Ουσιαστικά η χώρα μπορεί πλέον να δανειστεί χωρίς υπερβολικό και υπέρογκο κόστος.

Το νέο ράλι που καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα έχει ως αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 2008 (Μάρτιος 2008), όταν -θεωρητικά- η χώρα δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα αποκλεισμού από τις αγορές.
Η διαμόρφωσή τους στο 4,39% σχηματοποιεί ένα κόστος οριακά ανεκτό για την ελληνική οικονομία
Η διαμόρφωσή τους στο 4,39% σχηματοποιεί ένα κόστος οριακά ανεκτό για την ελληνική οικονομία, ενώ ενισχύει την προσδοκία ότι τους επόμενους μήνες το δεκαετές θα βρεθεί ακόμη χαμηλότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντική είναι και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα 2ετή ομόλογα, οι οποίες διαμορφώνονται στο 2,222% και στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2009, αλλά και των αποδόσεων στα 5ετή, οι οποίες αγγίζουν το 3,567% και τα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2009.

Έτσι, εκτός απροόπτου, τον Αύγουστο το κόστος δανεισμού από την ελεύθερη διεθνή αγορά θα είναι μεν μεγαλύτερο από εκείνο της μνημονιακής χρηματοδότησης, αλλά προσεγγίζει τα ανώτερα επίπεδα του κόστους δανεισμού κι άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Βεβαίως, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις.
Το πολιτικό ρίσκο, ωστόσο, θα παραμένει στο τραπέζι και ίσως αρχίσει να αυξάνεται όσο πλησιάζουμε στις εκλογές
Η ενίσχυση των ξένων και των εγχώριων ιδιωτικών επενδύσεων, η δημοσιονομική σταθερότητα, η προσαρμογή επιμέρους ρυθμίσεων στην οικονομία και βεβαίως η σταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω της μείωσης των κόκκινων δανείων θα δώσουν ακόμη ένα ισχυρό σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα βαδίζει προς την κανονικότητα, χωρίς παλινωδίες και δυσάρεστες εκπλήξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πολιτικό ρίσκο, ωστόσο, θα παραμένει στο τραπέζι και ίσως αρχίσει να αυξάνεται όσο πλησιάζουμε στις εκλογές.

Έτσι και σε πολιτικό επίπεδο οι κινήσεις θα πρέπει να είναι προβλέψιμες και οι όποιες εξελίξεις χωρίς ένταση και δραματικούς τόνους.

Οι εκθέσεις και οι εκτιμήσεις που χαλάρωσαν την πίεση

Τη Δευτέρα η Deutsche Bank σε έκθεσή της τόνισε πως επιτέλους υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για την Ελλάδα και πως οι προοπτικές για το 2018 παραμένουν θετικές, αν και επεσήμανε ότι ο δρόμος προς την ομαλοποίηση θα παραμείνει μακρύς και δύσκολος.

Από τη μεριά της, η Capital Economics σημείωσε πως η ελληνική κρίση έχει υποχωρήσει και η ελληνική κυβέρνηση ενδεχομένως να μπορέσει να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης τον επόμενο Αύγουστο, όπως έχει προγραμματιστεί, αν και προέβλεψε ότι η έξοδος δεν θα είναι «καθαρή».

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, η πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να προχωρήσει σε νέα δοκιμαστική έξοδο στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η Global Capital εκτίμησε πρόσφατα ότι το swap ανοίγει στην Ελλάδα την πόρτα για έκδοση 3ετούς και 7ετούς ομολόγου το 2018, καθώς η πολύ επιτυχημένη ανταλλαγή που ξεπέρασε τα 25 δισ. ευρώ ομαλοποιεί έντονα την καμπύλη της χώρας.

Από τη μεριά του, ο Philip Brown, αναλυτής της Citigroup, τόνισε μιλώντας στο «19ο Ετήσιο Invest in Greece», συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, ότι «καθώς προχωράμε σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων αποδόσεων στο επόμενο έτος, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι σε θέση να δώσουν εκ νέου στους επενδυτές τις καλύτερες αποδόσεις στη ζώνη του ευρώ».

Ο Henrik Johnsson, αναλυτής της Deutsche Bank, επεσήμανε πως το 2017 είδαμε πραγματική εξέλιξη στην όρεξη των διεθνών επενδυτών για προϊόντα ελληνικού ρίσκου σε όλες τις κατηγορίες.

Η Handelsblatt…

Η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» επισημαίνει σήμερα πως «η εμπιστοσύνη των επενδυτών σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αποκαθίσταται», τονίζοντας μάλιστα ότι ειδικοί της ελβετικής τράπεζας UBS χαρακτηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα ως τις «κορυφαίες επενδυτικές προτάσεις για το 2018».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πριν από το τέλος του προγράμματος προσαρμογής, τον Αύγουστο, η Ελλάδα σχεδιάζει την έκδοση δύο ή τριών τίτλων με σκοπό να αντλήσει από τις αγορές περίπου 6 δις ευρώ.

Η αρχή θα γίνει πιθανότατα τον Ιανουάριο με ένα επταετές ομόλογο. Μέχρι σήμερα όμως οι οίκοι αξιολόγησης δεν αναβαθμίζουν τα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει κι άλλα βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πριν θέσει τέλος στην εξάρτηση από τους δανειστές και αρχίσει και πάλι να αναχρηματοδοτείται στις αγορές.

Για τολμηρούς επενδυτές, ωστόσο, τα υψηλά επιτόκια αποτελούν ευκαιρία.

Αν το πρόγραμμα προσαρμογής παραμείνει σε τροχιά, τότε ίσως οι επόμενοι μήνες αποδειχθούν ακόμα πιο επικερδείς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης