρεπε να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση «15 χρόνια περίπου μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου».

Αναφορικά με την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες, κάλεσε την Ευρώπη να αυξήσει τα επιτόκια, όπως ετοιμάζονται να κάνουν και οι ΗΠΑ, παρόλο που μια τέτοια ενέργεια θα αυξήσει τα βάρη στα κράτη-μέλη με τα μεγαλύτερο χρέος.

Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ιταλία και Ελλάδα

Για τον ίδιο, δεν υπάρχει «Ευρώπη» χωρίς Ιταλία και Ελλάδα. «Εμείς οι Ευρωπαίοι εμπνεόμαστε από τη μεσογειακή ιστορία της αρχαίας εποχής. Πέρυσι, επισκέφθηκα τη Ραβέννα, πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και μια πανέμορφη πόλη. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για Ευρώπη χωρίς την Ιταλία και την Ελλάδα. Ωστόσο, η Αθήνα έχει τεράστια προβλήματα χρέους, που περιπλέκονται από τις μικρές διαστάσεις της οικονομίας της και πρέπει να βρεθεί μια λύση» είπε.

Σε σχέση, τέλος, με τη διαδικασία οικοδόμησης της νέας «Ευρώπης» που ο ίδιος προτείνει, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εσταίν διευκρίνισε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αρχή θα γίνει με την εναρμόνιση των φόρων επί του εισοδήματος, της εργασίας και των περιουσιακών στοιχείων. Θα χρειαστούν 10 χρόνια αλλά η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει πολύ γρήγορα. Μόνο έτσι στη συνέχεια θα μπορέσει να γίνει πράξη η κοινή ανάληψη του χρέους. Το σημερινό ευρώ δεν λειτουργεί διότι από τη μία οι Έλληνες και από την άλλη οι Ιταλοί απειλούνται από το χρέος. Με την αμοιβαιοποίηση του χρέους, αυτό το θέμα θα σταματήσει να τίθεται. Σε μια τρίτη φάση θα τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα χρηματοοικονομικής αλληλεγγύης για τις ασθενέστερες χώρες της ζώνης του ευρώ, όπως είναι η Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης