Σε έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών διαπιστώνεται πως η ελάχιστη τιμή του αρνιού το εφετινό Πάσχα στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, λόγω ανταγωνισμού, διαμορφώνεται στα 5,30 ευρώ.

Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ βασίζεται σε πρωτογενή δεδομένα που συνέλεξαν ερευνητές του Ινστιτούτου από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και αφορούν στις τιμές της Μεγάλης Εβδομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή του αρνιού σήμερα (Μεγάλη Τρίτη) διαμορφώνεται στα 5,50 ευρώ ανά κιλό και για το κατσίκι στα 6,50 ευρώ ανά κιλό.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, το μέσο τυπικό καλάθι του 2017 στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ υπολογίζεται σχεδόν στην ίδια τιμή σε σχέση με το 2016. Σημαντικό ρόλο για άλλη μια χρονιά διαδραματίζει η παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, εκπτωτικών κουπονιών, δωροεπιταγών κ.λπ., η οποία αφορά σχεδόν στο σύνολο των εποχικών προϊόντων και εκτιμάται ότι παρέχει επιπλέον όφελος περίπου 10% κατά μέσο όρο στους καταναλωτές, ενώ ο καταναλωτής που θα αφιερώσει χρόνο στην αναζήτηση αυτών των προσφορών μπορεί να εξοικονομήσει άνω του 20% της δαπάνης του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν σε όλα τα προϊόντα που συνθέτουν το τυπικό καλάθι του Πάσχα τη Μεγάλη εβδομάδα υπάρχει κάποια εκπτωτική προωθητική ενέργεια, αρκετές από τις οποίες φτάνουν και το 50% της τιμής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, φαίνεται ότι το εύρος των τιμών και προϊόντων που έχει να επιλέξει ο καταναλωτής είναι ιδιαίτερα μεγάλο ανάμεσα σε διαφορετικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και διαφορετικά προϊόντα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η εξάδα αβγών πωλείται από 1,19 έως 2,46 ευρώ με ένα εύρος τιμής 52%. Οι ελληνικές ντομάτες πωλούνται το κιλό από 1,33 έως 1,85 ευρώ με ένα εύρος τιμής 28%. Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις το κιλό από 0,65 έως 0,97 ευρώ με ένα εύρος τιμής 33%. Τα 500 γρ. βούτυρο πωλούνται από 3,98 έως 7,68 ευρώ με ένα εύρος τιμής 48%. Η φέτα (βαρέλι) πωλείται το κιλό από 5,68 έως και 8,59 ευρώ με ένα εύρος τιμής 34%. Το γιαούρτι το κιλό πωλείται από 2,25 έως 3,6 ευρώ με ένα εύρος τιμής 38%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης