Μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε όλα τα ακίνητα, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Ιουλίου, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα συσταθεί ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή φορέων της αγοράς ακινήτων, η οποία και θα πραγματοποιήσει σε επανακαθορισμό των τιμών τόσο εντός όσο και εκτός Αττικής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα υπάρξουν αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, που αφορούν τόσο σε αυξήσεις όσο και σε μειώσεις. Ο υπολογισμός αναμένεται να γίνει με βάση τις αντικειμενικές που καθορίστηκαν το 2005 και τις νέες που καθορίστηκαν το 2007.

Μείωση αναμένεται να υπάρξει στις περισσότερες «ακριβές» περιοχές της Αττικής, ενώ αυξήσεις αντικειμενικών αξιών θα γίνουν σε πολλές περιοχές της περιφέρειας και των λαϊκών συνοικιών της Αττικής. Το τελικό πόρισμα της επιτροπής θα παραδοθεί στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για τη μεταβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων (χαράτσι), που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2013.

Η «Τράπεζα Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων» και η νέα βάση τιμών

Πηγές μέσα από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως ο Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να έχει δημιουργηθεί μια νέα βάση τιμών, η οποία θα στηρίζεται σε:

  • αναγωγή και μετατροπή των τιμών που είχαν συλλέξει το 2005 οι αρμόδιες επιτροπές. Σ’ εκείνη τη χρονιά είχαν συγκεντρωθεί τα τελευταία πρωτογενή στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών
  • αναγωγή των τιμών που έχουν συλλέξει και παράξει με την ισχύουσα διαδικασία οι εν ενεργεία επιτροπές από το 2009 και μετά, με την εφαρμογή και σε αυτές δεικτών μεταβολής
  • σύνθεση των παραπάνω τιμών σε νέες αναπροσαρμοσμένες Τιμές Ζώνης (ΤΖ) προκειμένου να καθοριστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες

Μόλις δημιουργηθεί η νέα βάση τιμών, θα ακολουθήσει ελεγχος των οικονομικών δεδομένων που θα προκύψουν (σε αντιπαραβολή με τις εκτιμήσεις του έτους 2012).

Τελικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η δημιουργία μιας «Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων», η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία από τις μισθώσεις, μεταβιβάσεις και τις εκτιμήσεις για κατοικίες, που βρίσκονται ανά την ελληνική επικράτεια στο πλαίσιο και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Με βάση αυτή την «ενημερωμένη» και «επικαιροποιημένη» βάση δεδομένων θα καθορίζεται κάθε φορά το νέο νομικό πλαίσιο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης