Αυτή τη φορά, η βόμβα που πέταξε ο Κουφοντίνας ήταν φτιαγμένη από χαρτί. Το βιβλίο του «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» (εκδόσεις Λιβάνη) έσκασε στα ράφια των βιβλιοπωλείων την περασμένη Τετάρτη και έκανε μεγάλο μπαμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιοι μίλησαν για «ματωμένα χρήματα», άλλοι «αναγούλιασαν», όμως ο κόσμος έσπευσε στα βιβλιοπωλεία, εξαντλώντας τα 10.000 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης μέσα σε λίγες ώρες.

Ο επιχειρησιακός αρχηγός της 17Ν, της οργάνωσης που σημάδεψε τη μεταπολίτευση όσο καμία άλλη, παραμένει έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού επί 12 έτη. Γράφοντας μέσα από το κελί, όμως, βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Τόσο, που ακόμη και το ΒΗΜΑ, η εφημερίδα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, κίνησε γη και ουρανό για να εξασφαλίσει την πρώτη και αποκλειστική συνέντευξη του φυλακισμένου συγγραφέα. Και το κατάφερε.

Έλα όμως που -αφού πήρε τη συνέντευξη- άλλαξε γνώμη (!) και λίγο πριν από το κλείσιμο της εφημερίδας, περί τις 8.00 το βράδυ της Παρασκευής, ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται να δημοσιεύσει τη συνέντευξη, γιατί -λέει- «δεν έχει να πει τίποτε καινούριο»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως η «λογοκριμένη» συνέντευξη δεν πέρασε στη λήθη της Ιστορίας, όσο κι αν -προφανώς- θα το ήθελαν ορισμένοι. Η κυριακάτικη εφημερίδα ΤΟ ΧΩΝΙ (που βρίσκεται στα περίπτερα των μεγάλων πόλεων από σήμερα Σάββατο στις 7 μ.μ.) δημοσιεύει το πλήρες κείμενο της «απαγορευμένης» συνέντευξης, ώστε να κρίνουν οι αναγνώστες αν ο Δημήτρης Κουφοντίνας λέει «κάτι καινούριο».

Αν αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος που το ΒΗΜΑ, αφού κίνησε γη και ουρανό για να εξασφαλίσει την πρώτη συνέντευξη του συγγραφέα, αποφάσισε τελικά να μην τη δημοσιεύσει… Να πετάξει, δηλαδή, στον κάλαθο των αχρήστων μια αδιαμφισβήτητη δημοσιογραφική επιτυχία, μετά τον ντόρο όλων των τελευταίων ημερών!…

Η απάντηση της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» κατόπιν εορτής…

Το zougla.gr πριν από την ανάρτηση του σχετικού δημοσιεύματος επικοινώνησε με τον διευθυντή του «Βήματος» κ. Αντώνη Καρακούση, προκειμένου να καταγράψει τη θέση της εφημερίδας για τη μη δημοσίευση της συνέντευξης Κουφοντίνα.

Μας ενημέρωσαν ότι θα μας απαντήσουν, αλλά τελικά επέλεξαν να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα tovima.gr την ακόλουθη ανακοίνωση, την οποία παραθέτουμε αυτούσια:

Το «Βήμα της Κυριακής» για τη «συνέντευξη» Κουφοντίνα

Σχετικά με δημοσιεύματα και αναφορές για δήθεν «απαγορευμένη» συνέντευξη Κουφοντίνα και άλλα τινά το «Βήμα της Κυριακής» διευκρινίζει τα εξής:

«Όντως το «Βήμα της Κυριακής» έστειλε ερωτήσεις στον κ. Κουφοντίνα, ελπίζοντας ότι θα λάβει απαντήσεις επί όλων των θεμάτων που απασχόλησαν τελευταίως την κοινή γνώμη, με αφορμή την έκδοση του επίμαχου βιβλίου του.

Ο κ. Κουφοντίνας απάντησε επιλεκτικά στις ερωτήσεις που έκρινε πολιτικά ορθές γι’ αυτόν, αρνούμενος απαντήσεις σε άλλες κρίσιμες, για το «Βήμα της Κυριακής».

Κατόπιν αυτών, κρίναμε τη «συνέντευξη» ανεπαρκή, αρκούντως προπαγανδιστική και μη δημοσιεύσιμη.

Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια».

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ.

Πάντως εξαιρετικό ενδιαφέρον θα είχε εάν η διεύθυνση της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» έδινε στη δημοσιότητα τις ερωτήσεις στις οποίες, όπως ισχυρίζεται, δεν απάντησε ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Κουφοντίνα

Διαβάστε δύο αποσπάσματα από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη όπως τα δημοσιεύει το ΧΩΝΙ, μια συνέντευξη που -χάρη και στο παρασκήνιο της λογοκρισίας της από το ΒΗΜΑ- θα συζητιέται για πολύ καιρό:

Κυκλοφόρησε το βιβλίο σας και από την πρώτη ματιά, από το εξώφυλλο ήδη, ξεκίνησε ο προβληματισμός και δέχεστε σφοδρές επικρίσεις. Σας κατηγορούν ότι ήδη από το εξώφυλλο επιχειρείτε «καπηλεία» ιστορικών γεγονότων με μεγάλη σημασία. Τι έχετε να πείτε;

(…) Για μένα το εξώφυλλο του βιβλίου συμβολίζει τη συνέχεια του αγώνα, νιώθω παιδί αυτών των αγώνων. Οι επικριτές μας ας μείνουν αυτό που είναι, παιδιά των ταγματασφαλιτών, των εκοφιτών, αυτών που στήριξαν με άμεσο και έμμεσο τρόπο τα αυταρχικά καθεστώτα της πρόσφατης ιστορίας και απολαμβάνουν διαχρονικά τους καρπούς των κόπων τους. (…)

Μίλησαν πολλοί για επιδίωξη προσωπικού κέρδους από το βιβλίο και κάποιοι μίλησαν για «ματωμένα χρήματα».

(…) Απέναντί μας υπάρχουν τα πραγματικά αιματοβαμμένα χρήματα: των πάμπλουτων -μέσα στην κρίση- ανεπάγγελτων, μεγάλων πολιτικών οικογενειών. Της ΛΜΑΤ, που θησαυρίζει και τώρα ακόμη, απομυζώντας και την τελευταία σταγόνα αίματος της κοινωνίας, και που μπορεί, σε καιρό κρίσης, να διαθέτει τα κλεμμένα για να απεργάζεται τα επόμενα σχέδια κατά του λαού και να αμείβει μέσα στα άλλα πλουσιοπάροχα τους τηλεαστέρες επικριτές μας που την υπηρετούν. (…)

Όσοι διαβάσετε σήμερα το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στην εφημερίδα ΤΟ ΧΩΝΙ θα καταλάβετε για ποιον λόγο δεν θέλησε να τη δημοσιεύσει το ΒΗΜΑ.

To βιβλίο του Δ. Κουφοντίνα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη

Διαβάστε επίσης:

Στο ΧΩΝΙ η συνέντευξη Κουφοντίνα που κόπηκε από το ΒΗΜΑ, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014, 14:21

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης