Τις τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank και HSBC προσέλαβε ως αναδόχους το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών και η οποία δημοσιεύεται στο ΧΑΑ, οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν την Τρίτη 25 Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μιλώντας νωρίτερα στο Capital.gr ανέφερε ότι «γίνονται πολύ καλές προσπάθειες και η ανταπόκριση των αγορών εμφανίζεται ικανή να υποδεχθεί μία τέτοια έκδοση. Άλλωστε, σε τέτοιες διάρκειες κάθε έκδοση με το “4” μπροστά (σ.σ.: με επιτόκιο πάνω από 4%) είναι κάτι που οι αγορές δεν θα μπορούσαν να αγνοήσουν και να μην υποδεχθούν θετικά. Αυτές οι προσδοκίες έχουν ενισχυθεί και από το γεγονός της βελτίωσης της αξιολόγησης του ελληνικού χρέους από τη S&P (σ.σ.: θετικό outlook) την περασμένη Παρασκευή…».

Ανάλογου κλίματος είναι και οι εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων που συμμετέχουν στις σχετικές διαδικασίες. Σύμφωνα με αυτούς, ο συγκεκριμένος τίτλος έχει όλα τα εχέγγυα για να απορροφηθεί στο πολλαπλάσιο της έκδοσης στην παρούσα συγκυρία.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγου, με μία συναλλαγή με δύο σκέλη, η οποία αποτελείται από:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019.

2. Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.

Η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί:
· Στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών.
· Στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019.
· Στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.

Η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή, βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα:

α. Την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
β. Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017.
γ. Την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017.
δ. Τη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017.
ε. Την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης